Ministrul Economiei, in vizita oficiala la Mangalia

15 Februarie 2017, Radu Petric

ActualitateMinistrul Economiei, Alexandru Petrescu, s-a aflat luni, 13 februarie, in vizita oficiala la Mangalia. Principalul obiectiv al vizitei l-a reprezentat Santierul Naval Daewoo - Mangalia Heavy Industries. Pachetul majoritar de actiuni al Santierului Naval de la Mangalia este detinut de compania coreeana Daewoo Shipbuilding Marine Engineering Co. Ltd, iar statul roman detine 49%, prin Ministerul Economiei.

Totodata, in cadrul acestei intrevederi vor avea loc si discutii privind oportunitatile de dezvoltare ale regiunii precum si asigurarea stabilitatii economice a judetului. La eveniment au participat si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Horia Tutuianu, si senatorul Nicolae Moga.

"Marcam un alt tip de gestionare a participatiilor statului. In primul rand avem un tip de gestionare integrata. Ne intereseaza in mod special compania DMHI. Aceasta companie are o pondere importanta in economia judetului Constanta, in special in zona de sud. Sunt 2.000 de angajati in aceasta companie, daca ii mai punem la socoteala si pe cei din companiile subcontractare, vorbim de 6.000 de oameni in total. Tipul de business din Santierul Naval Mangalia face parte din noua politica a Ministerului Economiei, unde avem un grad de prelucrare ridicat si vrem sa fim un partener activ, in virtutea celor 49% din actiunile acestei companii detinute de statul roman", a declarat ministrul Economiei, la inceputul vizitei.

La randul sau, presedintele CJC, Horia Tutuianu, a declarat ca l-au chemat pe ministrul Economiei sa evalueze situatia companiei, in contextul numeroaselor probleme legate de nemultumirile angajatilor si eventualele disponibilizari care ar putea avea loc in randul santierului si companiilor subcontractante. "In cadrul acestei vizite vom afla cum stam si ce masuri poate lua Ministerul Economiei, pe partea economica, respectiv CJC, pe partea sociala", a declarat Tutuianu.

1.000 de angajati vor ramane pe drumuri?

Chiar daca autoritatile au anuntat ca se straduiesc sa readuca DMHI pe linia de plutire, sunt persoane care spun ca situatia este departe de a se redresa. Liderul sindicatului din cadrul DMHI, Florian Marin, a declarat ca, dupa Paste, exista riscul ca 1.000 de angajati sa fie dati afara. In viziunea liderului de sindicat, singura solutie pentru rezolvarea situatiei este analizarea pierderilor santierului, din ultimii 2 ani.

Pierderi financiare foarte mari! Ce e de facut

In cadrul conferintei de dupa vizita, ministrul Economiei a declarat ca DMHI inregistreaza pierderi de cinci ani, insa problema nu este numai la Mangalia, ci la nivel mondial. De aceea, ministrul Alexandru Petrescu a spus ca va contacta Guvernul Coreei de Sud pentru a afla care sunt planurile de sustenabilitate prin care poate ajuta compania sa se dezvolte. La nivel local, Petrescu a sugerat mai multe directii de redresare. "Le-am explicat ca ar trebui sa isi diversifice portofoliul de clienti si sa se axeze mai mult pe alte tipuri de activitati, nu numai pe constructia de nave. E clar ca trebuie sa intre si in zona de reparatii, si in zona de livrare de componente medii si mari, de incheiere a parteneriatelor cu alte santiere navale din lume. Piata isi va reveni, dar este important ca aceasta companie sa isi prezerve forta de munca, sa isi pastreze personalul calificat pe care il are in prezent, pentru ca oamenii au fost formati cu mari eforturi si mari costuri, iar daca actualii angajati dispar, altii nu vor mai veni", a declarat ministrul. El a spus ca, in prezent, DMHI inregistreaza datorii de aproximativ 800 de milioane de dolari. De asemenea, el a precizat ca nu stie despre nicio intentie de disponibilizari, insa pune accentul pe mentinerea unui flux continuu de munca.

Articole din editia din data de 15 Februarie 2017

 • Ministrul Economiei, in vizita oficiala la Mangalia

  Actualitate
 • Aeroportul Mihail Kogalniceanu ar putea primi un sprijin de aproape 23 de milioane de lei de la bugetul central. Vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca!

  Actualitate
 • Ziua comunei Vulturu sarbatorita prin muzica, dans si activitati interactive

  Actualitate
 • Sala de fitness si forta pentru locuitorii comunei Silistea

  Actualitate
 • Universitatea "Ovidius" si-a stabilit taxele de scolarizare. Cele mai mari, la Medicina, Farmacie si Medicina Dentara

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771