Simplificarea legii anti-fumat, respinsa in Comisia de sanatate / Anghel, unul dintre initiatori: M-am saturat de niste frustrati

Septembrie 2016, Adrian Nicarel

Actualitate

Comisia de Sanatate din Senat a respins marti initiativa legislativa care prevedea redefinirea spatiului inchis si infiintarea cluburilor de fumatori, printre initiatorii proiectului regasindu-se Cristiana Anghel si Daniel Fenechiu.

Raportul de respingere a fost votat de toti membrii Comisiei de Sanatate. Potrivit proiectului de lege, prin spatiu public inchis se intelege "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent", ceea ce ar fi facut mai permisiva legea decat cea in vigoare.
Propunerea prevedea si faptul ca fumatorii se pot constitui in asociatii si cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii destinate exclusiv fumatului si activitatilor associate fumatului.
Proiectul urmeaza sa fie votat in plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata.
Anghel, despre contestatarii legii privind fumatul in spatii inchise: M-am saturat de niste frustrati
Senatoarea Cristiana Anghel i-a caracterizat pe cei care se opun proiectului de lege pentru redefinirea spatiului inchis unde este interzis fumatul drept "niste frustrati", afirmand ca interzicerea fumatului are efecte adverse.
"Eu m-am saturat de niste doamne frustrate de viata - au prea multi bani si au innebunit, nimeni nu le-a intrebat cum au facut banii - care cred ca poti sa interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: in baruri nu se mai fumeaza, in schimb se consuma etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rau", a declarat Cristiana Anghel, initiatoare a proiectului de lege anti-fumat.
"Eu nu am spus ca fumatorii au dreptul sa-i deranjeze pe cei nefumatori. Eu am zis ca este normal, cum era in legea veche, sa fie create spatii speciale pentru fumatori. In momentul in care este un nefumator si intra intr-un restaurant, fie el, fie cu copilul, sa nu fie deranjat de fumul celui care doreste sa fumeze. Dar daca mergem pe interzicere, atunci sa interzicem tutunul definitiv, pentru ca eu nu ma droghez, ca drogurile sunt ilegale. Sa vedem daca bugetul de stat poate sa suporte asemenea pierderi. Daca este sa mergem pe ceea ce face rau sanatatii... pai ciroza se face din bautura prea buna si prea multa. Hai sa interzicem si bautura", a conchis senatoarea.
Modificarile depuse in luna mai vizau redefinirea spatiului unde se poate fuma
In luna mai, mai multe amendamente la legea ani-fumat au fost citite in Comisia juridica de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat in calitate de initiator alaturi de deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase modificarea legii.
Modificarile vizau redefinirea spatiului unde se poate fuma. Astfel, spatiul public inchis era definit ca orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu destinatie locativa.
Ei dadeau o noua definitie si spatiului inchis de la locul de munca, care este "spatiul care are un acoperis, plafon sau tavan, si care este incadrat de pereti, de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, cu modificarile ulterioare".
Un alt amendament depus la proiectul de lege prevedea eliminarea limitarii doar la zona de tranzit a aeroporturilor internationale a fumatului.
Potrivit modificarilor dorite, fumatul va fi permis in camere special amenajate, cu respectarea urmatoarelor conditii - sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.
Amendamentele au primit sustinerea tuturor senatorilor prezenti la sedinta comisiei juridice.
"Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrangerea in totalitate a posibilitatii fumatorilor de a fuma. () Suntem oamenii extremelor - sau e alb sau e negru. Sa recunoastem ca e gri. Legea trebuie sa izvorasca din viata cu zi cu zi. Definirea spatiului public, astazi, legea prevede ca daca are doi pereti si un acoperis, terasa pe malul marii, acolo nu se poate fuma. Cred ca e cam mult", a spus presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc.
La randul ei, initiatoarea amendamentelor, Steliana Miron, a oferit si un motiv hazliu pentru aprobarea amendamentelor.
"Am primit petitii de la patronii de cluburi din centrul vechi in care se plangeau ca sunt clienti care nu isi mai achita notele de plata, fiindca spun ca ies la fumat si nu mai vin", a spus Miron.
In apararea fumatorilor a sarit si un senator nefumator, Cristian Bodea.
"Mi s-a spus ca daca nu sunt fumator, nu am autoritate in domeniu. Nu sunt de acord cu aceasta lege tampita. Nu sunt de acord sa interzicem. Daca vrem sa ne sinucidem cu tigarile, ne sinucidem. Daca imi convine, stau langa un fumator, daca nu, plec. Eu as considera potrivit, daca unii sunt deragnjati ca se fumeaza intr-o camera, sa se decida localurile pentru fumat si cele pentru nefumatori. Nu trebuie sa ne simtim vinovati ca modificam legea. Dupa corupti au aparut fumatorii. E ca o anatema", a spus Bodea.
Comisiile de Sanatate si Economica din Senat vor redacta un raport pe marginea unui proiect de lege care transpune o directiva europeana in legislatia romaneasca. Senatul este prima camera sesizata.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Septembrie 2016

 • Raed Arafat vorbeste despre un proiect care vizeaza pregatirea a doua spitale pentru cutremur

  Actualitate
 • Afgan ascuns sub un camion, descoperit in punctul de frontiera de la Negru Voda

  Actualitate
 • Elevii din Mangalia pot obtine burse ca sa studieze in SUA

  Actualitate
 • Lucrarile de modernizare a infrastructurii rutiere din comuna Topraisar continua in ritm alert

  Actualitate
 • Si prescolarii constanteni primesc tichete sociale. Iata in ce conditii!

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771