Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

Aprilie 2014, Daniel Marinescu

Actualitate

Atat turistii, cat si constantenii - conducatori auto si pietoni - se vor bucura, din aceasta vara, de existenta a trei pasarele pietonale. Dar asta nu este neaparat o noutate. Mai ales in conditiile in care s-a tot vorbit despre montarea celor trei pasarele care vor avea rolul de a fluidiza traficul rutier in trei zone importante din statiune: Satul de Vacanta, Cazino si hotel Rex.

Sunt trei puncte in care, in perioadele de varf ale sezonului estival, se formau cozi interminabile de masini la trecerile de pietoni, mai ales la semaforul de la Satul de Vacanta, pentru ca... si pietonii trebuiau sa traverseze. Prin urmare, pe langa numarul mare de masini care tranzitau Mamaia in fiecare vara, o cauza semnificativa in blocarea traficului o reprezentau pietonii care traversau bulevardul. Nici asta nu ar fi o noutate, pentru ca orice persoana care a ajuns in Mamaia, in plin sezon estival, a simtit acest lucru pe pielea ei. Mai stim si ca pasarelele ar fi trebuit sa fie deja gata la 1 decembrie.
Administratia locala, care s-a ocupat de implementarea proiectului (care, apropo, se face cu bani europeni), s-a lovit, insa, de probleme neprevazute. In momentul in care s-a sapat pentru turnarea fundatiilor la pasarele, s-a descoperit ca in locul stabilit pentru fundatii sau in imediata apropiere existau conducte de gaz, apa sau canalizare. Este vorba despre conducte vechi, care nu erau trecute cu exactitate in planurile pe care le aveau furnizorii de utilitati publice si, prin urmare, lucrarile de turnare a fundatiilor au fost stopate pentru o perioada. Era nevoie ca acele conducte sa fie deviate.
Intre timp a venit iarna si, uite asa, 2013 nu a mai fost anul in care sa fie montate mult-doritele pasarele pietonale. S-a amanat totul pentru primavara lui 2014. In tot acest timp, specialistii de la furnizorii de utilitati si cei ai Primariei Constanta au stabilit cum si pe unde vor fi deviate conductele. S-a convenit ca cele de apa care se afla pe partea lacului Siutghiol vor fi deviate sub prima banda de circulatie. Nu oricum. Vor fi construite canale de protectie, pentru ca acele conducte sa nu fie in niciun fel afectate de trafic si de vibratiile produse de acesta. In plus, in dreptul pasarelelor pietonale au fost bagate in subteran toate cablurile care fluturau pe stalpi pana acum. Si conductele de gaz vor fi deviate si protejate in asa fel incat sa nu afecteze lucrarile si nici sa nu fie pusa in pericol furnizarea de gaz. "Trebuie sa se finalizeze aceste lucrari pana la 9 aprilie. Asa ne-am planificat si speram sa nu mai fie intarzieri", a declarat managerul proiectului de constructie a pasarelelor, Vaveghiul Borali. Dar astea sunt detalii la care se pricep mai bine inginerii.
Pe unde putem circula
Pe noi, cei care vrem sa ajungem in aceasta perioada in statiunea Mamaia, ne intereseaza faptul ca in zona Satului de Vacanta, de la 1 aprilie, va fi deviat traficul rutier. Reprezentantii Primariei ne-au explicat pe unde se va circula de la 1 aprilie pana la 24 aprilie, cand aceste lucrari ar trebui sa fie finalizate.
Concret, in aceasta perioada, circulatia pe sensul dinspre Constanta spre Navodari, pe bulevardul Mamaia, va fi deviata pe aleea din fata hotelului Perla cu iesire in sensul giratoriu de la Aqua Magic. Pe sensul dinspre Navodari spre Constanta, circulatia autovehiculelor va fi deviata de la fosta statie de taxare - intrarea in statiunea Mamaia pe linia de centura cu iesire in bulevardul Alexandru Lapusneanu.
In plus, intre 1 si 15 aprilie, in zonele Cazino si hotel Rex, circulatia pe bulevardul Mamaia va fi restrictionata pe cate doua benzi pe fiecare sens, putandu-se merge pe o distanta de doua sute de metri numai pe cate un sens de o parte si de alta a axului drumului. In momentul in care vor fi montate pasarelele, traficul in cele trei zone va fi blocat mai multe zile pentru cate zece ore. Totodata, devierile auto din zona Satului de Vacanta si restrictiile din zonele Cazino si hotel Rex vor fi semnalizate si marcate corespunzator.
Data de finalizare
Dupa ce se va termina cu devierea conductelor, se va trece la montarea pasarelelor. Repede. Specialistii ne spun ca e musai ca ele sa fie gata pana la 15 mai. Si asta pentru ca legislatia nu permite ca in perioada sezonului estival sa se deruleze lucrari de constructie in statiunile de pe litoral. "Avem o lege pe care trebuie sa o respectam si ne vom conforma. Cred, totusi, ca vom termina pana la 1 mai, pentru ca trebuie sa primim turistii", a mai spus Vaveghiul Borali.
Daca toate astea vor fi gata in termenele stabilite, la 1 mai vom avea trei pasarele cu o arhitectura demna de o statiune turistica europeana. Ele vor deveni adevarate atractii turistice: pasarela iaht va fi amenajata in zona trecerii de pietoni Sat Vacanta, a doua - navodul si pescarusul - in zona Cazino, iar a treia - un val retro - va fi in zona hotelului Rex. "Ele vor fi, in sine, obiecte de arta. Vor fi exceptionale. Sunt convins ca mare parte dintre turisti, asa cum acum merg pe pasarela din mare sa se fotografieze, vor face fotografii pe aceste spectaculoase pasarele pietonale. Vor fi desfiintate trecerile de pietoni si vor fi utilizate doar aceste pasarele, datorita carora se va fluidiza mult traficul", declara primarul Constantei, Radu Mazare, la inaugurarea lucrarilor de construire a pasarelelor pietonale din statiune.
Un alt detaliu ce merita mentionat este ca pasarelele de la Satul de Vacanta si hotel Rex vor avea lifturi speciale pentru persoanele cu handicap, iar la cea de la Cazino, accesul se va putea face pe aceeasi rampa pe care vor urca toti pietonii, pentru ca acolo nu exista scari, iar rampa este una usoara
Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

  Actualitate
 • Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

  Actualitate
 • Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

  Actualitate
 • Case de tip ANL, la pachet cu un lot de teren

  Actualitate
 • Daniel Constantin: Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip prin noul PNDR

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771