Guvernul lanseaza in noiembrie "PRIMA MASINA", program prin care sa fie vandute 20.000 masini pe an. Care sunt criteriile de participare

Octombrie 2014, Adrian Nicărel

Actualitate

Guvernul vrea sa lanseze din noiembrie programul "Prima Masina", prin care isi propune sa sprijine achizitia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat, si estimeaza ca proiectul va genera vanzarea a 20.000 de unitati anual.

"In primul rand dorim sa sprijinim achizitia de masini noi de catre tineri prin credite bancare garantate de stat, in al doilea rand sa stimulam achizitia de autoturisme noi mai sigure si mai putin poluante si, in al treilea rand, sa incercam sa dezvoltam cat mai mult productia locala de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontala", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, intr-o conferinta organizata pentru prezentarea oficiala a programului.
Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta, si vizeaza emiterea de garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiari in vederea achizitiei de autoturisme noi.
Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat.
Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an.
Avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%.
Durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.
Autoritatile estimeaza ca prin acest program vor fi vandute 2.500-3.000 de masini pana la finele acestui an, respectiv 20.000 de unitati noi anual.
Prevederile acestui program vor fi cuprinse intr-un proiect de act normativ care va fi analizat de guvern in aceasta saptamana, intr-o prima lectura.
Nita a aratat ca plafonul de garantii va fi stabilit de Ministerul de Finante impreuna cu Fondul de Garantare, iar pana in prezent patru banci si-au anuntat intentia de participare in cadrul proiectului.
Ministrul Economiei a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu se intentioneaza cumularea acestui program cu programul "Rabla".
"Dupa parerea mea, ceea ce se intampla cu Rabla este o problema. Toate autoturismele vechi pe care le vedeti le tin cate un an, doi, dupa care vin cu ele la programul Rabla, ceea ce inseamna ca noi finantam de fapt, indirect, autoturismele vechi din alte state", a spus ministrul Economiei.
El a aratat ca rata lunara pentru o masina de 13.000 de euro achizitionata prin acest program s-ar plasa la 150 de euro.
Pe de alta parte, Nita a precizat ca nu va fi posibila achizitia de masini prin acest program mai scumpe decat plafonul stabilit, la care clientul sa acopere diferenta.
Vanzarile de autoturisme vechi din Romania sunt de trei ori mai mari decat cele de masini noi, care inregistreaza un volum anual de 80.000 de unitati.
Totodata, vanzarile de masini noi catre persoane fizice reprezinta aproximativ 20.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Ponta: Programul Prima Masina va viza persoane cu venituri reduse, care nu vor masini scumpe, de lux
Programul "Prima Masina" va urmari sa simplifice accesul tinerilor la creditare si va fi destinat persoanelor cu venituri reduse, incurajand insa si achizitia de masini mai putin poluante si stimuland industria autohtona de autoturisme, a declarat premierul Victor Ponta.
"Efectele pe care ni le dorim sunt cele pe care le-am urmarit si cu Programul Prima Casa, un program atat de succes incat, la ultima rectificare, am mai alocat inca 700 de milioane, dar se pare ca nu ajung, se pare ca si acestia deja s-au epuizat. Mi-as dori sa se intample la fel si cu programul Prima Masina", a spus Ponta, luni, la Ministerul Economiei, dupa ce ministrul de resort a prezentat detalii despre program.
El a adaugat ca Guvernul urmareste ca, prin acest program, tinerii sa aiba acces mai usor la credite, pentru ca piata bancara a devenit in ultimii ani mult mai greu de accesat "in mod traditional", sa incurajeze achizitia de masini noi, mai putin poluante, si stimularea productiei locale de autoturisme.
"Nu vreau sa apara acest conflict intre producatorii locali si importatori, evident ca nu putem face niciun fel de discriminare, dar nici nu vreau sa-mi ascund preferinta pentru producatorii nationali", a spus Ponta.
Seful Executivului a tinut sa precizeze ca nu este avuta in vedere posibilitatea ca cei care vor masini mai scumpe sa beneficieze de program si ca la suma maxima garantata de stat, respectiv 50.000 plus TVA, va fi adaugata o diferenta, in functie de costul masinii dorite.
"Prin acest procedeu special, finantam totusi o masina medie, nu masini din gama de lux pe care probabil cei care si le doresc au si posibilitatea si bonitatea necesara ceruta de banca, ne adresam unui segment cu venituri mai reduse care nu vrea, dincolo de cei 50.000 de lei, sa-si cumpere o masina de 200.000 sau 300.000 de lei", a explicat Ponta.
Prim-ministrul a mai afirmat ca actul normativ va fi aprobat in sedinta Guvernului de saptamana viitoare si programul va deveni operational la 1 noiembrie.
Sursa: www.mediafax.ro


Articole din editia din data de Octombrie 2014

 • Guvernul lanseaza in noiembrie "PRIMA MASINA", program prin care sa fie vandute 20.000 masini pe an. Care sunt criteriile de participare

  Actualitate
 • Consiliului Local Constanta a decis transferarea Cazinoului in administrarea CNI pentru a fi reabilitat

  Actualitate
 • Ajutor pentru primariile cu datorii

  Actualitate
 • Varianta de ocolire a orasului Eforie, prin Techirghiol

  Actualitate
 • Ponta, despre sechestrul la Lukoil: Procurorul este suveran. Nimeni nu fugea insa cu conductele

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771