Lista neagra a achizitiilor publice din Romania, utila si dorita, dar inexistenta

Iulie 2016, Adrian Nicarel

Actualitate

Instrumentul care ar elimina suspiciunile de frauda si coruptie din procedurile de achizitii publice, "lista neagra" a firmelor care nu au respectat procedurile, este cerut de lege dar nu functioneaza, desi Romania ar trebui sa respecte, in exercitiul financiar european 2014-2020, noile directive.

In actualul exercitiu financiar european autoritatile publice, contractante de fonduri structurale si nu numai, vor folosi aceleasi practici vechi de verificare a aplicantilor care vor castiga procedurile de achizitii publice, ceea ce va duce, in opinia specialistilor in achizitii publice, probabil, la noi cazuri de coruptie si frauda.
Din motive inca necunoscute, institutiile publice din Romania nu vor folosi, in perioada imediat urmatoare, cel mai eficient instrument recunoscut in combaterea si prevenirea fraudarii banilor publici: lista neagra a achizitorilor, asa numitul "blacklist", un document stipulat in actele normative adoptate de Romania si care ar trebui sa contina numele firmelor care au facut probleme de-a lungul timpului.
Nu sunt puse in discutie cazurile penale, in care s-au pronuntat instantele, cazuri la care au acces toti factorii de decizie si pe care chiar ghidurile de finantare le exclud daca s-au soldat cu o condamnare, ci vorbim despre probleme ca deturnarea de fonduri, nerespectarea termenelor din contractele incheiate cu autoritatile, tergiversarea lucrarilor sau capusarea banilor bugetati catre firme recunoscute neoficial ca facand parte dintr-un consortiu abonat la fondurile publice.
Se intampla acest fenomen in contextul in care noul cadru legislativ european a inclus directive care garanteaza ca toti actorii economici din UE au acces efectiv si nediscriminatoriu la piata si are ca "obiectiv principal simplificarea si flexibilizarea normelor si procedurilor existente, pentru a creste eficienta procesului de achizitii publice", potrivit Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP).
Lista neagra a achizitiilor publice este dorita, in acest moment, mai ales de functionarii care aplica procedurile de achizitii publice si care au multe nelamuriri cu privire la modul de implementare a legislatiei noi, dar aceasta lista nu exista, ba chiar, nicio institutie publica din Romania nu si-o asuma. Baza de date cu pricina ar trebui sa contina elemente de identificare a unei firme si, pe scurt, problemele intampinate cu aceasta, cum ar fi "intarzieri repetate in executarea lucrarilor"... Documentul ar trebui sa aiba doua niveluri de acces, unul pentru aceia care posteaza, cu statut intern, unde responsabilii de achizitii pot furniza informatii, altul pentru consultare, de asemenea cu acces limitat, unde pot fi cautate firmele in functie de CUI sau alte elemente de identificare la care au acces doar autoritatile.
"Nu, noi nu avem o lista neagra a achizitiilor publice si, din cate stiu, nici nu vom realiza curand. Precizam insa ca in fiecare raport de activitate al nostru exista o lista cu autoritatile contractante - institutii publice care au fost amendate sau sanctionate de noi fiindca nu au respectat legislatia achizitiilor publice. Aceasta lista este publica, dar nu este acea lista neagra, aceasta nu cuprinde firmele cu care ar fi fost probleme, nu exista o asemenea baza de date", a declarat Ana Maria Ungureanu, ofiter de presa la ANAP.
Daca la nivel central unde cei care acceseaza fonduri publice sunt in vizorul organismelor de control si in colimatorul presei achizitiile publice ar putea deveni mai transparente, probleme ar putea fi in teritoriu, in comunitatile mici, unde nu numai ca nu exista modele de bune practici si instrumente pentru achizitii publice corecte, dar nu exista nici suficiente firme care sa asigure concurenta, nici specialisti care sa aplice legea in litera si spiritul ei. Cum in exercitiul financiar european 2014-2020 vor avea acces facil la bani publici comunitatile care si-au pus la punct strategiile de dezvoltare si si-au pregatit draft-uri de proiecte, multe comune din tara s-au asociat in asa numitele Grupuri de Actiune Locala (GAL), organizatii neguvernamentale din care fac parte experti si strategi care sa acceseze fonduri europene pentru localitatile respective si chiar sa implementeze proiectele, asadar sa puna la punct si procedurile de achizitii publice.
"Sincer, habar nu am ce este aceasta lista neagra. Da, ar fi extrem de utila, mai ales ca noi lucram in prima faza cu proiectantii, iar problemele in proiectele europene incep de la firmele de proiectare. Daca am sti care sunt firmele ce au facut, in trecut, probleme, am fi mult mai atenti astfel incat sa reusim o mai mare absorbtie a fondurilor, sa nu avem parte de corectii", a declarat pentru Mediafax Cosmin Razmerita, presedintele a doua Grupuri de Actiune Locala din Braila, care au castigat deja fonduri prin autoritatea contractanta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Potrivit statisticilor UE, in Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene ramane una dintre cele mai scazute, iar Comisia a identificat practicile din domeniul achizitiilor publice ca fiind un risc major pentru pregatirea si implementarea urmatorului exercitiu de finantare, 2014-2020. "Coruptia si fraudele din achizitiile publice raman o problema in Romania, in timp ce incertitudinile legislative provoaca ineficienta atat in sectorul public, cat si in cel privat", se arata in Raportul de tara pe 2015 al Comisiei Europene.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Iulie 2016

 • Veni-va si vremea turistului pensionar roman!

  Actualitate
 • Ministerul Mediului a suplimentat numarul tichetelor pentru programul "Rabla"

  Actualitate
 • Ministerul Mediului a suplimentat numarul tichetelor pentru programul "Rabla"

  Actualitate
 • 300 de tone de deseuri, oprite la intrarea in tara. Ministrul Mediului: "In alte tari depozitarea la groapa e 80euro/tona. In Romania nu avem niciun cost"

  Actualitate
 • Eficientizarea sistemului de alimentare cu apa in comuna Pestera

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771