Canicula transforma Dobrogea in desert

Iulie 2007, Bogdan Chirita

SocialValul de caldura din vara lui 2007 se va repeta si la anul? Cu ce intensitate? Jurnalistii de la Romania liberardquo; au facut o scurta cercetare si au ajuns la un rezultat alarmant. in continuare, vom reproduce esentialul acestei anchete jurnalistice de interes deosebit pentru populatia dintr-o zona foarte afectata de canicula: Dobrogea.
Pe de o parte, climatologii si ecologistii consultati prevad, pentru 2008, o vara cel putin la fel de fierbinte. In termeni concreti, ei sustin ca anul viitor temperatura va creste, in sudul tarii se va accentua fenomenul desertificarii, in vreme ce iarna va fi fara zapada. Pe de alta parte, meteorologii se feresc sa faca prognoze definitive pentru vara viitoare, invocand argumentul ca estimarile pentru perioade mai mari de sase luni sunt nesigure. Ramane insa in picioare probabilitatea ca in 2008 vom avea si mai multe zile tropicale, pe cand cele de iarna se vor reduce semnificativ.
Directorul Greenpeace Romania, Ana-Maria Bogdan, sustine transant ca si anul viitor vom fi supusi la acelasi chin: canicula. Temperatura va continua sa creasca. Ne vom confrunta cu desertificarea sudului tarii.rdquo; Mai mult, in vreme ce o parte de tara este parjolita, in alte zone este posibil sa avem alunecari de teren si inundatii. Acestea vor fi cu atat mai grave cu cat Romania este afectata de taierea masiva a padurilorrdquo;.
Conform specialistilor, anul viitor va fi caracterizat prin cresterea frecventei zilelor tropicale, precum si prin descresterea numarului de zile de iarna.

Baddour Omar, doctor in climatologie in cadrul Organizatiei Mondiale a Meteorologiei (OMM) de la Geneva (Elvetia), ne-a spus ca, potrivit scenariilor climatice globale, vom asista la o incalzire in timpul iernii cu aproximativ doua grade Celsius si o incalzire in timpul verii mult mai accentuata, mai bine de trei grade in nordul Romaniei si peste patru grade in sud. Conform estimarilor pentru tara noastra, tendintele climatice actuale nu sunt catusi de putin linistitoare”, spune Baddour. Mai mult, si directorul ANM, Ion Sandu, recunoaste ca resursele de apa sunt din ce in ce mai sarace. Seceta pare sa se instaleze tot mai des, iar sudul tarii e amenintat de desertificare.
Majoritatea specialistilor recunosc faptul ca schimbarile climei sunt provocate in mare parte de om. Directorul Greenpeace Romania, Ana-Maria Bogdan, avertizeaza ca in cazul in care nu se reduc emisiile de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020 riscam ca temperatura Pamantului sa creasca in medie cu doua grade fata de cat este acum, iar schimbarile climatice vor fi fara precedent in istoria omeniriirdquo;. Una dintre acestea va fi, cu siguranta, cresterea nivelului marilor si oceanelor. Romania va fi direct afectata, fiind posibil ca nu peste mult timp litoralul sa nu mai arate deloc asa cum il stim. Apa marii va rupe din uscat vreo cativa metrirdquo; este de parere liderul Greenpeace. Fenomenul de eroziune a plajelor este vechi, dar problema actuala e data de ritmul de accentuare.
Un alt aspect, care tinde sa devina obisnuinta, este calamitarea suprafetelor agricole. Pamantul este uscat de veri din ce in ce mai fierbinti. Putinele ploi cad de obicei pe arii destul de mici, insa in cantitati uriase. Efectul? Solul este spalat si erodat. Astfel de fenomene, neobisnuite pentru aceasta zona climatica, au instabilizat sectorul agricol, sustine EUObserver.

Conform unui studiu realizat de experti in clima din 13 tari, inclusiv Romania, mare parte din Europa se va confrunta cu desertificarea. Tara noastra nu face exceptie. Cel mai mult vor avea de suferit Dobrogea, Oltenia, o parte din Muntenia si Banatul. Acest fapt va determina o reactie in lant: productia agricola s-ar putea reduce cu aproximativ 60%. In conditiile in care agricultura contribuie cu 10% la Produsul Intern Brut, mai rezulta un efect: vom avea un buget de stat vlaguit. Pe de alta parte, cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi locuitorii de la sate, care sunt in mare parte dependenti de roadele campului.
In vreme ce expertii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) avertizeaza ca seceta prin care trece Romania acum este cea mai grava din istoria tarii, specialistii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) sustin ca putem sta linistiti in privinta apei pana la mijlocul lunii septembrie.
Ma crucesc ce e cu rezerva de apa din sol. Seceta de care vorbim este criminala si fara precedent”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu. Potrivit datelor meteo, in luna iunie precipitatiile prognozate erau de 90 de litri pe metru patrat. Nu s-a intamplat asa. Media cantitatilor de apa a fost de doar 45 de litri. Aproximativ acelasi lucru s-a intamplat si in iulie.
Mai mult, conform prognozei pentru perioada august 2007 ianuarie 2008, ploile ne vor ocoli din nou: Daca in mod normal media precipitatiilor pentru urmatoarele sase luni ar fi de aproximativ 45 de litri pe metru patrat lunar, in realitate vor fi doar 20-30 de litri”, sustine Sandu. Cele mai afectate vor fi sudul si estul Romaniei. De precipitatii aproape normale se vor bucura doar locuitorii din nordul si vestul tarii.
Pe de alta parte, directorul INHGA, Petre Stanciu, sustine ca o luna si jumatate de acum incolo nu vor fi probleme cu apa. Nu se poate sa avem seceta mai mult de sase luni. Asa spune statisticardquo;.

Directorul ANM, Ion Sandu, precizeaza ca datele meteo pe termen lung sunt furnizate de Centrul International de Meteorologie din Anglia: Mi-e greu sa cred ca sunt gresite. Probabilitatea de realizare e de peste 65%. Nici daca vor cadea cantitatile normale de precipitatii nu vom scapa de seceta extrema. Ar trebui sa ploua in plus, insa acest lucru nu se va intampla.rdquo;
In ciuda acestui fapt, directorul INHGA, Petre Stanciu, isi pune sperante in ploile de toamna si da asigurari ca, daca vor fi cel putin 60 de litri pe metru patrat lunar, nu vom avea problemerdquo;. Sperantele sale nu sunt insa acoperite nici macar pe jumatate de prognoza meteorologica. Stanciu recunoaste ca debitele raurilor vor fi sub limitele normale, iar cele mai mari probleme le vor avea cei din sudul Moldovei, din Dobrogea si din tot sudul tarii.
Pe data de 23 iulie, in jurul orei 18, la Calafat s-au inregistrat 44,2deg;C, record absolut pentru luna iulie. Precedentul record absolut al lunii, de 43,5deg;C, se inregistrase in anul 2000 la Giurgiu. Recordul absolut al verii este de 44,5deg;C si a fost inregistrat in anii lsquo;50 la Braila.
(sursa: Romania libera)

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2007

 • INAUGURARE CU MARE FAST LA SACELE

  Social
 • Canicula transforma Dobrogea in desert

  Social
 • Schimburi internationale intre Medgidia si Yalova

  Social
 • Mos Craciun a venit la Medgidia

  Social
 • Gong final la Tabara de pictura Lucian Grigorescu

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771