Asociatia Producatorilor de Vin si Produse Vitivinicole Dobrogea primeste fonduri de la CE pentru a-si promova produsele

Mai 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene


Proiectul Asociatiei Producatorilor de Vin si Produse Vitivinicole Dobrogea este unul dintre cele 20 de proiecte aprobate de Comisia Europeana ce au ca scop promovarea produselor agricole in UE si tarile terte.

Programele, care in marea lor majoritate au o durata de trei ani, sunt prevazute cu un buget total de 46,5 milioane EUR, la care UE contribuie cu 23,3 milioane EUR. Programele selectate acopera diverse categorii de produse, cum ar fi produsele de calitate (DOP, IGP si STG), produsele ecologice, fructe si legume proaspete, vinuri, lapte si produse lactate, flori, fructe si legume prelucrate, cereale si orez procesate, etichetarea oualor, precum si combinatiile de diferite categorii de produse. Tarile terte si regiunile vizate sunt: America de Nord, Rusia, China, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, India, America Latina, Norvegia, Azerbaidjan, Belarus si Turcia.
Cele 20 de programe selectate a€” 12 vizeaza piata interna si 8 tarile terte a€” au fost alese dintre 33 de proiecte depuse pana la 30 noiembrie 2013 in cadrul sistemului de informare si promovare, reprezentand primul val de depunere de programe pentru anul 2014. In temeiul normelor existente [Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului], UE poate contribui la finantarea masurilor de promovare si de informare cu privire la produsele agricole pe piata interna a UE si in tarile terte. Bugetul anual total alocat pentru aceste programe este de aproximativ 60 de milioane EUR. Potrivit recentului acord politic privind noile norme de promovare, bugetul va creste la 200 de milioane EUR pana in 2020. Cu toate acestea, noul sistem se aplica doar din 2016.
Masurile finantate pot consta in relatii publice, campanii de promovare sau de publicitate, care subliniaza in mod deosebit avantajele produselor din UE, in special in ceea ce priveste calitatea, siguranta si igiena produselor alimentare, calitatea nutritiva, etichetarea, bunastarea animalelor sau metodele de productie care respecta mediul inconjurator. Aceste masuri pot acoperi, de asemenea, participarea la evenimente si targuri, campaniile de informare cu privire la sistemul UE de denumiri de origine protejate (DOP), indicatii geografice protejate (IGP) si specialitati traditionale garantate (STG), informatiile privind sistemele de calitate si de etichetare ale UE si privind agricultura ecologica, precum si campaniile de informare privind sistemul UE al vinurilor de calitate produse in regiuni determinate (v.c.p.r.d).
UE finanteaza pana la 50% din costul acestor masuri (pana la 60% in cazul programelor de promovare a consumului de fructe si legume in randul copiilor sau in cazul celor referitoare la informarea cu privire la consumul responsabil de bauturi alcoolice si la pericolele prezentate de consumul excesiv de alcool), restul costurilor fiind suportate de catre organizatiile profesionale/interprofesionale care au propus programele respective si, in unele cazuri, de asemenea, de catre statele membre in cauza. Pentru a participa, organizatiile profesionale interesate isi prezinta propunerile statelor membre a€” exista doua perioade de depunere. Statele membre trimit apoi Comisiei lista propunerilor pe care le-au selectionat, impreuna cu o copie a fiecarui program. Dupa aceea, Comisia evalueaza programele si decide daca acestea sunt eligibile.
(Sursa: Comisia Europeana)


Articole din editia din data de Mai 2014

 • Arbitrul batut la Ovidiu a fost operat. El va sta in spital pana saptamana viitoare

  Fonduri Europene
 • Guvernul sesizeaza CC pentru implicarea lui Basescu in campania electorala

  Fonduri Europene
 • Petrecere campeneasca la Navodari

  Fonduri Europene
 • Centru Local de Informare Turistica in localitatea Pecineaga

  Fonduri Europene
 • In asteptarea dezvoltarii parcului eolian din Dumbraveni

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771