Fagadau: "Cazinoul va fi restaurat!"

Iunie 2016, Catalin Sandulescu

Administratie locala


Primarul Constantei, Decebal Fagadau, a declarat ca procedurile de atribuire a contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanta vor intra in linie dreapta si nimeni nu mai poate impiedica refacerea acestui edificiu. "Cazinoul este pe un drum ireversibil, in sensul ca oricat de mult s-ar contesta licitatia, cladirea-monument a Constantei va fi restaurata. Din pacate, batem pasul pe loc de un an si jumatate, din februarie anul trecut, de cand am obtinut avizul consiliului tehnico-economic interministerial si a fost emisa Hotararea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Stam cu peste 30 milioane lei si incercam sa desemnam un castigator al unei licitatii! La prima licitatie s-au prezentat cinci participanti care au fost descalificati, intrucat nu indeplineau conditiile de eligibilitate, au contestat aproape toti. S-a anulat licitatia. Au contestat anularea licitatiei si, in cele din urma, in luna martie a acestui an, colegii de la Compania Nationala de Investitii (CNI) au reusit sa lanseze a doua licitatie. Evident, a fost contestata si aceasta. Astept ca cei din Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sa se pronunte. Mi se pare ca este o tragere inutila de timp. In orice caz, vreau sa ii asigur pe toti constantenii si nu numai: Cazinoul va fi restaurat! Exista sursa de finantare, iar municipalitatea se alatura CNI, aducand in zona tot ceea ce este necesar si, evident, integrand o echipa municipala de management a proiectului care sa sprijine proiectul. Eu am convingerea ca, pana la finalul anului, vom avea un castigator al licitatiei si imi doresc ca lucrarile sa inceapa cat mai repede, ca orice constantean. Va dati seama ca acest punct de atractie ajunge in momentul de fata sa fie un fel de pata neagra pe harta centrului istoric al Constantei, cand iata ca totul invie! Avem multe proiecte, Cazinoul este un pilon important pe harta noastra, asa ca nu il lasam de izbeliste!", a declarat, duminica, Fagadau.

Asigurari de la Guvern
In ciuda "cotestatarilor de serviciu", asigurari privind reabilitarea cladirii-simbol a Constantei au venit si din partea Guvernului. Vicepremierul Vasile Dincu, care ocupa si functia de Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat, recent, ca unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralului romanesc, Cazinoul din Constanta, va intra in reabilitare. "Valoarea estimata a lucrarilor este de 31.608.903 lei fara TVA, iar durata de realizare a investitiei este estimata la 3 luni de proiectare si alte 21 de luni de executie de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. Lucrarile care vor fi executate vor viza: inlocuirea invelitorii acoperisului, refacerea si repararea peretilor exteriori si interiori pastrand specificul arhitectural si decorativ al cladirii, restaurarea componentelor artistice si ale celor arhitecturale, restaurarea si inlocuirea tamplariei deteriorate, consolidarea si lucrari de reparatii structurale ale cladirii, inlocuirea completa a instalatiilor termice, electrice si de ventilatie. Dupa finalizarea lucrarilor, Cazinoul din Constanta va fi predat Primariei Municipiului Constanta, care va urma sa stabileasca modul de exploatare al acestuia si destinatia finala a cladirii", a scris Dincu.

Cladire in stil artnouveau
Reamintim ca aceasta cladire-simbol a Constantei nu a aratat mereu ca o ruina. Construit intre 1908 si 1912, in stil ArtNouveau, dupa planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblema veritabila a Romaniei, a fost aspru criticat in primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizandu-l drept "o matahala impopotonata cu tot felul de zorzoane" (conform wikipedia.org).
Totusi, de-a lungul timpului, monumentul a atras o multime de turisti, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor instariti si impatimiti ai jocurilor de noroc si, totodata, simbolul arhitectural al Constantei. Cazinoul a fost restaurat complet de doua ori: in 1934, de insusi proiectantul Daniel Renard, si in 1986, de un colectiv de artisti format din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira si Nicolae Moldoveanu.

Incercari de reabilitare
Dupa mai multi ani in care s-a degradat vizibil, Primaria Constanta a incercat sa reabiliteze cladirea in 2006, insa Guvernul Aliantei PNL - PD a blocat orice demers. In 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului "Queen" din Israel. Dupa numeroase tergiversari, autoritatile locale au preluat inapoi cladirea mai deteriorata decat era. In 2014, ea a fost transferata in administrarea Companiei Nationale de Investitii, ca o ultima solutie de salvare. Numai ca proiectul s-a lovit din nou de piedici.
Anul trecut, cu numai cateva luni inainte de licitatia de atribuire a contractului pentru executarea lucrarilor, cele cinci firme care s-au inscris in cursa au fost descalificate de CNI, pentru ca niciuna nu intrunea conditiile necesare. De parca lucrurile nu erau suficient de complicate, doua dintre societatile care s-au inscris la licitatie au atacat in instanta decizia prin care au fost descalificate, blocand astfel demersurile pentru restaurarea monumentului. Instanta a respins definitiv contestatia celor doua firme.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Iunie 2016

 • Portul Constanta, la cel mai important eveniment european din transportur

  Administratie locala
 • Fagadau: "Cazinoul va fi restaurat!"

  Administratie locala
 • Comuna Vulturu se va dezvolta pas cu pas

  Administratie locala
 • Proiect de extindere a Liceului Tehnologic din Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Ploile abundente au distrus peste 1000 de hectare de culturi in Garliciu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Campania „Comune Curate” ajunge în comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771