Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013

Aprilie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - RRomania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013omania 2014 lansat, vineri, de SAR.

"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate Ś substantiale in cazul unor Programe Operationale Ś adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost absorbite intr-un ritm mai alert, suma rambursata ridicandu-se la 4,5 miliarde euro intre 2008-2013 dintr-o alocare totala de 8 miliarde euro. Subventiile directe pe hectar acordate agricultorilor sunt o categorie aparte de fonduri, intrucat nu depind de capacitatea beneficiarilor de a propune si implementa un proiect sau de eficienta structurilor birocratice romanesti, dar constituie o parte importanta a banilor care au intrat in economia romaneasca: 5,3 miliarde euro intre 2008 si februarie 2014 dintr-o alocare totala de 5,4 miliarde euro", informeaza documentul.
Acesta concluzioneaza ca suma totala atrasa intre 2007-2013 prin aceste tipuri de instrumente financiare (fonduri structurale si de coeziune, dezvoltare rurala si pescuit si subventiile pe hectar) este de 15 miliarde euro.
"Aceasta trebuie comparata cu totalul sumei alocate Romaniei prin intermediul acelorasi tipuri de fonduri nerambursabile, adica 32,9 miliarde euro", mai arata raportul SAR.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Transportul scolar, scutit de taxa pentru obtinerea licentei pentru transport de persoane

  Fonduri Europene
 • Ponta, despre gazele de sist: Daca nu avem gaze din productia interna, de unde le luam? Din Rusia

  Fonduri Europene
 • Dragnea: Nu vom renunta la proiectul de descentralizare, vom tine cont de toate comentariile CC

  Fonduri Europene
 • La Constanta, DNA ancheteaza raul, ramul...

  Fonduri Europene
 • Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bursa locurilor de munc─â din Satu Nou a ajuns la cea de-a ╚Öaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Au ├«nceput lucr─ârile de construire a pie╚Ťei de pe╚Öte din Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Proiectul ÔÇ×Cre╚Öterea Accesibilit─â╚Ťii la TEN-T ├«n zona transfrontalier─â Negru Vod─â-General ToshevoÔÇŁ, la final

  Fonduri Europene
 • Cursuri de perfec╚Ťionare pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771