Sfintirea Troitei din localitatea Fantanele

Noiembrie 2014, Iulia Fţlfan

Social

O lucrare de suflet pentru Primaria din localitea Fantanele a fost sfintita in zi de mare sarbatoare si anume cu ocazia sarbatorii Sfantului "Dimitrie cel Nou", pe data de 27 octombrie 2014.

"Troita ce a fost construita cu fonduri de la bugetul local al administratiei locale dar si cu sprijinul unor sponsori cu suflet mare si anume Voicu Dumitru, Olteanu Vasile, Soare Ion si familia Rus Ioan ce ne-a pus la dispozitie terenul, a fost sfintita in prezenta locuitorilor comunei noastre, a consilierilor locali si a celor ce s-au ocupat de constructia acesteia. Slujba de sfintire a fost oficiata de cei doi preoti din localitate, emotia transmisa de acestia fiind resimtita de toti cei prezenti", a spus pentru ziarul Graiul Dobrogei, gospodarul-sef al localitatii Fantanele, Gheorghe Popescu.
Troita a fost ridicata pe o suprafata de 15 metri patrati si pe un schelet metalic, picturile interioare ale acesteia fiind realizate exclusiv in ulei pe panza fiind o reproducere dupa Grigorescu de la Manastirea Agapia iar la exterior aceasta a fost placata cu caramida.
Astfel ca, pentru realizarea singurei troite din localitate la care au lucrat atat angajatii Primariei cat si primarul si viceprimarul administratiei locale Fantanele, a fost investita suma de 10.000 euro.
Din vremuri stravechi, poporul roman a fost crestin iar sentimentul sau religios s-a materializat prin daruirea jertfelnica cu care si-a ridicat sfintele lacasuri de inchinare. Pe langa biserici, o categorie aparte, a acestor locuri consacrate unde romanul aduce slava lui Dumnezeu, o constituie troitele. Troitele sunt definite ca fiind cruci sau alte sculpturi confectionate mai ales din lemn sau din piatra, impodobite cu diferite inscriptii. Uneori acestea sunt adapostite intr-o constructie inchisa din lemn sau piatra prevazuta cu un portal de vizitare si pot reprezenta in afara de Crucea cu Isus Hristos rastignit, imagini ale Sfintei Fecioare sau ale sfintilor.

Album foto

 • Articole din editia din data de Noiembrie 2014

 • Teodor Melescanu a depus juramantul de investitura in functia de ministru de Externe. Basescu: Demisia lui Corlatean a intervenit prea tarziu. Il numesc pe Melescanu "datorita urgentei"

  Social
 • Mazare: Constantinescu nu are oncolog la Rahova si ii e frig, doarme imbracat. O sa merg sa-l vizitez

  Social
 • Zgonea: BEC sa clarifice printr-o noua hotarare daca se pot infiinta sectii suplimentare in diaspora

  Social
 • Iohannis recunoaste pe Facebook ca a adus oameni cu autocarele la miting

  Social
 • Chevron: Inca nu am finalizat studiul de evaluare a potentialului de gaze de sist din Romania

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Prim─âria F├ónt├ónele va acorda stimulente financiare pentru ├«ntemeierea familiei ╚Öi pentru nou n─âscu╚Ťi

  Social
 • Caravan─â de informare pentru persoanele cu dizabilit─â╚Ťi din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Rom├óne s─ârb─âtorit─â ├«n municipiul Medgidia

  Social
 • Prim─âria municipiului Medgidia ├«╚Öi premiaz─â cet─â╚Ťenii

  Social
 • Flori pentru osta╚Öi la Cump─âna! Ziua Armatei Rom├óne, marcat─â de autorit─â╚Ťile comunei

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771