Statistici alarmante: 90.000 de romani vor sa plece sa munceasca in strainatate. O treime sunt tineri

Iulie 2016, Mirela Ionita

Actualitate

In ciuda faptului ca Romania are cea mai mare crestere economica din Euşropa (4,3% in T1), iar multinationalele si companiile romanesti cauta nonstop angajati, aproape 90.000 de romani au aplicat in ultimele trei luni pentru un loc de munca in strainatate, o treime dintre acestia reprezentand cea mai buna forta de munca de pe piata, tineri cu varste intre 25 si 35 de ani.

Potrivit Ziarul Financiar, Romania pierde peste 1 mld. euro pe an in contul lor. Datele privind plecarile au fost furnizate de Tjobs, compania care ofera solutii pentru persoanele care isi cauta un loc de munca peste hotare.
"Tinerii de peste 25 de ani care vor sa pleşce din tara sa munceasca sunt absolventi de facultate. Principalul motiv pentru care aleg sa plece este acela ca termina facultati cu profiluri care nu le asigura locuri de munca sau sunt foarte putine pozitii deschise pe piata muncii", spune Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.
Ea adauga ca exista totusi si persoane care aleg sa emigreze, desi gasesc si in Romania un loc de munca pe profilul lor, insa acesta este mai prost platit decat in strainatate.
La un salariu de 1.000 de euro brut, Romania ar pierde circa 1 mld. euro pentru cele 90.000 de persoane care vor sa plece in cautarea unui salariu mai bun si a unui nivel de trai pe masura, desi in Romania sunt multe pozitii deschise in productie sau retail. Salariile sunt insa de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirma ca nu gasesc forta de munca
Mai mult, tinerii aleg sa lucreze in strainatate pentru joburi cum sunt cele de soferi de taxi sau tir, barmani sau ospatari, chiar daca au studii superioare si ar putea sa isi gaseasca in tara un loc de munca specializat.
Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, Romania are printre cele mai mici salarii medii pe economie de numai 464 de euro pe luna, pe cand salariul mediu la nivelul tarilor membre UE este de peste 2.300 de euro net pe luna, adica de cinci ori mai mult decat in Romania.
Datele Tjobs care au fost colectate in perioada mai-iulie (pana pe data de 17), ilustreaza ca din totalul celor care isi cauta un loc de munca, respectiv 63%, sunt barbati.
Dupa aderarea la UE numarul romanilor care au ales sa plece din tara a crescut considerabil, din 2007 pana astazi numarul persoanelor care au emigrat a ajuns la aproape 2 milioane. Doar in 2014 (ultimul an pentru care exista date) au plecat din tara 185.000 de romani, arata datele INS.
Sursa: www.zf.ro

Articole din editia din data de Iulie 2016

 • Sute de locuri de munca in strainatate pentru constanteni. Ce meserii se cauta?

  Actualitate
 • Se scumpeste gigacaloria. Ce face Primaria in acest caz?

  Actualitate
 • Prefectul Adrian Nicolaescu, sprijin pentru Grupurile de Actiune Locala

  Actualitate
 • Acces gratuit la Delfinariu. Vezi de ce!

  Actualitate
 • Primarul Mariana Gaju a plecat in China cu elevi si agenti economici din comuna

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subven╚Ťiile sunt pentru fermierii corec╚Ťi! Oric├óte subven╚Ťii am da, eficien╚Ťa lor este mai mic─â din cauza fraudei!

  Actualitate
 • ╚śoc la Sili╚Ötea! 15 persoane au viz─â de flotant la adresa candidatului PNL la func╚Ťia de primar

  Actualitate
 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771