Premierul Dacian Ciolos: Romania are oportunitati politice interne, economice si geostrategice dupa Brexit. Universitatile britanice vor fi interesate sa atraga cat mai multi studenti din UE

Iunie 2016, Mirela Ionita

Actualitate

Premierul Dacian Ciolos considera ca dupa Brexit Romaniei i se deschid oportunitati politice interne, de colaborare a partidelor pentru un proiect de tara, economice, prin atragere de noi investitii, si geostrategice, care ar face ca punctele sale de vedere sa fie auzite la Bruxelles.

"Momente de criza, cum este acesta, sunt si momente de noi oportunitati. In astfel de momente este important sa iei decizii clare, ferme si de asta intalnirea pe care am avut-o la sfarsitul saptamanii trecute la Presedintie cu liderii partidelor politice e semnificativa pentru ca aceasta intalnire poate sa fie premiza unui nou proiect de tara chiar in an electoral fiind sau oricum a unor principii, valori si masuri pe care sa ne punem de acord, presedintele tarii, Guvernul actual, partidele politice care vor urma sa participe la alegeri si sa guverneze imediat dupa alegeri tocmai pentru a transforma acest moment in oportunitate", a spus Ciolos luni la postul public de radio.
In opinia premierului, sunt si oportunitati economice, nu doar politice, avand in vedere faptul ca indicatorii macroeconomici si fiscalitatea scazuta pot atrage noi investitii.
"E important sa consolidam aceasta imagine pozitiva printr-un bun control al bugetului, sa dam clar sentimentul ca tinem in mana bugetul public si ca in felul acesta tinem in mana si potentialul de dezvoltare economica. Vor trebui luate masuri in perioada imediat urmatoare pentru ca crestere economica sa nu mai fie atat bazata pe consum, cat sa o mutam spre productie si asta presupune investitii- si asta inseamna atat ameliorarea investitiilor publice, cat si stimularea investitiilor private. Trebuiesc luate masuri si de consolidare a capitalului romanesc, pentru ca o dezvoltare durabila a economiei si a cresterii economice nu se poate baza doar pe investitii straine", a explicat premierul.
O alta oportunitate este, in opinia lui Dacian Ciolos, modul in care punctul de vedere al Romaniei se poate face auzit la Bruxelles.
"Romania care de multe ori, si inainte, dar mai ales dupa aderare, s-a tot plans ca punctele de vedere pe care le are nu sunt suficient integrate si ascultate la Bruxelles, acum, vom avea oportunitatea, daca avem un proiect de tara, daca stim ce vrem acasa, sa putem sa sustinem aceste puncte de vedere si la Bruxelles", a concluzionat premierul.

Ciolos: Importurile si exporturile dintre Romania si Marea Britanie nu au o pondere importanta

Importurile si exporturile dintre Romania si Marea Britanie nu au o pondere importanta, iar in sistemul bancar nu e capital britanic, a afirmat premierul Dacian Ciolos, seful Executivului adaugand totodata ca Regatul Unit nu este unul dintre "partenerii comerciali consistenti" ai Romaniei.
Premierul a facut aceste afirmatii luni, la postul public de radio, cand a fost intrebat de moderator care va fi situatia economica dintre cele doua tari, dupa Brexit, avand in vedere ca Marea Britanie este al cincilea partener comercial al Romaniei.
"Pentru Romania, Marea Britanie nu este in momentul de fata unul dintre partenerii consistenti economic. Importurile si exporturile romanesti inspre Marea Britanie si invers nu au o pondere foarte mare(...) Nu avem investitii de capital britanic in sistemul bancar din Romania. Pe termen scurt, impactul economic al acestui proces este gestionabil. Pe termen mediu si pe termen lung, va depinde cum se va negocia aceasta iesire a Marii Britanii din UE", a spus Ciolos.
Premierul si-a exprimat convingerea ca indiferent cum va evolua procesul de iesire din UE, Marea Britanie va avea interesul sa ramana conectata la Piata Comuna.
"Oricat de puternica ar fi Marea Britanie nu vad cum ar putea sa-si mentina trendul de dezvoltare economica fara o conectare la Piata Comuna care este una dintre cele mai mari din UE. La fel, si unele state din UE vor fi interesate sa se gaseasca forme de continuare a cooperarii economice si comerciale cu Marea Britanie", a mai spus premierul.

Ciolos: Universitatile britanice vor fi interesate sa atraga cat mai multi studenti din statele UE

Studentii romani care studiaza in Marea Britanie nu vor avea probleme pentru ca acest stat trebuie sa respecte regulamentele europene pe care le-a semnat, a spus premierul Dacian Ciolos, care a adaugat ca sistemul universitar al Regatului Unit este interesat si pe mai departe sa atraga tineri din UE.
Intrebat de moderatorul unei emisiuni a postului public de radio daca studentii romani care studiaza in Marea Britanie vor avea de suferit in urma rezultatului referendumului, Dacian Ciolos a raspuns negativ.
"Orice drepturi si obligatii institutionale, formale, care tin de statul britanic n-au cum sa fie modificate pentru ca Marea Britanie se supune regulamentelor europene. Orice drepturi sau facilitati care sunt acordate de univesitati britanice in sistem privat sau acolo unde universitatile isi folosesc autonomia universitara, acestea tin de deciziile respective, dar eu cred ca universitatile britanice vor fi in continuare interesate sa atraga cat mai multi studenti si din statele membre din UE", a spus premierul.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Iunie 2016

 • Primarul Valentin Vrabie a depus juramantul

  Actualitate
 • Fagadau vrea sa schimbe si matura din Primaria Constanta!

  Actualitate
 • Marius Liviu Petre este noul primar al comunei Pestera

  Actualitate
 • Au fost demarate lucrarile de reabilitare a minihotelului din Negru Voda

  Actualitate
 • Lucrari de amenajare a curtilor institutiilor de invatamant din comuna Amzacea

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771