Teodor Melescanu: Guvernul are obligatia sa gaseasca solutii pentru penitenciare, gradul de ocupare este de 200%

Februarie 2017, Adrian Nicarel

SocialGuvernul are obligatia sa gaseasca cele mai bune modalitati pentru ca situatia din penitenciare sa fie cat de cat omeneasca, avand in vedere ca gradul de ocupare din inchisori este, la momentul actual, de 200%, a declarat, la iesirea de la DNA, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

Intrebat cum vede o gratiere a condamnarilor cu suspendare, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca "la ora actuala, in inchisorile din Romania gradul de ocupare este de 200 la suta. Guvernul are obligatia sa gaseasca cele mai bune modalitati pentru ca situatia din penitenciare sa fie cat de cat omeneasca, niste limite minime".

Dintre cele 16 penitenciare de maxima siguranta din Romania, 12 si-au depasit capacitatea dupa standardul romanesc, iar pe cel european 15 sunt supraaglomerate.

Penitenciarul Giurgiu este singura inchisoare de maxima siguranta din Romania care nu este supraaglomerata pe ambele standarde, iar Penitenciarul Arad se mandreste cu aceeasi performanta doar la sectia Centru, sectia exterioara fiind supraaglomerata.

Cel mai aglomerat este Penitenciarul Galati cu o ocupare de 200% pe ambele standarde, urmat de inchisorile din Miercurea Ciuc, Iasi, Craiova si Focsani.

La finalul lunii februarie, in penitenciarele din Romania erau incarcerati 27.250 de oameni, din care 171 pe viata, 949 cu pedepse peste 20 de ani, 3.900 cu sentinte cuprinse intre 10 si 20 de ani de inchisoare, aroape 7.000 au de executat intre 5 si 9 ani in spatele gratiilor, in timp ce 13.683 de detinuti au condamnari mai mici de 5 ani.

In conditiile in care fiecare detinut ar trebui sa beneficieze de un spatiu de cel putin patru metri patrati, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) admite ca, in prezent, gradul de ocupare a inchisorilor este de peste 145% si sustine ca in perioada 2011-2016 au fost inregistrate la nivelul ANP 510 condamnari pronuntate de CEDO prin care statul roman a fost obligat la plata a peste trei milioane de euro (3.132. 429 euro) si 10.000 de franci elvetieni.

Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Februarie 2017

 • Teodor Melescanu: Guvernul are obligatia sa gaseasca solutii pentru penitenciare, gradul de ocupare este de 200%

  Social
 • Premierul Grindeanu: Ministerul Sanatatii a fost notificat de un an pe lipsa unor medicamente si nu s-a luat nicio masura

  Social
 • Aeroporturile Henri Coanda si Baneasa, in topul european al cresterii traficului aerian in anul 2016

  Social
 • Scoala Gimnaziala "George Enescu" din Navodari. Zilele portilor deschise pentru parinti si prescolari

  Social
 • Delfinariul Constanta are 3 spectacole programate astazi. Intrarea este de doar 3 lei pentru cei mici

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771