Actualitate

Constanta a gazduit cel mai mare spectacol naval din 2016

Constanta, capitala Marii Negre! Ieri, pe faleza din fata Comandamentului Flotei s-a derulat cel mai mare spectacol naval din 2016.
La festivitati au luat parte atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, ministrul Finantelor Publice, Anca Dana Dragu, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, prefectul judetul Constanta, Adrian Nicolaescu, presedintele CJC, Horia Tutuianu, primarul Constantei, Decebal Fagadau, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, monseniorul Ieronim Iacob, muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Muurat, seful Statului Major General, g-ralul Nicolae Ciuca, seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu, seful Comandamentului Flotei, cmdr. Daniel Capatana, dar si alte personalitati ale judetului Constanta.
La ora 10.00 a fost ridicat cel mai mare drapel din Constanta, pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, pe acordurile Imnului National.
Mai departe, din Portul Tomis au rasunat 21 de salve de tun, ca semn al salutului solemn, dupa care seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu, a tinut cuvantul de deschidere si a dat citire Ordinului Comun al Ministerului Apararii Nationale, al Ministerului Transporturilor si al Ministerului Afacerilor Interne privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.
Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, a deschis festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis a fost prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Incepand cu ora 11.00 s-a derulat exercitiul demonstrativ FNR 16, care a cuprins urmatoarele secvente: respingerea atacului aviatiei inamice; cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia a fost lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul „Puma Naval” a fost lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim.
Ulterior, cele trei remorchere maritime, nou intrate in serviciul Fortelor Navale Romane in anul 2016, au facut o demonstratie pe ritmuri de vals, dupa care marinarii s-au mutat in Portul Tomis, unde au organizat traditionalele jocuri marinaresti.
De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale a sustinut un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor a fost aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti a fost realizat, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii s-au retras cu torte pe itinerarul Vraja Marii -Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu – Farmacia Miga – Prefectura Constanta – Statuia Victoriei – punct terminus.
Sursa: www.ziuaconstanta.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*