Planuri de restaurare pentru un fost sediu de Primarie, in prezent muzeu

August 2016, Mirela Ionita

Actualitate

Cu o istorie de 120 de ani, cladirea aflata pe Lista monumentelor istorice, in care in prezent functioneaza Muzeul de Arta Populara Constanta ar urma sa fie reabilitata cu fonduri structurale. Primaria Constanta a demarat primele demersuri pentru modernizarea imobilului care are anual aproape 40.000 de vizitatori si are o mare insemnatate pentru istoria orasului.

Cladirea Muzeului de Arta Populara de pe bulevardul Tomis nr.32 care in trecut a fost sediu de Primarie si apoi de Posta a fost inclus printre proiectele care urmeaza sa fie depuse spre finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 (buget de stat/buget local).
Imobilul se afla in stare de degradare dupa cum reiese din caietul de sarcini intocmit de angajatii Primariei Constanta, iar pentru inceput sunt necesare studii care sa stabileasca cat de urgenta este restaurarea si ce este de facut pentru modernizarea sa.
Asa ca va fi organizata o licitatie pentru atribuirea serviciului de expertiza tehnica pentru care costurile au fost estimate la 13.500 de lei fara TVA, dar si un studio de teren (geotehnic) pentru care s-au prevazut cheltuieli de 9.500 de lei fara TVA.
Termenul limita pentru depunerea propunerilor financiare, in ambele situatii a fost stabilit pentru 31 august 2016, ofertele urmand sa fie depuse la Directia Tehnic-Achizitii. Castigatorul a avea la dispozitie 20 de zile de la atribuirea contractului sa realizeze studiile solicitate.
Potrivit documentelor oficiale, studiile sunt necesare in vederea depunerii proiectului de investitii prin Programul Operational Regional.

Starea de degradare, motivul reabilitarii
Cladirea Muzeului de Arta Populara este amplasata in zona istorica a Constantei, fiind o cladire monument istoric de valoare nationala si universala (CT-II-m-A 02850), cu o mare insemnatate pentru istoria orasului. Aceasta cladire dateaza din anul 1896 fiind proiectata in stil Neoromanesc, stilul arhitectonic.
Cladirea a gazduit Primaria orasului, ulterior "Posta veche", iar din anul 1970, Muzeul de Arta Populara Constanta. Cladirea muzeului are regim de inaltime D+P+1E cu o suprafata construita desfasurata de 1.449 mp fiind construita din caramida si beton, fara lift. Muzeul dispune si de o anexa cu un regim de inaltime de D+P+1E si o suprafata construita desfasurata de 482 mp.
Aceasta dateaza din anul 1954 fiind construita din caramida si beton, fara lift, fiind intr-un stadiu avansat de degradare. Imobilul anexa are functiunea de laborator de restaurare, depozite si ateliere de lucru ale muzeului.
Reprezentantii Primariei Constanta explica si care sunt motivele pentru care au inclus actualul Muzeu de Arta Populara in lista de investitii.
"Fatada muzeului prezinta numeroase crapaturi si fisuri, alternand braie de caramida aparenta si tencuiala patate si degradate pe anumite portiuni din cauza intemperiilor si a timpului. Sistemele de preluare si descarcare la teren ale apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), instalatiile electrice si sanitare sunt vechi", se arata in caietul de sarcini.
Un alt lucru important este si faptul ca muzeul reprezinta un obiectiv touristic al orasului, acest lucru in conditiile in care numarul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30.000 40.000, iar in cadrul muzeului sunt pastrate obiecte de arta traditionale fiind organizate expozitii si alte evenimente culturale si de promovare si pastrare a traditiilor.
Sursa: www.observator.ro

Articole din editia din data de August 2016

 • Ce poti face timp de 4 zile la Regata Marilor Veliere 2016

  Actualitate
 • Planuri de restaurare pentru un fost sediu de Primarie, in prezent muzeu

  Actualitate
 • Asfaltarea celui de-al doilea tronson de drumuri din Fantanele

  Actualitate
 • Edilul comunei Tirgusor sprijina sportul si invatamantul

  Actualitate
 • Lucrarile de asfaltare in Navodari, in ritm alert

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771