Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene

Aprilie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene prin masura destinata tinerilor fermieri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in conditiile in care un apicultor trebuie sa detina cel putin 220 de familii de albine ca sa poata primi suma minima de 12.000 de euro, considera presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

"Prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza. Familia de albine este inregistrata cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca sa primesti nivelul minim de 12.000 euro trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie anuntata. In vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia sa detii doar 87 familii de albine, iar pentru suma maxima de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai putin de 200 de familii de albine. Acum, ca sa iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie sa ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare ca ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge", a explicat Ioan Fetea, prezent la Targul National al Mierii.
Seful ACA considera ca apicultorii romani nu au ajuns la acelasi grad de dezvoltare ca si cei din tarile Uniunii Europene, care au primit astfel de subventii de peste 30 de ani.
"Acest plafon este prea mare. Ar fi fost in regula daca aparea peste inca doua etape de program national (Programul National Apicol), cand ajungeam si noi la o perfomanta, cum au ajuns apicultorii europeni. Ei primesc aceste subventii de la infiintarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai sase ani si vrem sa-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri si la Ministerul Agriculturii, dar si la APDRP sa fie regandita altfel 'albina' in acest joc al sprijinului financiar, pentru ca riscam sa avem probleme", a explicat Ioan Fetea.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Transportul scolar, scutit de taxa pentru obtinerea licentei pentru transport de persoane

  Fonduri Europene
 • Ponta, despre gazele de sist: Daca nu avem gaze din productia interna, de unde le luam? Din Rusia

  Fonduri Europene
 • Dragnea: Nu vom renunta la proiectul de descentralizare, vom tine cont de toate comentariile CC

  Fonduri Europene
 • La Constanta, DNA ancheteaza raul, ramul...

  Fonduri Europene
 • Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Au început lucrările de construire a pieței de pește din Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771