Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

Aprilie 2014, Radu Petric

Politic

Romania nu va accepta niciodata autonomie pe criterii etnice, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta, adaugand ca judetele Harghita si Covasna primesc mai mult de la bugetul central decat contribuie si sunt dependente de reimpartirea banilor, Bucurestiul contribuind cu aproape 20% la buget.

"Exista un singur angajament foarte ferm pe care l-am avut dintotdeauna si il avem si acum, cand suntem aliati cu cei de la UDMR, si anume ca nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Autonomieinseamna dezvoltarea structurilor locale pe criterii economice, sociale, culturale, niciodata pe criterii etnice. Din punctul asta de vedere, subiectul pentru noi este inchis. Pe de alta parte, stiu foarte bine ca UDMR sau toate miscarile minoritatii maghiare au sustinut si sustin o idee de autonomie care nu este functionala nici in alte tari", a spus Ponta la Antena 3, intrebat daca se va renunta la alianta cu UDMR in urma declaratiilor pe aceasta tema ale oficialilor din Uniune.
El a sustinut ca mentinerea unei relatii de colaborare cu UDMR este o solutie mult mai buna decat a-i radicaliza pe membrii Uniunii si a-i facesa se simta cu adevarat persecutati.
In privinta declaratiilor liderilor UDMR pe tema autonomie, Ponta a apreciat ca acestea erau "mai mult de campanie".
El a adaugat ca judetele Harghita si Covasna primesc mai mult de la bugetul central decat contribuie, ca si majoritatea altor judete, Bucurestiul fiind in schimb cel care contribuie cu aproape 20% la bugetul national, alaturi de centre economice puternice, precum Iasi, Ploiesti, Cluj, Timisoara, Constanta, celelalte judete, mai ales cele mici, precum Harghita si Covasna, fiind dependente practic de o reimpartire a veniturilor publice.
"Asta este o realitate pe care o stiu foarte bine liderii politici",a conchis Ponta.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier in Guvernul Romaniei, a spus, cu ocazia lansarii candidatilor Uniunii in campania pentru alegerile europarlamentare, ca Tirolul de Sud si Catalonia trebuie "aduse in Ardeal", indemnand, totodata, maghiarii sa mearga la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de romani.
"Interesul comun este sa trimitem cat mai multi reprezentanti in Parlamentul European, interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. UDMR se bazeaza pe comunitatea maghiara si maghiarii trebuie sa ne ajute. Candidatii nostri nu pot ajunge in PE fara ajutorul lor. Daca noi nu vom ajunge acolo, locul nostru va fi luat de parlamentarii romani. Este vorba despre viitorul nostru", a declarat sambata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu ocazia lansarii candidatilor UDMR in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.
Lansarea oficiala a campaniei electorale a UDMR pentru alegerile europarlamentare, desfasurata, sambata, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, a inceput cu intonarea imnului Ungariei si a imnului secuiesc si s-a incheiat cu inmul campaniei, "Hai lalea, lalea".
La randul sau, vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirma ca autonomia teritoriala apare in programul Uniunii inca din 1993 si nu vede "care e problema" daca se vine cu un nou proiect de lege pe acest subiect, in conditiile in care altele doua, similare, au fost respins "cu mare succes" de Parlament.
Borbely a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca reprezentantii Uniunii vor promova un nou proiect legislativ pe tema autonomiei, "conform tuturor preceptelor democratice".
"Daca luati programul UDMR din 1993 apare acest lucru: autonomie teritoriala. Vai, cum ne-am speriat! Imediat ne speriem. Exista o majoritate in Parlament. Noi nu avem majoritatea in Parlament, avem 6-7 la suta, deci depinde de majoritatea de 44 la suta daca e de acord cu orice fel de propunere - si de autonomie, si de altele. (...) Vom veni cu un nou proiect de lege, ca suntem mai incapatanati, nu stiu cand, pe care il vom inaintea conform tuturor preceptelor democratice si il vom discuta si cu majoritatea romaneasca. Deci, despre asta e vorba", a spus Borbely.
Acesta a amintit ca in Parlamentul Romaniei au mai fost depuse pana acum doua propuneri de legi privind autonomia teritoriala, care "cu mare succes au fost respinse" de acest for legislativ, subliniind ca nu intelege "care e problema" daca UDMR va veni cu un nou proiect de lege pe acest subiect.
Intrebat despre faptul ca luna trecuta Curtea Constitutionala a anuntat ca intre propunerile neconstitutionale din proiectul de revizuire a Constitutiei se regasesc si cele privind infiintarea de subdiviziuni administrative si de organe paralele cu ale statului, Borbely a apreciat ca CCR si-a depasit atributiile. El a adaugat ca reprezentatii UDMR nu renunta asa usor la cerintele lor si ca, intr-un stat democratic, pot avea "macar un punct de vedere si o propunere legislativa".
"Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile in legatura cu analiza noii Constitutii. Nu intru in detalii, de ce spun acest lucru. Zilele acestea a aparut motivarea si in motivare e interpretabil ce spune acolo. Puneti langa decizia CCR si opinia Comisiei de la Venetia si o sa vedeti ca e mult mai nuantata treaba. Eu cred ca niciodata nu sunt lucruri care nu se pot schimba, in bine, zic, chiar daca avem o decizie a Curtii. Noi suntem incapatanati din acest punct de vedere. Credeti ca noi renuntam asa de usor la cerintele noastre? Le vom relua si le vom discuta, evident, respectand decizia Curtii. Eu nu pun sub semnul intrebarii decizia Curtii, dar, slava Domnului, intr-un stat democratic macar un punct de vedere putem avea. Un punct de vedere si o propunere legislativa putem avea", a aratat Borbely.
Curtea Constitutionala anunta, in 16 februarie, ca a constatat mai multe cazuri cand se incalca limitele revizuirii actului fundamental. CCR a constatat, cu majoritate de voturi, neconstitutionalitatea completarii Articolului 3 din Constitutie cu un nou alineat, "referitor la posibilitatea recunoasterii de zone traditionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor".
Totodata, CCR a constatat, cu majoritate de voturi, neconstitutionalitatea completarii Constitutiei cu noi prevederi, privitoare la "instituirea posibilitatii reprezentantilor legali ai minoritatilor nationale de a infiinta, potrivit statutului minoritatilor nationale adoptat prin lege, organe proprii de decizie si executive" si la "utilizarea simbolurilor proprii ale minoritatilor nationale".

Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

  Politic
 • Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

  Politic
 • Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

  Politic
 • Case de tip ANL, la pachet cu un lot de teren

  Politic
 • Daniel Constantin: Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip prin noul PNDR

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771