Legea care obliga hipermarketurile sa comercializeze 51% produse romanesti, promulgata. Initiatorul legii: O victorie a producatorilor

Iulie 2016, Adrian Nicarel

Administratie locala

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obliga hipermarketurile sa expuna la raft 51% produse romanesti si le interzice sa incaseze de la furnizor taxe si servicii, anunta Administratia Prezidentiala.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, in unanimitate in luna iunie. Legea a fost contestata de patronate si a fost amanata de mai multe ori.
Presedintele Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, declara, la 17 mai, ca proiectul de lege potrivit careia comerciantii trebuie sa aiba la raft 51% produse provenite din lantul scurt de aprovizionare va fi transmisa plenului fara niciun fel de modificare.
Pozitia sa a venit in contextul in care confederatia patronala Concordia a transmis Parlamentului ca a luat la cunostinta ''cu ingrijorare modificarile in curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare'', sustinand ca prevederile legii ''incalca atat legislatia comunitara, cat si principiile pietei unice'', dar si legislatia romaneasca si ca ''principalul scop al adoptarii lor este efectarea activitatii comerciale a celor care opereaza in domeniul comertului modern in Romania''.
Concordia a sustinut ca obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket sa fie romanesti nu este de natura sa rezolve problemele si nici sa asigure un sprijin real producatorilor romani.
La randul sau, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a avertizat ca modificarile aduse Legii 321/2009 ''au potentialul sa afecteze masiv functionarea normala a comertului alimentar''.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei de agricultura a mai declarat ca, in forma actuala, legea nu contravine principiilor pietei unice, subliniind ca prevede obligativitatea ca in hipermarketuri sa existe 51% din produse provenite din ''lantul scurt'' de aprovizionare, fara sa faca strict trimitere la produsele romanesti.
Astfel, comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare. Fac exceptie comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare a Guvernului, prevede legea promulgata de seful statului.
Legea cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma carne romaneasca, pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta indeplineste conditiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania.
Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.
Prin exceptie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lantului scurt de aprovizionare, in urma consultarii entitatilor din cadrul organizarii comune de piata, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Prevederile legii citate nu se aplica in ceea ce priveste comercializarea fructelor exotice importate din alte tari.
In plus, comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare are obligatia de a organiza evenimente de promovare si vanzare a produselor alimentare romanesti, cu respectarea legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Frecventa acestor evenimente, precum si orarul de functionare se va stabili prin hotarare a consiliului local.
Actul normativ mai prevede ca ''relatiile comerciale dintre furnizori si comercianti sunt stabilite prin incheierea unui contract comercial negociat in prealabil de catre parti, care respecta legislatia in vigoare si dispozitiile prevazute de prezenta lege. Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii. Este interzis oricarui comerciant sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective''.
Initiatorul legii supermarket-urilor, Ovidiu Dontu, a declarat, luni, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, ca aceasta este o victorie a producatorilor care s-au batut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piata a produsului romanesc.
Ovidiu Dontu a declarat, ca supermarket-urile vor trebui sa negocieze cu producatorii locali pentru ca 51 la suta din produsele alimentare sa se afle pe rafturi.
"Este o victorie a producatorilor din Bucovina, in special, si a celor din Romania in general, care s-au batut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piata a produsului romanesc. Ca lucrator in Camera de Comert din Suceava timp de 12 ani cunosteam o parte dintre aceste bariere si am propus eliminarea lor prin aceasta lege. Practic, supermarket-urile vor fi obligate sa negocieze cu producatorii locali pentru ca 51 la suta din produsele romanesti sa se regaseasca pe raft in marile magazine", a spus Dontu.
El a mai declarat ca exista si legislatia depozitelor agro-alimentare care ii ajuta pe acestia sa aiba cantitatile necesare pentru aprovizionarea ritmica a marilor magazine si considera ca legea cooperatiilor va ajuta si ea la punerea in aplicare a acestei legi.
"Aceste prevederi ale legii vor intra in vigoare in termen de sase luni, deci aproape de sfirsitul anului si se prevad amenzi uriase pentru cei care nu se conformeaza", a spus Dontu.
Legea care ii obliga pe comercianti sa expuna la raft 51% produse romanesti a fost adoptata, la inceputul lunii iunie, de Camera Deputatilor, for decizional, cu majoritate covarsitoare de 293 "pentru" si niciun vot impotriva si a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Iulie 2016

 • Sporuri si stimulente financiare, atacate de Guvern la Curtea Constitutionala. Sunt vizati: bugetarii din administratie, sanatate si transporturi

  Administratie locala
 • Navodarenii invitati la consultare publica privind proiectul parcului de machete

  Administratie locala
 • Peste 70.000 de turisti s-au aflat la sfarsitul acestei saptamani pe litoral

  Administratie locala
 • Dinozaurii au revenit la Delfinariu

  Administratie locala
 • Campanie de prevenire a incendiilor in comuna Vulturu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771