Romania va beneficia de fonduri europene de un miliard de euro pentru prevenirea riscului de saracie si a excluziunii sociale

1 Aprilie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Romania va beneficia de o alocare financiara de aproximativ un miliard de euro in perioada 2014-2020, din partea Uniunii Europene /UE/, pentru masuri privind prevenirea riscului de saracie si a excluziunii sociale, a declarat marti ministrul Muncii, Rovana Plumb, la un forum pe tema fondurilor europene.

Autoritatile au identificat ca nevoie de finantare in acest domeniu al asistentei sociale o suma totala de aproximativ doua miliarde euro, a precizat Plumb.
In strategia UE pana in anul 2020, Romania si-a asumat doua obiective majore Ś cresterea ratei de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 de ani la 70% si reducerea saraciei pentru 580.000 de persoane (la nivelul UE Ś 20 de milioane de persoane).
Pentru cadrul de programare bugetara 2014-2020 al UE, Romania va beneficia de o alocare financiara, prin programul operational referitor la capitalul uman, de 1,34 miliarde euro pentru cresterea ocuparii, respectiv pentru initiative privind ocuparea tinerilor Ś 211 milioane euro, initiative care combina ocuparea cu formarea profesionala (completari din bani europeni pentru subventii de ucenicie Ś 250 euro/luna/persoana, subventii de stagii Ś 300 euro/luna/persoana), stimularea angajatorilor prin acordarea de subventii pentru recrutarea tinerilor absolventi Ś 200 euro/luna/persoana, acordarea de prime de mobilitate tinerilor Ś 250 euro/luna, prime de instalare Ś 1.000 euro/luna.
De asemenea, potrivit datelor prezentate de ministrul Rovana Plumb, sunt vizate masuri de stimulare a tinerilor pentru initierea de afaceri si crearea de IMM-uri Ś pachete integrate de 25.000 euro/pachet, pe sistem de vouchere, subventii pentru crearea de microintreprinderi Ś pachete integrate cu o finantare de 25.000 euro/pachet.
Rovana Plumb a mentionat totodata posibilitatea externalizarii unor servicii oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, dar si faptul ca a sesizat ca o mare parte din programele de formare profesionala nu au informatii in privinta numarului celor care au beneficiat si al celor care se regasesc pe piata muncii.
"Desi s-au facut programe de formare pentru meserii pe care eu le respect Ś instalatori, tamplari, dulgheri, s-au facut doar cursuri de training, fara sa existe ceva pragmatic, concret, de exemplu o trusa pentru instalatori, care, odata ce ar fi absolvit acest curs, s-ar fi putut inscrie in categoria persoanelor fizice autorizate si ar fi putut sa-si desfasoare meseria intr-un mod concret", a spus ministrul Muncii.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de 1 Aprilie 2014

 • Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

  Fonduri Europene
 • Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

  Fonduri Europene
 • Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

  Fonduri Europene
 • Case de tip ANL, la pachet cu un lot de teren

  Fonduri Europene
 • Daniel Constantin: Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip prin noul PNDR

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Prim─âria B─âneasa a lansat proiectul aÇ×Resurse ┼či ini┼úiative comune dedicate mediului ├«nconjur─âtor (JOYRIDE)aÇŁ

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuin╚Ťelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu acceseaz─â fonduri pentru cre╚Öterea produc╚Ťiei de energie regenerabil─â

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subven╚Ťii de minimis de p├ón─â la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771