Administrație locală

Dezvoltarea turistica a statiunii balneare Techirghiol

Alesii orasului Techirghiol lucreaza in prezent la maximizarea potentialului turistic al statiunii balneare Techirghiol care dispune de factori naturali. Prin dezvoltarea potentialului endogen ca parte a strategiei teritoriale, sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice orasului se va realiza atat reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sprijinirea unei cresteri favorabile privind ocuparea fortei de munca.
Orasul Techirghiol detine elementul definitoriu din punct de vedere turistic, lacul cu acelasi nume. Lacul Techirghiol situat pe tarmul Marii Negre, cel mai intins lac salin din Romania este renumit pentru namolul sau vindecator. Statiunea balneara Techirghiol, cunoscuta pentru tratamentul cu namol, stimulent al refacerii sanatatii turistilor, a cunoscut o crestere accelerata datorita cresterii numarului de turisti atrasi, reprezentand componenta ce determina cresterea economiei locale. Edilul, Iulian Constantin Soceanu, profita de aceasta oportunitate si demareaza proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear si a activitatilor recreative in statiunea balneara Techirghiol”, ce vizeaza investitii care sa contribuie la cresterea atractivitatii acestei statiuni pentru turisti implicand diversificarea optiunilor de a petrece timpul liber. Aceste investitii au in vedere cresterea eficientei economice concomitent cu amplificarea numarului de salariati pe plan local.
Proiectul face parte din programul de finantare „Programul Operational Regional 2014-2020”, Axa prioritara 7 Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului.
Necesitatea si oportunitatea implementarii acestui proiect este justificata de problemele identificate de administratia locala la nivelul infrastructurii de utilitate publica, in contextul disponibilitatii unui potential turistic ridicat al statiunii Techirghiol. Investitiile in dezvoltarea acestei infrastructuri suport, va aduce beneficii multiple pentru comunitatea locala: revigorarea economiei locale, cresterea gradului de exploatare a avantajelor turistice, cresterea incasarilor obtinute din turism, imbunatatirea conditiilor de trai al locuitorilor acestei zone si al gradului de ocupare a fortei de munca.
In vederea cresterii competitivitatii statiunii balneare Techirghiol, impusa de evolutia pozitiva a numarului de turisti si implicit a cererii pentru serviciile turistice si de agrement, conducerea Primariei si-a propus ca prin acest proiect, sa se realizeze reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere: strada Alexandru Ioan Cuza, str. Alexandru Vlahuta, str. Ana Ipatescu, str. Bekir Cobanzade, str. Capinei, str. Gheorghe Sincai, str. Ion Creanga, str. Lupeni, str. Maior Sontu, str. Plantelor, str. Vasile Lupu, str. Dr. Victor Climescu, str. Pt. Ioan Tuculescu, reabilitarea trotuarelor: str. Mihai Eminescu, str. Alexandru Puskin; crearea de facilitati de recreere, agrement precum zone de sport, dotarea zonelor de interes turistic cu monilier urban si sistem de Wi-fi, realizarea de materiale si actiuni de promovare in vederea cresterii vizibilitatii, notorietatii si atractivitatii statiunii balneare.
Grupul tinta al proiectului este reprezentat atat de turistii sositi in structurile de cazare din orasul Techirghiol cat si de populatia acestui oras.
In prezent proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear si a activitatilor recreative in statiunea balneara Techirghiol”, se afla in faza de initiere, planificare si proiectare, fiind in curs de realizare urmatorele documentatii necesare depunerii proiectului: cererea de finantare si plan de marketing, documentatia tehnico-economica, studiile geotehnice, studiile topografice, expertiza tehnica de specialitate.
Perioada estimata de implementare a proiectului este de 36 de luni.
Valoarea estimata a proiectului de investitii este de aproximativ 2.500.000 euro fara TVA din care 98% reprezinta valoarea finantarii nerambursabile iar 2% cofinantarea beneficiarului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*