Strazile din Harsova vor fi reabilitate si modernizate cu fonduri europene

Aprilie 2014, Iulia Fţlfan

Administratie locala

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc conferinta de presa pentru lansarea proiectului "Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi urbane a orasului Harsova". Administratia locala a semnat in data de 14 februarie 2014, contractul de finantare pentru proiectul amntit.

Proiectul este co-finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 2 "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", Domeniul major de interventie 2.1 - "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura".
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional 2007-2013 este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, iar Organismul Intermediar este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea durabila si echilibrata a Orasului Harsova in vederea cresterii rolului de catalizator al dezvoltarii economice si sociale in zona de nord-est a judetului Constanta si sporirea accesibilitatii centrului urban, a mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor ca premisa de baza a asigurarii coeziunii economice si sociale a microregiunii.
Principalele obiective specifice ale proiectului sunt: asigurarea capacitatii de preluare a fluxurilor majore de circulatie pe directiile principale de legatura cu drumul national (DN2A) ce traverseaza orasul si eliminarea blocajelor rutiere, in vederea fluidizarii traficului urban, prin reabilitarea si modernizarea urmatoarelor strazi urbane de categoria a ll-a si a III-a: Vadului, Traian, Nicolae Tarca, Decebal, Lunii, Revolutiei; cresterea sigurantei traficului in localitatea Harsova, prin intermediul reabilitarii infrastructurii, semnalizarii corespunzatoare a strazilor urbane reabilitate si amenajarii refugiilor specifice mijloacelor de transport in comun; imbunatatirea calitatii mediului inconjurator prin diminuarea nivelului de poluare al orasului Harsova, generat, in prezent, de starea tehnica necorespunzatoare a strazilor vizate in cadrul proiectului (nivel ridicat al emisiilor de gaz din esapament, praf, zgomot, vibratii); cresterea gradului de eficienta energetica prin reducerea consumului de combustibil al autovehiculelor ce utilizeaza noua infrastructura de circulatie rutiera, datorita cresterii vitezei de transport in interiorul localitatii, facilitarea accesului catre zonele de interes turistic ale orasului (rezervatia naturala "Canaralele Harsovei"; izvoarele de apa termala; ruinele Cetatii Carsium si fluviul Dunarea).
Valoarea totala a proiectului este de 27.050.534,32 lei, din care 18.830.875,27 lei valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, 2.503.526,77 lei valoarea eligibila nerambursabila din Bugetul National, 435.395,96 lei co-finantarea eligibila a UAT Oras Harsova, 5.164.620,24 lei valoarea TVA aferenta cheltuielilor eligibile, 116.116,08 lei valoarea neeligibila inclusiv TVA aferenta acesteia.
In cadrul evenimentului edilul Tudor Nadrag a precizat: "Am reusit sa aducem sase milioane de euro din banii europeni in aceasta comunitate. Lucrarea realizata prin acest program consta in turnarea unui strat dublu de asfalt, montarea de borduri, reabilitarea trotuarelor si amenajarea alveolelor pentru statiile de autobuz si realizarea unor aliniamente cu spatii verzi pe toate cele sase strazi cuprinse in program, o suprafata de aproximativ 10 kilometri".
Edilul spera ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa inceapa licitatia pentru desemnarea firmei care se ocupa de lucrari. "Avand in vedere ca avem documentatia pregatita, putem scoate proiectul la licitatie pe SEAP. Daca nu vom avea probleme in ceea ce priveste contestatiile, cred ca pana la inceputul verii vom fi in masura sa incepem asfaltarea", a explicat acesta.
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, termenul se va finaliza pe 14 august 2015.


Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • CODUL INSOLVENTEI, ADOPTAT. Scandal in Parlament

  Administratie locala
 • Secretar de stat in MAE: Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

  Administratie locala
 • Strazile din Harsova vor fi reabilitate si modernizate cu fonduri europene

  Administratie locala
 • Lucrari continuate in localitatea Lipnita

  Administratie locala
 • Pregatiri pentru sarbatorile Pascale

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Infrastructura educa╚Ťional─â ├«n aten╚Ťia primarului Tudorel Gurgu

  Administratie locala
 • Prim─âria Albe╚Öti vrea s─â modernizeze drumurile din comun─â

  Administratie locala
 • Planuri pentru ├«nfiin╚Ťarea sistemului de distribu╚Ťie a gazelor naturale ├«n Cerchezu

  Administratie locala
 • Planuri pentru ├«nfiin╚Ťarea sistemului de distribu╚Ťie a gazelor naturale ├«n Cerchezu

  Administratie locala
 • Prim─âria Saligny a solicitat fonduri guvernametale pentru dezvoltarea comunei

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771