Ordonanta de Urgenta de modificare a Codurilor a fost publicata luni in Monitorul Oficial

Mai 2016, Adrian Nicărel

Actualitate

Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica atat Codul Penal, cat si Codul de Procedura Penala a fost publicata luni in Monitorul Oficial, ea intrand astfel in vigoare.
In preambulul OUG, Ministerul Justitiei invoca ca temei pentru adoptarea ei ''numarul relativ mare de texte declarate neconstitutionale si care nu au fost puse in acord cu legea fundamentala, desi termenul de 45 de zile prevazut de art. 147 alin. (1) din Constitutie a expirat, ceea ce poate determina interpretari diferite in jurisprudenta cu privire la norme procesual-penale aplicabile, de natura a afecta drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor'' si ''existenta mai multor proceduri de infringement, unele dintre ele aflate in stadii avansate, ceea ce ar putea duce la condamnarea Romaniei de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cu consecinta aplicarii unor sanctiuni pecuniare al caror cuantum ar putea fi unul semnificativ, de natura a afecta bugetul de stat si indeplinirea obiectivelor asumate de Guvern''.
Legiferarea fara o dezbatere publica prealabila este motivata astfel: ''datorita amplorii fenomenului si a consecintelor negative anterior prezentate asupra interesului public general, consideram ca o eventuala legiferare pe alta cale decat delegarea legislativa, chiar in procedura de urgenta, nu ar fi de natura sa inlature de indata aceste consecinte negative care continua sa se produca asupra interesului public general care vizeaza increderea societatii in justitie''.
Ordonanta, adoptata de Guvern in sedinta de miercuri, aduce peste 130 de schimbari, unele dintre acestea criticate de societatea civila si unii avocati.
Astfel, incepand de luni, procurorul poate solicita de la banci datele financiare ale unei persoane, fara aprobarea initiala a unui judecator, masura despre care unii avocati, dar si un ONG, sustin ca este neconstitutionala.
Modificarea elimina astfel filtrul judecatoresc, prevazut pana acum de Codul Penal.
Unii avocati de drept penal sustin ca modificarea incalca drepturile si libertatile prevazute de Constitutie. ''Noile modificari ale Codului Penal si de Procedura penala si NECONSTITUTIONALE: (1) Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricarei alte institutii care detine date privind situatia financiara a unei persoane comunicarea datelor privind existenta si continutul conturilor unei persoane, in cazul in care exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe'', se arata intr-o postare a avocatului Marius Vicentiu Coltuc, pe blogul sau personal.
De asemenea, APADOR-CH (Asociatia privind apararea drepturilor omului din Romania) sustine ca modificarea incalca dreptul la viata privata, garantat in art. 26 din Constitutie si in art. 8 din Conventia Drepturilor Omului. APADOR-CH reclama totodata ca ''este in acelasi timp si o masura vadit neconstitutionala, intrucat art. 115 al. 6 din Constitutie interzice adoptarea de ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturile si libertatile prevazute de Constitutie''.
''Modificarea art. 153 din codul de procedura penala, constand in eliminarea filtrului judecatoresc, ce era prevazut, si in abilitarea procurorului de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata'', se arata in comunicatul APADOR-CH.
O masura contestata de unii avocati si de cei de la APADOR-CH este si abrogarea aliniatului 1 din art. 228 din Codul de procedura penala, care prevedea ca dupa luarea masurii arestarii preventive, inculpatului i se aduc la cunostinta, de indata, in limba pe care o intelege, motivele pentru care s-a dispus aceasta masura. "Intrebarea care se pune in mod firesc este care era urgenta abrogarii acestui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil?Abrogarea acestui text nu a fost ceruta nici prin vreo decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana", au explicat reprezentantii APADOR-CH.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca se pregateste sa sesizeze CCR privind acesta OUG. De asemenea, Tariceanu a spus ca sunt mai multe initiative depuse la Senat care prevad modificari ale Codului penal si a Codului de procedura penala, astfel ca Guvernul nu are dreptul sa intervina prin ordonanta.
"Imi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala si am dat astazi in lucru departamentului legislativ sa studieze aceasta chestiune si sa pregateasca daca avem baza juridica sa sesizam CCR pe acest subiect. Sunt mai multe initiative legislative care sunt depuse la Senat in diferite etape procedurale referitoare la modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala. Guvernul nu are dreptul sa intervina prin ordonanta in momentul in care noi avem aceste propuneri si ele sunt in dezbatere in diferite faze ale procedurii", a spus el.
El a declarat anterior ca OUG ar trebui respinsa de Parlament fara dezbateri.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Mai 2016

 • Ministerul Educatiei: Aproape 188.000 de elevi de clasa a VI-a au sustinut proba de Limba si comunicare la Evaluarea Nationala

  Actualitate
 • Tehnocratii vorbesc mult si fac putin pentru reglementarea salarizarii

  Actualitate
 • Fonduri de la CJC pentru reabilitarea Scolii Generale nr. 1 din Pecineaga

  Actualitate
 • Minihotelul din Negru Voda va fi reabilitat

  Actualitate
 • Amenajare centru civic in Viroaga

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771