Aeroportul Mihail Kogalniceanu ar putea primi un sprijin de aproape 23 de milioane de lei de la bugetul central. Vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca!

15 Februarie 2017, Adrian Nicarel

Actualitate

Pentru a fi disponibil 24 de ore din 24, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu va deveni de interes economic general si va primi finantare de la bugetul central. Acest lucru va fi posibil dupa adoptarea unui ordin aflat in dezbatere publica la Ministerul Transporturilor. Aeroportul constantean a mai beneficiat de acest statut, care a expirat, insa, la 31 decembrie 2016.
In expunerea de motive atasata proeictului de arata ca Aeroportul Constanta este aeroport strategic care, prin prisma obligatiilor asumate de Romania cu partenerii militari strategici, trebuie sa mentina infrastructura aeroportuara in stare operationala 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Mentinerea in stare operationala a aeroportului Constanta, 24/24 h, 7 zile din 7 este o misiune speciala de serviciu public pe care aeroportul, daca ar tine seama de propriile interese comerciale, nu si-ar putea-o asuma.
Acordarea compensatiei de la bugetul de stat, prin bugetul MT, pentru mentinerea in stare operationala a aeroportului reprezinta ajutor de stat, care poate fi acordat doar in baza unui Memorandum aprobat de Guvernul Romaniei, conform dispozitiilor art. 7, alin 1 din OUG nr.77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr.21/1996.
Mai multe activitati efectuate de catre Societatea Nationala "Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta" S.A. vor redeveni serviciu de interes economic general, printre acestea, intretinerea curenta, repararea si modernizarea suprafetelor de miscare aeronave (pista, cai rulare, platforme) aflate in administrarea societatii, a turnului de control, precum si a echipamentelor aferente; organizarea, echiparea si operarea fluxurilor de pasageri in terminalele aeroportului; asigurarea, in conditiile legii, a spatiilor si a utilitatilor necesare autoritatilor publice care efectueaza activitati specifice de control pe aeroport; prelucrarea zborurilor cu aeronavele de stat si cele civile scutite conform legii de la plata tarifelor aeroportuare, inclusiv a pasagerilor acestor aeronave, 24 de ore din 24, 7 zile din sapte; asigurarea echipamentelor specifice necesare deservirii la sol a aeronavelor mentionate la lit. protectia infrastructurii aeroportuare.
Pentru ducerea la indeplinire a obligatiei de servicu public prevazuta la art. 2, Societatea Nationala "Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta" S.A. are dreptul la primirea unor compensatii, astfel:
a)compensatia acordata prin bugetul Ministerului Transporturilor pentru rambursarea contravalorii costurilor cu serviciile prestate de catre aeroport pentru aeronavele scutite de la plata tarifelor aeroportuare conform dispozitiilor art. 31 alin.(2) din Codul aerian civil;
b)compensatia acordata prin bugetul Ministerului Transporturilor pentru acoperirea deficitului de finantare a cheltuielilor de exploatare, altele decat cele prevazute la lit.a), aferente desfasurarii activitatilor prevazute la art. 1 alin. (2);
c)compensatia acordata prin bugetul Ministerului Transporturilor pentru acoperirea unor cheltuieli cu investitiile necesare asigurarii activitatilor prevazute la art.1.
(2) Valoarea compensatiei prevazute la alin (1) lit. a) si b) este in cuantum maxim de 22.730 mii lei.
Sursa: www.observator.ro

Articole din editia din data de 15 Februarie 2017

 • Ministrul Economiei, in vizita oficiala la Mangalia

  Actualitate
 • Aeroportul Mihail Kogalniceanu ar putea primi un sprijin de aproape 23 de milioane de lei de la bugetul central. Vezi ce conditii trebuie sa indeplineasca!

  Actualitate
 • Ziua comunei Vulturu sarbatorita prin muzica, dans si activitati interactive

  Actualitate
 • Sala de fitness si forta pentru locuitorii comunei Silistea

  Actualitate
 • Universitatea "Ovidius" si-a stabilit taxele de scolarizare. Cele mai mari, la Medicina, Farmacie si Medicina Dentara

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Daună totală în livezile din județul Constanța

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771