Primarul comunei Mihai Viteazu isi cauta dreptatea la nivel inalt

Noiembrie 2014, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Conform declaratiilor edilului sef Gheorghe Grameni, in anul 2009 a fost eliberata autorizatia de constructie a centralelor eoliene pentru S.C. "Eolica Dobrogea One" S.R.L, iar in baza codului fiscal, Primaria a cerut impozit pe cladirile construite.

"De cand legea s-a schimbat si anume cum ca, eoliene sunt constructii speciale, una din societatile care a construit centrale eoline pe ternitoriul comunei ne-a dat in judecata in vederea recuperarii banilor platiti catre noi. Astfel ca, am luat decizia de a trimite un Memoriu catre Guvern, in atentia domnului Prim-ministru Victor Viorel Ponta pentru a gasi o rezolvarea acestei situatii delicate cu care ne confruntam", a declarat pentru ziarul nostru, seful autoritatii locale Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.
Incepand cu anul 2009, pe raza localitatii investitorul S.C. "Eolica Dobrogea One" S.R.L a dezvoltat un parc eolian, ce la finalul constructiei nu a depus la Primarie declaratia de impunere in vederea calcularii impozitului datorat bugetului local, asa cum este prevazut in Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Si in acest sens, au fost purtate discutii cu reprezentantii societatii pentru a depune declaratia in vederea calcularii cu exactitate a impozitului aferent partilor din turbinele eoliene, acestea fiind elemente constitutive ale unei cladiri. Reprezentantii S.C. "Eolica Dobrogea One" S.R.L au refuzat transmiterea acestor declaratii, prevalandu-se astfel, de prevederile art.250 alin.2 ce prevede ca nu intra sub incidenta impozitului pe cladiri, constructiile care nu au elementele constitutive unei cladiri. Si din acest motiv, Primaria Mihai Viteazu a calculat impozitul pentru cladiri la valoarea specificata in autorizatiile de constructie.
"Intelegand faptul ca, o turbina eoliana are fundatie, un tub cu diametrul la baza de cca. 2,50 m, adaposteste echipamente si utilaje reprezentate de lift, generatoare si module necesare captarii si transformarii energiei electrice, iar partea superioara reprezentand acoperisul turbinei, reprezentantii societatii au decis efectuarea partiala a platilor comunicate de noi in somatiile de plata, prin plata in cuantum de 350.000 lei, in data de 14 decembrie 2012 si o plata in cuantum de 300.000 lei in data de 7 octombrie 2013", a declarat edilul sef Gheorghe Grameni.
Astfel ca, ulterior acceptarii datoriei si efectuarii unei parti a acesteia, societatea a inceput suita de procese contra Primariei Mihai Viteazu, deschizand actiuni in instanta spunand ca legea este ambigua, ca nu datoreaza impozitul pentru cladiri si ca autoritatea locala trebuie sa le returneze suma de bani platita.
"Mentionez faptul ca, la prima actiune in instanta inaintata de S.C. "Eolica Dobrogea One" S.R.L, am castigat pe fond, dar am pierdut ulterior ca urmare a uzitarii de catre reclamanta, a cailor de atac. Actualmente, suntem amenintati ca, pentru recuperarea sumelor platite de catre Eolica in conturile Primariei, ne vor bloca conturile. Astfel ca, se creeaza o situatie fara precedent, fiind pusi in situatia de a pune, realmente, "lacatul", pe sediul administratiei locale. Stim ca "legea este mai presus de toate" si ca, nu avem alta solutie decat sa punem in aplicare o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar apelam si la persoana care are si aptitudinile necesare pentru a ne ajuta in aceasta situatie", a mai spus primarul comunei Mihai Viteazu.
In cursul anului 2013, Guvernul Romaniei a emis OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale prin care se face cunoscut faptul ca, se va plati impozit pe aceste turbine eoliene ce produc in favoarea unora si in detrimentul comunitatilor din jurul amplasamentelor acestor parcuri, sumele din impozite mergand la bugetul de stat si nu local, buget de stat de la care comuna primeste sume diminuate in fiecare an. Acest act normativ reprezinta o alta lovitura data comunitatii din Mihai Viteazu prin micsorarea considerabila a bugetului local.
In urma memoriului trimis Primului Ministru, raspunsul a fost acela ca, Ministerul Finantelor Publice va lua masurile legale ce se impun, urmand a fi comunicata solutia adoptata atat Cancelariei Primului Ministru cat si Primariei Mihai Viteazu.


Articole din editia din data de Noiembrie 2014

 • Teodor Melescanu a depus juramantul de investitura in functia de ministru de Externe. Basescu: Demisia lui Corlatean a intervenit prea tarziu. Il numesc pe Melescanu "datorita urgentei"

  Administratie locala
 • Mazare: Constantinescu nu are oncolog la Rahova si ii e frig, doarme imbracat. O sa merg sa-l vizitez

  Administratie locala
 • Zgonea: BEC sa clarifice printr-o noua hotarare daca se pot infiinta sectii suplimentare in diaspora

  Administratie locala
 • Iohannis recunoaste pe Facebook ca a adus oameni cu autocarele la miting

  Administratie locala
 • Chevron: Inca nu am finalizat studiul de evaluare a potentialului de gaze de sist din Romania

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUN╚Ü COMUNA ALBE╚śTI

  Administratie locala
 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771