Proiectele eoliene si solare nu vor mai fi finantate din bani europeni in perioada 2014 - 2020

13 Mai 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene si solare nu vor mai primi finantare europeana in exercitiul bugetar 2014 - 2020, intrucat Romania si-a atins tinta privind aceste resurse, a declarat, joi, 8 mai, directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie din Ministerul Economiei, Viorel Madalin Beltechi.

"In perioada 2014 - 2020, nu vor mai fi finantate proiectele bazate pe soare si vant, intrucat Romania si-a atins tinta pentru aceste resurse. Ne propunem sa continuam promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea si la imbunatatirea sistemului energetic national, iar acestea sunt biomasa, biogazul si microhidrocentralele', a precizat Beltechi.
Potrivit acestuia, proiectele eoliene si cele solare sunt concentrate in anumite parti ale tarii, ceea ce creeaza mari dezechilibre in sistem, in timp ce proiectele pe biomasa si hidro sunt amplasate in toate regiunile si pot produce energie in banda, adica incontinuu la aceeasi putere.
Oficialul ministerial a fost prezent, joi, la inaugurarea unui parc fotovoltaic de 5,4 MW in Teleorman, investitie finantata din bani europeni.
Parcul Mavrodin, dezvoltat de Solar Power Energy, este situat in comuna Nenciulesti, judetul Teleorman, si a fost finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice', 70% din acestea fiind nerambursabile.
Potrivit legislatiei din sectorul energiei regenerabile, proiectele finantate din bani europeni primesc mai putine certificate verzi, proportional cu ajutorul primit de la UE.
"In acest moment, dosarul pentru acreditarea noastra pentru a primi certificatele verzi care ni se cuvin se afla in analiza Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va calcula cate certificate verzi vom primi. Din calculele noastre, ar trebui sa primim 1,2 Ś 1,5 certificate verzi (pentru fiecare MWh livrat in retea)', a declarat Gheorghe Pauna, director de conectare la retea in cadrul Solar Power Energy, in conferinta de presa prilejuita de inaugurarea proiectului.
Conform lui Pauna, parcul va produce in jur de 6.000 de MWh pe an, iar investitia va fi recuperata in 8 - 9 ani.
"Am ales varianta finantarii cu bani europeni, deoarece avantajul este ca primim acesti bani la inceputul investitiei si nu ii recuperam pe parcurs, prin certificatele verzi acordate in functie de productie', a explicat Pauna.
Compania a fost obligata sa organizeze o licitatie pentru realizatorul proiectului, iar lucrarile au fost executate in perioada 27 septembrie 2013 - 16 aprilie 2014, pe un teren de 20 de hectare scos din circuitul agricol.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de 13 Mai 2014

 • CNADNR are 6.009 angajati, peste jumatate este personal TESA. Inginerii, egali ca numar cu economistii si juristii

  Fonduri Europene
 • Ponta: Basescu are interese personale la Portul Constanta

  Fonduri Europene
 • Vicepresedintele CJ Constanta spune ca nu sunt fonduri pentru salvamari in acest sezon estival

  Fonduri Europene
 • Orasul Eforie, o importanta statiune turistica a Dobrogei

  Fonduri Europene
 • Marian Dan, alaturi de toti crescatorii de animale de pe raza comunei

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Prim─âria B─âneasa a lansat proiectul aÇ×Resurse ┼či ini┼úiative comune dedicate mediului ├«nconjur─âtor (JOYRIDE)aÇŁ

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuin╚Ťelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu acceseaz─â fonduri pentru cre╚Öterea produc╚Ťiei de energie regenerabil─â

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subven╚Ťii de minimis de p├ón─â la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771