Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

Aprilie 2014, Radu Petric

Social

Romania avea cel mai mic pret la benzina dintre tarile UE si ocupa locul 23 la pretul pe motorina, inaintea introducerii accizei la carburant, dar prin aceasta masura se doreste o finantare pe termen lung pentru cofinantarea proiectelor de autostrazi, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca i-a transmis acest lucru si presedintelui. In opinia premierului, investitia in proiectele de autostrazi, finantate si din surse atrase din acciza la carburant, vor avea efecte in reducerea duratei de deplasare si a consumului de carburant la transportul de marfuri si pentru persoane fizice, va scadea costul de intretinere a autovehiculului si va diminua numarul accidentelor rutiere.
Ponta a aratat, astfel, ca stie opinia presedintelui Basescu, dar pentru un proiect pe termen mediu si lung poate suporta "o batalie electorala sipopulista".
In ceea ce priveste atentionarea presedintelui legata de viitoarele fraude, Ponta a afirmat ca este convins ca parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este gata sa ii spuna, in 30 de minute, de unde sa reduca cheltuielile, pentru a nu mai introduce acciza suplimentara pe combustibil de la 1 aprilie, daca premierul "nu intelege de unde sa reduca aceste cheltuieli".
Seful statului a aratat ca "acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca este o suferinta inutila pentru economie si populatie".
Presedintele a aratat ca nu intelege de ce premierul insista sa introdeuca aceasta taxa. "Cred ca e si un act de sadism, vrea sa-si arate puterea de prim-ministru. Nu inteleg exact ce-l mana, dincolo de faptul ca baronii au pus piciorul in prag si i-au spus Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf si pulbere se alege, ca nu vom scoate oameni la vot", a spus TrTraian Basescu
Referitor la intelegerea pe care a facut-o premierul cu transportatorii, seful statului a spus ca acesta este un lucru complicat, pentru ca "o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat".
Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu "uita" sa ii scrie fostului premier Emil Boc pe tema pretului la carburanti, care crescuse cu 70%, dar se "deranjeaza" sa scrie acum scrisori pentru a o ajuta pe Elena Udrea la limuzinele folosite de aceasta.
El a spus ca, in mandatul lui Boc si al lui Basescu, toate preturile au crescut, cei doi aducand Romania in "catastrofa bugetara si economica".
Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, declara, saptamana trecuta, premierul Ponta.
De asemenea, Ponta spunea ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

Sursa:www.mediafax.ro


Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

  Social
 • Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

  Social
 • Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

  Social
 • Case de tip ANL, la pachet cu un lot de teren

  Social
 • Daniel Constantin: Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip prin noul PNDR

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771