O avere de care ne batem joc! Ruine in loc de turism si milioane de euro

9 Noiembrie 2016, Adrian Nicarel

Cultura

In timp ce statiunea Mamaia a inregistrat un nou record vara aceasta, centrul vechi a dezgustat iar si iar turistii cu privelistea sa ca dupa razboi, in ciuda teraselor care au animat zona si au incercat sa stearga o pata pe imaginea batranului Tomis.

Daca faceau greseala sa se abata de la traseul batatorit, turistii riscau sa redescopere ruinele in toata "splendoarea" lor macabra, incremenite in aceeasi stare in care le lasasera si vara trecuta, in precedenta vacanta. Ca sa nu mai vorbim de turistii straini sositi in grupuri fie la bordul navelor de croaziera, fie cu alte prilejuri si care se intreaba nedumeriti de ce este lasata in ruina o avere, care prin alte tari sustine economia locala.
In municipiul Constanta, exista peste 180 de cladiri monument, fie in administrarea Primariei, fie cu proprietar, dupa cum aveam sa aflam de la Magdalena Tita, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Constanta, la ultimul colegiu prefectural. Prilej cu care s-a declarat incantata de colaborarea cu Inspectoratul de Politie Judetean, care ajuta foarte mult aceasta directie. "De anul acesta, lucrurile s-au schimbat si mai mult in bine, in sensul ca noul inspector a reusit sa ii capaciteze ceva mai mult pe cei din sectiile de Politie din municipiu si au inceput sa faca corespondenta cu colegii lor din teritoriu. Referitor la colaborarea cu Primaria municipiului Constanta, v-as da un exemplu mai recent, concretizat in finalizarea, anul acesta, a procesului de inscriptionare a monumentelor din municipiu. L-am asteptat si l-am dorit foarte mult. Pe casele monument, au fost montate placute in limbi de circulatie internationala, cu informatii despre imobilele in cauza.
De asemenea, cu Consiliul Judetean s-a purtat o corespondenta legata de intentiile proprietarilor de a accesa fonduri europene in ideea restaurarii obiectivelor de patrimoniu pe care le avem intr-o stare foarte precara. In momentul acesta, exista in faze de studiu de fezabilitate pentru reabilitare Muzeul de istorie, cladire de patrimoniu, si Edificiul Roman cu Mozaic. Intr-o prima etapa, dupa care urmeaza mormantul Hypogeu", descria directorul Tita relatia cu autoritatile.
Doua exemple de buna reabilitare
In cadrul aceluiasi colegiu prefectural, Magdalena Tita afirma ca cea mai mare problema cu care se confrunta directia este faptul ca cei mai multi proprietari nu-si doresc sa reabiliteze cladirile si asteapta pur si simplu sa se degradeze, ca sa scape de ele in cel mai ieftin mod posibil, iar pe terenul gol sa construiasca altceva. "Este cea mai ravnita alternativa. Si, din pacate, am doar doua exemple de buna reabilitare: hotelul Carol si cismeaua otomana, aflata in curtea RAJA. La Gradinita 1, situata la intersectia strazilor Dacia cu Sarmizegetusa, nici Ministerul Culturii nu s-a grabit sa ne ajute cu clasarea, fiind in acel termen de un an in care beneficiaza de o protectie legala, in sensul ca este in curs de clasare si nu te poti atinge de ea ca de o casa obisnuita. Pana in acest moment, ordinul de clasare trebuia sa vina", adauga acelasi director.
Fost ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu lansase o ipoteza, la inceputul acestui an, care se prefigura aplicabila chiar luna viitoare. Ministrul propunea ca toate cladirile de patrimoniu aflate in stare de colaps sa fie expropriate pentru cauza de utilitate publica, intocmai cum se procedeaza la terenurile pentru autostrazi. Aceasta prevedere ar fi urmat sa fie integrata in noul Cod al patrimoniului, un pachet legislativ ce urma sa aduca sanctiuni mai mari, dar si beneficii pentru proprietarii de monumente istorice.
Din pacate, la fel ca si in Educatie, pelerinajul pe la Ministerul Culturii a bulversat mersul lucrurilor. Intrebata, totusi, de ce statul nu cumpara casele de patrimoniu de la proprietarii constanteni, Tita a raspuns: "Explicatia dintotdeauna este aceeasi: bugetul nu permite. In municipiul Constanta nu a fost achizitionat niciodata, cum s-a intamplat in alte judete din tara. De-a lungul anilor, au existat discutii, dar ne-am dat seama ca nu e cazul sa insistam".
Cam asa stand lucrurile la ora actuala, cu certitudine va mai veni o vara in care ne vom face de bacanie si poate multe altele pana ce zona care ar fi putut sa produca milioane de euro starneste in schimb dezgust.
Sursa text si foto: www.cugetliber.roAlbum foto

 • Articole din editia din data de 9 Noiembrie 2016

 • Podetele din Parcul Tabacarie vor fi reabilitate!

  Cultura
 • O avere de care ne batem joc! Ruine in loc de turism si milioane de euro

  Cultura
 • Proiect de extindere a sediului administrativ Saraiu

  Cultura
 • Biblioteca pentru cetatenii comunei Nicolae Balcescu

  Cultura
 • Noi blocuri de locuinte in orasul Harsova

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771