Se scumpeste gigacaloria. Ce face Primaria in acest caz?

Iulie 2016, Radu Petric

Administratie locala

Inflatia, cresterea preturilor la utilitati, dar si a salariului minim pe economie au determinat autoritatile locale din Constanta sa propuna majorarea tarifului local pentru distribuirea si furnizarea energiei termice. Consiliul Local Municipal Constanta este nevoit, la cererea RADET, sa adopte un proiect de hotarare care cuprinde majorarea pretului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei. Directorul RADET Constanta, Liviu Popa, spune ca ultima ajustare a pretului gigacaloriei impusa de Regie a fost in 2010, iar de atunci pretul a crescut doar la cererea CET. Pe de alta parte, primarul Decebal Fagadau ii linisteste pe constanteni, spunand ca va cauta solutii pentru mentinerea pretului de facturare a energiei pentru populatie la 250 de lei, in timpul sezonului rece.

Constantenii care folosesc sistemul centralizat de inlcalzire primesc in plina vara, din partea autoritatilor publice locale, o veste care le-ar putea ingheta sangele in vene. Consiliul Local Municipal (CLM) Constanta este nevoit, la cererea RADET, sa adopte un proiect de hotarare care cuprinde majorarea pretului de distributie si furnizare a energiei termice. Subiectul ar urma sa fie abordat in viitoarea sedinta a CLM, care va avea loc, cel mai probabil, la finele lunii iulie. Directorul S.C. RADET Constanta, Liviu Popa, a declarat ca proiectul de hotarare care va ajunge pe masa consilierilor locali cuprinde majorarea pretului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei, reprezentand o crestere de 4,5% a tarifului gigacaloriei.
Popa a spus ca aceasta crestere are avizul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilitati Publice. Seful RADET a afirmat ca marirea de 18,73 lei va trebui ratificata si de CLM Constanta, care este obligat, conform legii, sa ia la cunostinta decizia ANRSC. Cresterea de 4,5% a pretului de distributie si facturare a energiei termice este justificata, spune conducerea RADET. "Ultima majorare ceruta de RADET a avut loc in 2010, adica cu sase ani in urma. In tot acest timp, s-au modificat substantial costurile elementelor de pret. In principal, salariul minim a crescut de la 695 de lei, cat era in 2010, la 1.250 de lei, in 2016. Inchipuiti-va ca RADET trebuie sa plateasca sute de salarii oamenilor care muncesc pentru distributia, furnizarea si chiar producerea agentului termic. In plus, in cei sase ani care au trecut de la ultima majorare, preturile principalelor utilitati (apa, gaz si carburanti), materiilor prime si materialelor au crescut foarte mult din cauza inflatiei. Potrivit calculelor efectuate de specialistii RADET, preturile au crescut, in medie, cu 22%. In aceste conditii, a fost necesara actualizarea tarifului la gigacalorie, repet, cu avizul ANRSC, pentru a nu avea probleme financiare in viitor", a punctat directorul RADET.

Ce face Primaria Constanta
Desi vestea ca pretul gigacaloriei va fi majorat ii va speria foarte tare pe constanteni, gandindu-se ca la iarna vor scoate mai multi bani din buzunar pentru a se incalzi, conducerea administratiei locale linisteste populatia. "In momentul de fata facem calcule si prognoze pentru a vedea care este suportabilitatea bugetului local, astfel incat in iarna 2016 - 2017 pretul gigacaloriei suportat de populatie sa fie la un nivel decent. Evident, ne dorim sa pastram pretul de 250 de lei/gigacalorie pentru incalzire si apa calda pentru toata perioada sezonului rece, dar trebuie sa vedem daca bugetul local poate sustine aceasta subventie unitara", a declarat primarul Constantei, Decebal Fagadau. Seful autoritatii locale le spune constantenilor sa stea linistiti, pentru ca Primaria va gasi in cele din urma o solutie privind mentinerea pretului gigacaloriei la un nivel suportabil.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Iulie 2016

 • Sute de locuri de munca in strainatate pentru constanteni. Ce meserii se cauta?

  Administratie locala
 • Se scumpeste gigacaloria. Ce face Primaria in acest caz?

  Administratie locala
 • Prefectul Adrian Nicolaescu, sprijin pentru Grupurile de Actiune Locala

  Administratie locala
 • Acces gratuit la Delfinariu. Vezi de ce!

  Administratie locala
 • Primarul Mariana Gaju a plecat in China cu elevi si agenti economici din comuna

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771