Veni-va si vremea turistului pensionar roman!

19 Iulie 2016, Adrian Nicarel

Social

Ca-ti vine sau nu sa crezi, in cateva zeci de ani, pe navele de croaziera care fac turul lumii vei gasi si pensionari din Romania. Pe ei, la fel ca pe "fratii" lor din statele emergente, se bazeaza estimarile curente din piata.


In prezent, gospodariile cu venituri anuale de 18.000 euro genereaza peste 90% din cheltuielile din turism si, pana in 2025, e de asteptat ca jumatate dintre toate gospodariile din lume, adica vreo 945 milioane, sa atinga acest prag. Noi mai avem ceva de asteptat, dar, pentru moment, stam bine - potrivit Visa, am cheltuit 5,3 miliarde lei cu cardul in strainatate, in 2015, si am retras de la ATM trei miliarde lei, sumele medii fiind extrem de apropiate de cele cheltuite de strainii care vin in Romania.
Romanii care au calatorit in strainatate anul trecut au realizat plati cu cardul in valoare de 5,3 miliarde lei si au retras de la bancomate peste trei miliarde lei, potrivit unui studiu Visa. "Turismul international si accesul la internet si tehnologie inovatoare au schimbat radical perceptia si comportamentul consumatorului. Daca inainte romanii preferau sa vina cu valuta de acasa cand calatoreau in strainatate, acum tot mai multi aleg sa plateasca direct cu cardul in magazine si sa retraga bani de la bancomate in tarile de destinatie, atunci cand au nevoie de numerar", explica directorul general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe, Catalin Cretu.
Potrivit spuselor sale, comportamentul de plata al romanilor este similar cu cel al strainilor care vin in Romania - valoarea medie a unei plati cu cardul in strainatate este de 57 euro (254 lei), iar suma medie retrasa la ATM este de 182 euro (810 lei). In comparatie, turistii straini din Romania platesc, in medie, cu cardul 53 euro si retrag la ATM circa 155 euro.

Pensionarii, frate!
Conform estimarilor Visa, numarul gospodariilor care planifica cel putin o calatorie in strainatate va creste pana in 2025 cu aproximativ 35%, la peste 280 milioane, iar cheltuielile anuale aferente se vor majora semnificativ, cu peste 50%, la 1.350 miliarde euro.
Principalii factori care vor influenta in urmatorii zece ani turismul la nivel global sunt dezvoltarea clasei de mijloc, extinderea accesului la internet, imbunatatirea infrastructurii de transport si cresterea numarului persoanelor varstnice care au mai mult timp pentru a calatori. "Vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turisti, iar cheltuielile in strainatate vor avea o pondere mai mare in venituri. Vorbim in special de persoane mai in varsta, originare din state emergente, care se vor diferentia foarte mult de profilul actual al calatorului", spune si economistul-sef al Visa Inc., Wayne Best.
El precizeaza ca, in prezent, gospodariile cu un venit de cel putin 18.000 euro pe an genereaza peste 90% din cheltuielile turistice actuale - "Pana in 2025, estimam ca aproape jumatate din totalul gospodariilor din lume, respectiv 945 milioane, se vor apropia de acest prag financiar".
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de 19 Iulie 2016

 • Veni-va si vremea turistului pensionar roman!

  Social
 • Ministerul Mediului a suplimentat numarul tichetelor pentru programul "Rabla"

  Social
 • Ministerul Mediului a suplimentat numarul tichetelor pentru programul "Rabla"

  Social
 • 300 de tone de deseuri, oprite la intrarea in tara. Ministrul Mediului: "In alte tari depozitarea la groapa e 80euro/tona. In Romania nu avem niciun cost"

  Social
 • Eficientizarea sistemului de alimentare cu apa in comuna Pestera

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Hora Unirii – reiterată în municipiul Medgidia

  Social
 • Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Cumpăna

  Social
 • O nouă sesiune a bursei locurilor de muncă la Satu Nou

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Flori pentru ostași! Ziua Armatei Române, sărbătorită ca în fiecare an, la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771