Ministerul Educatiei nu a avut in ultimii 15 ani o strategie coerenta privind curriculum-ul si manualele

Aprilie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Ministerului Educatiei Nationale nu a avut in ultimii 15 ani o strategie coerenta privind curriculum-ul si manualele, "fiecare din posesorii vremelnici ai scaunului ministerial nereusind sa reformeze sistemul, sa porneasca motorul programelor scolare" si, in consecinta, al manualelor, sustine Uniunea Editorilor din Romania (UER) intr-un comunicat difuzat duminica, 27 aprilie.

UER acuza MEN ca "lanseaza acuze publice fara fundament" asupra unei bresle de elita a culturii si a educatiei romanesti: industria cartii.
Potrivit editorilor, in Romania, de 20 de ani, manualele achizitionate de Ministerul Educatiei participa la o licitatie pe criterii de continut si de pret, iar scolile nu pot folosi manuale care nu au castigat o astfel de licitatie. Pentru invatamantul obligatoriu, manualele sunt achizitionate de MEN, centralizat.
UER afirma ca ministerul nu are un sistem anual de organizare de licitatii pentru manuale noi si, ca urmare, nu pot aparea manuale noi in fiecare an, "indiferent ca ar vrea sau nu ar vrea editurile".
De asemenea, UER afirma ca ultima licitatie de manuale organizata de MEN a avut loc in anul 2006, pentru manuale de clasa a IV-a. Totodata, in acest an s-a realizat ultima evaluare de continut la manualele pentru piata libera, la clasele a XI-a si a XII-a si in consecinta, cele mai noi manuale din scoli au opt ani.
"Cele mai vechi manuale sunt cele de gimnaziu, care au fost editate in anii 1997 Ś 2000. Ca urmare, manualele de clasa a V-a au 17 ani vechime, iar cele de clasa a VIII-a au 'numai' 14 ani vechime. MEN nu a avut si nu are un calendar de perspectiva, elaborat conform unei strategii, privind organizarea de licitatii pentru manuale si, ca atare, niciun program de innoire a manualelor scolare. Programele analitice au fost schimbate uneori, fara ca MEN sa organizeze licitatii pentru manuale noi. Ca urmare, unele manuale sunt defazate fata de programele folosite. Manualele scolare pentru invatamantul obligatoriu sunt proprietatea scolii, drept pentru care ele sunt transmise de la o generatie de elevi la urmatoarea. In consecinta, cea mai mare parte dintre elevi primesc manuale intr-o stare fizica si igienica foarte proasta", mai sustin editorii.
Potrivit acestora, MEN este obligat sa inlocuiasca in fiecare an manualele uzate fizic, iar din lipsa de fonduri, procentul de exemplare inlocuit prin retipariri este de 5-12% din necesarul solicitat de scoli si ca atare sunt numeroase cazurile in care elevii nu primesc toate manualele.
"In anul 2002, preturile manualelor achizitionate de MEN si fixate in urma unor licitatii a fost redus cu 35% in mod unilateral, printr-o decizie a MEN. Ca urmare, pretul mediu net de achizitie al unui manual este la ora actuala de 2,32 lei/ex (0,51 euro/ex.). Aceste realitati sunt recunoscute de multa lume, mai putin de actualul ministru al educatiei. Daca pana acum ministrii de resort au dat vina pe 'lipsa banilor de la buget', domnul Pricopie schimba explicatia si inventeaza razboiul cu editorii, care nu au nicio vina pentru incapacitatea autoritatilor de a oferi elevilor manuale noi, atractive, in acord cu achizitiile de cunoastere ale societatii. Dimpotriva, aceasta situatie a daunat nu numai educatiei in ansamblu, ci si editorilor, obligati astfel sa isi indrepte atentia spre alte domenii de activitate si sa concedieze, mai ales in vreme de criza, numerosi specialisti cu inalta calificare, foarte greu de inlocuit", se afirma in comunicatul de presa.
Editorii mai declara ca se vor utiliza "din plin procedurile legale" si ca sunt interesati ca toate demersurile MEN sa se desfasoare cu transparenta.
"Exista deja o mare intarziere in lansarea urmatoarei achizitii de manuale, deoarece nu sunt nici macar puse in dezbatere publica programele scolare pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a, asa cum se preconiza anul trecut. De aceea, pe tema proiectului noilor manuale si, in general, privind situatia cartii scolare, propunem sa ne intalnim in luna mai cu conducerea ministerului educatiei si cu specialistii din MEN in cadrul urmatoarelor manifestari de dialog: sedinta Comisiei consultative privind manualele, infiintata prin OMEN, pentru consultari in proiectarea calendarului si a specificatiilor tehnice necesare urmatoarelor achizitii, dezbatere nationala privind manualele, organizata de MEN la care sa participe specialisti in curriculum, cadre didactice, editori, firme de soft, autori, parinti, jurnalisti", afirma editorii.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat joi, 24 aprilie, intr-o conferinta de presa, ca elevii nu mai pot invata dupa manualele din anii '90 si ca acele firme care se opun procedurilor de schimbare si de modernizare demarate de minister incearca de fapt sa-si protejeze propriile interese.
"Ministerul Educatiei Nationale va continua si va definitiva procesul de modernizare a manualelor scolare, conform calendarului asumat si procedurilor legale in vigoare. Este esential ca elevii sa aiba manuale noi, adaptate nevoilor si realitatilor societatii contemporane. Manualele scolare noi vor fi disponibile atat in varianta tiparita, cat si in format digital, iar elevii, pentru inceput cei din clasele I si a II-a, vor primi ambele variante.
In acest proces este respectata o procedura clara, pe care toata lumea o cunoaste, sincronizata cu standardele internationale. Este vorba despre un proces care se intinde pe o perioada mai mare de timp, iar schimbarile trebuie facute gradual, pe baza analizelor, a consultarii actorilor din sistem si in spiritul dialogului. Unele societati comerciale se opun modernizarii manualelor si gasesc tot felul de scuze pentru a-si proteja interesele proprii.
Noi suntem concentrati pe interesul elevilor si al scolii. In calitate de ministrul al Educatiei, ma intereseaza binele elevilor, si nu cifra de afaceri a unor agenti comerciali. Nu mai putem sta cu manuale din anii '90. Cine se opune noilor manuale, inventand tot felul de motive si pretexte, se opune ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor", a declarat Remus Pricopie.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ministrul Turismului, in timpul vizitei pe litoral: Vedem lucruri bune, in constructie, arata bine. De 1 Mai sunt asteptati aproximativ 30.000 de turisti

  Fonduri Europene
 • Bani europeni pentru promovarea produselor agricole

  Fonduri Europene
 • Gradinita noua pentru prescolarii din Vulturu

  Fonduri Europene
 • Spatiu de promenada pentru locuitorii din Pantelimon

  Fonduri Europene
 • Gheorghe Frigioi, mereu alaturi de semenii sai

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul ÔÇ×Little Energy Super StarsÔÇŁ (ÔÇťMicii Super Eroi ai EnergieiÔÇŁ) implementat de Prim─âria Lumina

  Fonduri Europene
 • ÔÇťFORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vod─â - transformarea unei comunit─â╚Ťi marginalizate ├«ntr-o comunitate prosper─âÔÇŁ se apropie de final. Retrospectiv─â perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • ├Änc─â 9 locuin╚Ťe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucr─âri de reabilitare a locuin╚Ťelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de munc─â din Satu Nou a ajuns la cea de-a ╚Öaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771