Soferii ar putea ramane pietoni pe viata daca sunt prinsi bauti la volan

August 2016, Mirela Ionita

Social

Romania ar putea lua o decizie fara precedent in ceea ce priveste soferii care sunt prinsi bauti la volan. Acestia si-ar putea pierde definitiv dreptul de a conduce vehicule, iar amenzile pot ajunge pana la 15.000 de lei.

Initiativa apartine mai multor parlamentari, care s-au gandit sa preia modelul american prin care conducatorii auto depistati cu alcool sa ramana fara permis pentru o perioada de pana la cinci ani. Daca acestia sunt prinsi din nou, soferii vor pierde definitiv dreptul de a conduce.
"Este oportun un astfel de proiect. Nu stiu daca ar trebui pe viata suspendat permisul de conducere, dar cel putin cei ce se urca bauti la volan si pun in pericol viata oamenilor trebuie sa nu mai conduca o perioada mai indelungata de timp. Din punctul meu de vedere, cam 10 ani ar fi perioada in care soferii prinsi cu alcool la volan, in recidiva, ar trebui sa nu mai aiba acest drept. In Statele Unite ale Americii, conducatorii prinsi cu alcool au dreptul de a conduce suspendat timp de 5 ani. Daca recidiveaza in perioada de proba, asa cum au ei, atunci permisul este suspendat pe viata", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Lupu, presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor.
Amenzile prevazute in noul proiect sunt extrem de usturatoare si variaza intre 5.000 si 15.000 de lei, pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Actul normativ prevede amenzi si sanctiuni in functie de gradul de alcoolemie depistat in sangele soferului respectiv, dar si de infractiunile pe care le comit atunci cand se afla bauti la volan. Intre doi si cinci ani vor ramane fara permis soferii prinsi cu alcool la volan, in afara amenzilor contraventionale. In cazul unui sofer baut recidivist intalnit din nou de cei de la Politia Rutiera, el risca sa ramana fara permis pe viata.
In aceasta toamna, proiectul va ajunge la Camera Deputatilor, care, din postura de camera decizionala, va da sau nu unda verde acestui act normativ.
"Nu este normal ca aceia care nu se pot lasa de bautura sa aiba dreptul de a conduce. Acesti indivizi sunt pericol public, omoara oameni sau distrug alte bunuri. Trebuie spus stop acestor inconstienti. Sanctiunile de acum din lege sunt lejere pentru betivii care conduc masini pe drumuri publice. Nu exista scuze pentru faptul ca ai condus baut. Asta e inconstienta si nesimtire, trebuie sanctionata", a precizat Petru Movila, unul dintre initiatorii legii, pe site-ul sau movilapetru.ro.
Sursa: www.cugetliber.ro

Articole din editia din data de August 2016

 • Constanta a gazduit cel mai mare spectacol naval din 2016

  Social
 • Soferii ar putea ramane pietoni pe viata daca sunt prinsi bauti la volan

  Social
 • Circulatia pe Podul Agigea se inchide total, de la 1 septembrie

  Social
 • Reabilitarea si modernizarea drumurilor din Cobadin

  Social
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local, pe 17 august, la Techirghiol

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Amenajare Centru de vaccinare în Negru Vodă

  Social
 • 3 persoane cu dizabilități din Ciobanu au primit vehicule din partea autorităților locale

  Social
 • Companiile JD Agro Cocora și JD Agro Amzacea susțin învățământul în comunitățile locale

  Social
 • 120 de copii din Bărăganu vor primi tichete sociale pentru rechizite

  Social
 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771