Apa potabila o necesitate pentru satele din comuna Lipnita

August 2016, Radu Petric

Administratie locala

La intalnirea de la Baneasa ce a avut loc in prezenta prefectului Constantei si a directorilor serviciilor deconcentrate, administratia locala Lipnita a pus in atentia acestora problemele comunei in vederea rezolvarii lor.

In data de 5 august la ora 12:30, Florin Craciun, primarul din comuna Lipnita a participat la intalnirea din orasul Baneasa la care au fost prezenti prefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu si directorii Serviciilor Publice Deconcentrate. In cadrul acestei sedinte s-a facut apel la vointa si dorinta de angajare, de implicare a autoritatilor, a primarilor si a consiliilor locale, mai ales la nivelul comunelor de a depune efort in finalizarea procesului de realizare a cadastrului intr-un timp cat mai scurt. Se doreste clarificarea situatiei proprietatii, a punerilor in posesie si apoi de inregistrare a titlurilor de proprietate in cadastru.
Comisia locala Lipnita, primarul si Consiliul Local au in vedere punerea in posesie a persoanelor indreptatite sa primeasca teren, in baza legii. Loturile de pamant din fostul IAS trebuie date in posesie celor ce detin actele doveditoare de proprietate pentru acestea. Aceeasi procedura va fi pusa in aplicare si pentru terenurile de la CAP, dar si de la IAS-ADS (Agentia Domeniilor Statului). Termenul limita de realizare a retrocedarilor conform legilor fondului funciar este reprezentat de sfarsitul anului acesta.
Tot in cadrul intrunirii de vineri, a fost discutata problema privind alimentarea cu apa potabila pe raza satelor Lipnita, Coslugea, Canlia si Izvoarele, ce necesita rezolvare. Apele sunt contaminate cu nitrati si de aceea autoritatile locale asigura din fonduri proprii apa potabila in localitatea Carvan pentru copii si gravide in fiecare zi: 1,5 litri de apa potabila pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani si 2 litri pentru adulti.
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Constanta, prezenti la intrunirea de la Baneasa au preluat probe de apa, pe data de 8 august, de la Scoala Carvan si de la Scoala Coslugea, pe care le-au dus la Bucuresti pentru analize in vederea monitorizarii calitatii apei.
"Bugetul local este foarte mic. Suntem in discutii cu S.C. RAJA S.A. pentru a gasi solutii in ceea ce priveste alimentarea cu apa a satelor Carvan, Coslugea si Calnia. In tot acest timp ne gandim si cautam care ar fi cea mai buna varianta de rezolvare a acestei probleme. S-ar dori forarea unui put cu o adancime mai mare sau folosirea unor instalatii de filtrare de pe piata proprie, acestea fiind mai ieftine. O alta solutie ar fi amestecarea a doua surse de apa: cea mai putin buna cu una buna, sau aducerea unei surse de apa potabila. Va trebui sa gasim cea mai buna solutie in cel mai scurt timp deoarece apa potabila reprezinta o necesitate vitala. Pe viitor calitatea apei trebuie monitorizata", a declarat edilul comunei Lipnita, Florin Craciun ce vede ca prioritate alimentarea cu apa potabila a satelor comunei.
In prezent administratia locala a demarat cu bani de la bugetul local lucrarile de construire a rampelor pentru persoanele cu dizabilitati la toate scolile din comuna. Lucrarile sunt executate de Serviciul Gospodaresc Comunal Lipnita reprezentat de societatea autorizata S.C. SERVICIUL GOSPODARESC S.R.L. Scolile din comuna au fost predate directorilor, iar din fondurile proprii acestia au datoria de a se ocupa de igienizarea si intretinerea unitatilor de invatamant.
Tot in vederea sprijinirii cetatenilor din comuna, Primaria Lipnita a primit un numar de 1192 de pachete de la Uniunea Europeana ce vor fi acordate persoanelor al caror venit lunar nu depaseste suma de 450 de lei.
In alta ordine de idei, in aceasta perioada de recoltare a culturilor agricole, in care temperaturile au fost foarte ridicate, nici comuna Lipnita nu a fost ocolita de incendii. "Ne-am confruntat cu incendii de vegetatie pe care am reusit sa le stabilizam si sa le stingem cu ajutorul unei echipe de voluntari care a colaborat cu echipajul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Baneasa, format din doua persoane instruite care au intervenit cu o masina de pompieri.


Articole din editia din data de August 2016

 • Constanta a gazduit cel mai mare spectacol naval din 2016

  Administratie locala
 • Soferii ar putea ramane pietoni pe viata daca sunt prinsi bauti la volan

  Administratie locala
 • Circulatia pe Podul Agigea se inchide total, de la 1 septembrie

  Administratie locala
 • Reabilitarea si modernizarea drumurilor din Cobadin

  Administratie locala
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local, pe 17 august, la Techirghiol

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Pregătiri pentru începerea anului școlar în Fântânele. Tablete pentru toți copiii

  Administratie locala
 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771