Vinuri bune asteptate la Murfatlar Medgidia, in ciuda secetei

3 August 2007, Bogdan Chirita

Reportajein ciuda secetei prelungite, vinurile produse in aceasta toamna vor fi printre cele mai bune din ultimii ani. Este rezultatul unei cercetari realizate de colegii de la Evenimentul zileirdquo; pe domeniile podgoriei Murfatlar.
Iarna blanda, lipsa grindinei sau a furtunilor si investitiile masive in irigarea plantatiilor, care au combatut efectele secetei prelungite, vor face din vinul din aceasta toamna unul dintre cele mai bune din ultimii ani, spun producatorii. Strugurii de pe domeniile Murfatlar de langa Medgidia sunt deja parguiti, recoltarea lor urmand sa inceapa chiar de saptamana viitoare. Temperaturile extrem de ridicate din aceasta vara au copt strugurii mai repede cu circa doua-trei saptamani decat intr-un an obisnuit, cand strugurii autohtoni apareau in piete doar dupa a doua jumatate a lunii august.
Producatorii de vin vor profita de aceasta coacere timpurie a strugurilor pentru a amana cat de mult posibil culegerea strugurilor de vin, astfel incat boabele sa contina o cantitate cat mai mare de zahar, iar licoarea sa iasa mai placuta la gust.
Este primul an in care, la sfarsit de iulie, pot sa spun ca strugurii de masa, cei pe care ii vom livra pe piata, au deja bobul moale, lucru care se intampla in mod normal dupa 10 august”, a declarat Viorel Popa, directorul tehnic al societatii Fruvimed din Medgidia, care lucreaza in domeniu de mai bine de 20 de ani. Anul acesta, si un viticultor prost va face vin bun, daca a investit in udare”, completeaza Popa.
Daca recolta de struguri de pe plantatiile Fruvimed din Medgidia a fost salvata in acest an prin investitii in irigare, directorul tehnic al companiei spune ca seceta din ultimele luni va afecta cu precadere recolta anului viitor. In Baragan a plouat ultima oara in luna iunie, insa mult prea putin fata de necesarul din sol, avand in vedere ca, atat iarna, cat si primavara au fost extrem de secetoase.
Culturile de vita-de-vie, fructele si legumele de anul viitor vor fi compromise daca nu vor exista investitii masive in irigare. Produsele vor fi putine si, prin urmare, foarte scumpe, dar si foarte proaste, pentru ca vita-de-vie si pomii sunt deja foarte afectati si intra slabiti in iarna, spune directorul tehnic de la Fruvimed, exasperat de lentoarea cu care Ministerul Agriculturii a tratat problema secetei in aceasta vara.
Circa 2.200 de euro pe hectarul de vita-de-vie a investit societatea din Medgidia, care produce vinuri mai ales pentru export, in irigatii si pesticide, bani proveniti din profitul reinvestit.
(Sursa: Evenimentul zilei)

Album foto

 • Articole din editia din data de 3 August 2007

 • Energia elecrica naturala este o prioritate pentru Guvernul Romaniei.

  Reportaje
 • Comuna Pestera cel mai mare potential pentru investitorii de energie eoliana

  Reportaje
 • Centrul Civic din Albesti in plina reamenajare

  Reportaje
 • Graul de import vine mai devreme ca niciodata

  Reportaje
 • Vinuri bune asteptate la Murfatlar Medgidia, in ciuda secetei

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771