ALEGERILE NOASTRE

Noiembrie 2014, Tamara Nichita

Psihologie

"Viata noastra este rezultatul alegerilor pe care le facem. A da vina pe cei din jur, pe mediu, pe ceilalti factori exteriori, inseamna a da acestor lucruri puterea de a ne controla."
Stephen R. Covey

Aproape in fiecare moment alegem... Zi de zi isi fac loc in viata noastra tot mai multe activitati pe care ne este destul de greu sa le refuzam si sa le lasam de o parte. Cred ca unul dintre cele mai dificile lucruri in viata este sa faci alegeri, sa iei decizii, sa te hotarasti, aici, acum, mai tarziu... Ma refer la deciziile importante legate de toate aspectele vietii. Traim aceasta viata asa cum ne pricepem fiecare dintre noi, unii cu noroc, altii cu speranta, multi dintre noi insa o facem la intamplare, riscand poate fericirea. O multime de alegeri pot avea un impact asupra vietilor noastre, ne vor influenta sau ne vor schimba complet cursul vietii. Alegem, pentru cine si ce sa suferim, alegem pe cine sa iubim, alegem cu ce sa ne afisam emotiile care inca mai reamintesc ca nu am devenit inumani, desi alegem, s-ar putea sa alegem gresit.
Noi nu alegem ce sa ni se intample, totusi... pe parcursul intregii vieti, fiecare dintre noi ne confruntam cu o serie importanta de alegeri Ne alegem oamenii langa care vrem sa traim, avem posibilitatea de a ne alege valorile, caracterul, alegem ce vrem sa devenim, ce vom realiza in viata, ne alegem scopurile. Adevarul este ca suntem atat de ocupati de supravietuire, incat nici macar nu ne dam seama ca alegerile si actiunile noastre nu ne conduc spre implinirea sperantelor si a viselor. Capacitatea de a alege, presupune posibilitati nelimitate pentru a ne crea un viitor plin de vise si sperante. De fapt, alegerea ne ofera speranta, o viata in care putem fi liberi sa gandim si sa cream. Apoi suntem uimiti cand ne trezim si descoperim ca, de ani de zile, luptam pentru aceleasi scopuri si dorinte si tot nu suntem acolo unde ne-am fi dorit.
O adevarata alegere implica ideea de constienta. Fara ea, nu ai posibilitatea de a face o alegere in adevaratul sens al cuvantului. Putem spune ca fiecare dintre noi poate lua decizii la trei nivele ale propriei fiinte:
- emotional (o parte din "subconstient") este cel mai ineficient mod de a hotari, nu ai mintea limpede, indiferent ca e vorba de o emotie pozitiva sau negativa, mai ales, cand sunt in exces ambele;
- rational (o parte din "constient") este un nivel bun, deja ai depasit emotiile, dar iei hotarari exclusiv pe baza a ceea ce deja stii, a modului cum actionai in trecut, iar cand afli din ce in ce mai multe lucruri despre viata, in general, iti modifici comportamentul in mod continuu si calitatea deciziilor creste si ea;
- intuitiv (o parte din "supraconstient") cel mai eficient, emotiile si gandurile dispar, esti prezent "aici si acum", decizia este intotdeauna corecta pentru ca, de fapt, intuitia iti da indicatia efectului viitor al deciziei prezente in viata ta.
Alegerile noastre ne definesc pe noi insine si viata noastra. Si viata noastra va fi ceea ce dorim sa fie cu adevarat.
Daca vrem sa intelegem mai bine cum am creat realitatea prezenta, nu trebuie decat sa vedem alegerile pe care le-am facut in trecut. Examinarea conditiilor actuale ne va demonstra ca am ajuns unde suntem, in urma rezultatelor deciziilor luate ieri. La fel, daca vrem sa vedem cum ne va fi viata in viitor, trebuie sa studiem alegerile pe care le facem astazi. Avem capacitatea de a schimba cursul vietii printr-o simpla alegere, ceea ce nu stim noi, este ca avem puterea sa schimbam cursul anumitor situatii, oricand, oricum. Viitorul va depinde de deciziile luate de noi, chiar in acest moment.
Atunci cand facem o alegere indiferent care noi ne putem pune doua intrebari: mai intai: "Care sunt consecintele alegerii pe care sunt pe punctul de a o face?" In inima noastra noi vom cunoaste imediat raspunsul la aceasta intrebare. In al doilea rand: "Ne va face mai fericiti, pe mine si pe cei din jur, aceasta alegere a mea?" Daca raspunsul este afirmativ, putem merge mai departe cu alegerea noastra. Daca el este insa negativ, daca optiunea noastra ne poate face nefericiti, pe noi sau pe cei din jur, cel mai bine este sa nu o luam. Nimic mai simplu!
Deepak Chopra
Alege sa traim... VIATA!


Articole din editia din data de Noiembrie 2014

 • Teodor Melescanu a depus juramantul de investitura in functia de ministru de Externe. Basescu: Demisia lui Corlatean a intervenit prea tarziu. Il numesc pe Melescanu "datorita urgentei"

  Psihologie
 • Mazare: Constantinescu nu are oncolog la Rahova si ii e frig, doarme imbracat. O sa merg sa-l vizitez

  Psihologie
 • Zgonea: BEC sa clarifice printr-o noua hotarare daca se pot infiinta sectii suplimentare in diaspora

  Psihologie
 • Iohannis recunoaste pe Facebook ca a adus oameni cu autocarele la miting

  Psihologie
 • Chevron: Inca nu am finalizat studiul de evaluare a potentialului de gaze de sist din Romania

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771