9 August 2016, Radu Petric
Social
Nici cerul nu mai plange pentru cei cativa localnici din satul constantean Dropia. Parca sunt uitati intr-un colt de lume, unul secat de orice picatura de apa! In zona nu a mai plouat de trei luni, iar efectele sunt dramatice. Fantanile abia mai dau doua trei galeti cu apa, nici aia buna de consum, dereaua a secat, culturile sunt parjolite, iar animalele sufera de foame si de sete.
Tanti Maria are 80 de ani si, de trei luni, de cand cerul nu s-a mai indurat sa le dea o ploaie, cara apa cu bidoanele de la peste 500 de metri distanta, de la fantana unor vecini. Este un drum pe care il face si de patru, cinci ori pe zi, pentru ca nu poate sa duca mai mult de doua bidoane deodata. Pe asa o seceta, batrana uita de boala si de orice alte greutati.
Apa a devenit aici mai pretioasa ca orice, spun localnicii din Dropia, sat aflat la 40 de kilometri de Constanta.
"Iau toate bidoanele, ma duc, le aduc inapoi, iar ma duc, cat m-o tine Dumnezeu...", spune femeia.
Petre si Elena Banu au aproape 70 de ani. S-au nascut si au crescut in sat dar nu-si amintesc de o seceta mai grea ca anul acesta, cand fantana din curte le-a secat. Pentru ca nu are cu ce sa-si mai adape si sa-si hraneasca animalele din ograda, omul se gandeste cu groaza ca trebuie sa le vanda, altfel vor muri de foame.
Fantani sunt in tot satul, dar nimeni nu le-a mai curatat de ani de zile, astfel ca apa nu poate fi consumata.
Seceta i-a ingenunghiat pe oameni, care mai spera doar la un ajutor ceresc.
In unele zone din judet nu a mai plouat de cateva luni, iar valul de caldura a parjolit culturile de porumb. Cel mai mult au de suferit, insa, animalele aflate la pascut: pasunile sunt uscate si nu au un ochi de apa unde sa se adape.
Ca solutie, cei din Primarie au sapat un put la un kilometru departare de casele oamenilor, un drum imposibil de parcurs, mai ales pentru batranii satului. Cat credeti ca a costat investitia la care putini sateni au acces? 68 de mii de lei, ne arata primarul chitantele! Asadar, bani irositi cum numai romanii o fac. Cat despre solutii, edilul ridica din umeri.
"Acestea sunt conditiile in momentul de fata. Nu putem sa tragem acum apa la fiecare cetatean, sunt in jur de 14 case, si sa faci o instalatie de apa pentru 14 gospodarii este foarte greu", spune primarul din Tortomanu, Lucian Chitic.
Abia acum, dupa ce a fost vizitat de televiziune, primarul spune ca va cere ajutor la Prefectura si Consiliul Judetean. Pana acum, reclamatiile localnicilor nu l-au facut sa ia in considerare si aceasta alternativa. Ramane de vazut cat vor mai suferi satenii din Dropia, loviti odata de natura, si apoi de indiferenta celui pe care l-au ales primar, culmea, pentru a treia oara.
Sursa: www.reporterntv.ro