Constanta va avea cel mai modern Planetariu din tara

29 Martie 2016, Adrian Nicărel

Actualitate

Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta porneste anul 2016 in forta, cu noi proiecte de dezvoltare, modernizare si promovare a programelor educationale. Adrian Bilba, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, a obtinut nota 10 la proiectul de management organizat de Consiliul Judetean Constanta in aceasta primavara.
Bilba a declarat ca principalele doua proiecte pe care le are vizeaza reabilitarea Acvariului si a Planetariului.
"Vom avea cel mai modern planetariu din tara. Va fi un Planetariu hibrid, care va avea si elemente analogice, si elemente digitale, In plus, va prezenta imagini in 4K", promite directorul CMSN.
Acesta va fi complet schimbat cu fonduri europene. Si pana acum s-au adus cateva investitii, de circa 20.000 de euro, bani care au asigurat reabilitarea si modernizarea, insa noul pas inainte se face intr-un proiect mult mai amplu, in valoare de 800.000 de euro, pentru care au fost deja identificate sursele de finantare. Daca in prezent se afla in derulare un curs de astronomie, dedicat in special copiilor, in 2016 se va crea si un pol de excelenta in astronomie, din care vor face parte Academia Militara Mircea cel Batran, Universitatea Maritima, Liceul Mircea cel Batran, cu cerul profesorului Bararu, si Academia navala din Varna si, bineinteles, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta.
Reabilitarea batranului Acvariu de pe promenada de la Cazino este celalalt pilon al programului propus de Adrian Bilba pe 2016. Pentru upgradarea acestei mari atractii turistice ale Constantei pentru care se cauta solutii de finantare tot prin accesarea fondurilor europene.
Printre proiectele care vor surprinde placut Constanta si vor crea si mai multa apropiere intre cetatenii comunitatii si Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta se numara si unele mai mici, din punct de vedere financiar, dar cel putin la fel de atragatoare. Printre acestea: crearea unei paduri dobrogene proiect aflat deja in lucru, si al unui parc Terra.
"Facem o padure cu specific dobrogean, cu speciile autohtone ale acestei regiuni minunate, pe de o parte. Pe de alta parte, facem un parc al evolutiei Terrei, un parc in care vom arata evolutia acestei planete, de la momentul formarii acesteia, acum 4,5 miliarde de ani, la momentul formarii Lunii, momentul aparitiei vietii si evolutiei acesteia, pana la forma finala, prezenta, cea mai inalta de evolutie a naturii, a vietii pe pamant: omul", a spus Adrian Bilba.

Sursa: www.constanteanul.com

Articole din editia din data de 29 Martie 2016

 • Miercuri se inaugureaza Gradina Botanica din Techirghiol

  Actualitate
 • Constanta va avea cel mai modern Planetariu din tara

  Actualitate
 • Pomi fructiferi pentru familiile din Pestera

  Actualitate
 • 15 cupluri din Oltina au sarbatorit nunta de aur

  Actualitate
 • Gradinita pentru prescolarii din Deleni

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771