Graul de import vine mai devreme ca niciodata

August 2007, Bogdan Chirita

Social
Seceta din aceasta vara a dus la scaderea alarmanta a produtiei de grau, astfel ca graul produs in Baragan, dar si in alte zone ale tarii va avea un pret prea ridicat pentru producatorii din industria de panificatie. Efectul: va creste foarte mult importul de grau, dar si pretul painii.
Este primul an, de cand operam pe piata graului, cand au inceput importurile inca din luna iulie. Probabil in maximum o saptamana vom procesa grau sarbesc. De obicei, daca se apela la importuri, se facea acest lucru in ianuarie, cel mai devreme, deoarece pe piata interna pretul graului ajungea mai mare decat pe piata externa. In momentul acesta, importul este determinat atat de pret, cat si de cantitate”, a declarat jurnalistilor de la Romania liberardquo; administratorul unei societati producatoare de produse din cereale. Conform acestuia, pretul pe piata interna se situeaza intre 0,65 si 0,68 de lei/kg. De la sarbi luam in aceleasi conditii de pret, vorbim de 180-190 de euro/tona. Vom cauta sa importam in urmatoarea perioada necesarul de grau de anul acesta, sa ne asiguram stocul pentru intreg anul agricol, adica iulie 2007 30 iunie 2008”, a mai spus reprezentantul societatii de panificatie.
Pretul la grau a crescut cu 30 % in ultimele trei saptamani si se estimeaza ca ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente. Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum de cand suntem pe piata, si suntem de cateva zeci de ani”, afirma directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea. El a apreciat ca urcarea preturilor la grau a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar si de faptul ca cerealele au inceput sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel ca cererea a crescut.
In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, ele anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie. Scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40% pana la sfarsitul anului. Am scumpit deja faina cu 16% in ultimele doua saptamani, in conditiile in care pretul la grau a tot crescut. De la 1 august vom introduce si noile preturi la produsele de panificatie si patiserie, cu 5-6% mai mari. Scumpirea va fi treptata, urmeaza sa vedem unde va ajunge. Costurile cu faina reprezinta 50% din pretul painii, mai avem si alte costuri, precum transportul, care are o pondere de 15%, energia, utilitatile, salarii, de care mai depinde pretul”, afirma Giurea.
In Europa, cotatia graului a urcat in mai putin de trei luni de la circa 130 de euro pe tona la aproape 190 de euro pe tona.
Fabricile de produse de panificatie si de paste fainoase spun ca sunt nevoite sa transfere costurile suplimentare consumatorilor. Aceste cresteri vor alimenta inflatia preturilor alimentare, intrucat procesatorii sunt obligati sa suporte costuri suplimentare pentru materiile prime”, a declarat Mark Hill, partener in domeniul alimentelor si agriculturii la firma de consultanta Deloitte. Hill a notat insa ca pretul graului reprezinta doar 10% din costul unei paini, astfel incat impactul ar trebui sa fie mai redus. In timp ce pretul graului a urcat cu 50%, efectul asupra pretului painii este moderat”, a spus el. In Franta, asociatia cultivatorilor de grau a apreciat ca majorarea cotatiei, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, a avut un impact de numai 1,2% asupra pretului unei baghete. Pe de alta parte, producatorii italieni de paste fainoase au anuntat ca sectorul de profil este in pragul unei crize, dupa ce pretul graului dur a crescut in acest an cu 30-40%.
Cresterea cotatiei si in cazul cerealelor furajere va influenta pretul carnii, a mai spus consultantul Deloitte, adaugand ca producatorii de lactate si carne vor avea dificultati.
(Sursa: Romania libera)

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2007

 • Energia elecrica naturala este o prioritate pentru Guvernul Romaniei.

  Social
 • Comuna Pestera cel mai mare potential pentru investitorii de energie eoliana

  Social
 • Centrul Civic din Albesti in plina reamenajare

  Social
 • Graul de import vine mai devreme ca niciodata

  Social
 • Vinuri bune asteptate la Murfatlar Medgidia, in ciuda secetei

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771