1 Aprilie - Ziua pacalelilor

Aprilie 2014, Tamara Nichita

Psihologie

"Sa razi nu este numai firesc ci e si un semn de sanatate"
  (François Rabelais).
  

  ZIUA PACALELILOR are origini indelung disputate, istoricii considerand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si ulterior a primaverii.
  Obiceiul zilei pacalelilor s-a raspandit atat de mult de-a lungul secolului XX, incat astazi pare surprinzator ca unii inca se mai lasa pacaliti. An dupa an, un mare numar de oameni continua sa cada in capcane si sa creada cele mai fanteziste stiri transmise de radio si TV ori publicate in acea zi in ziare.
  Despre sarbatoarea de 1 aprilie se cunosc multe legende, toate fiind in mod firesc la fel de haiose, pe masura semnificatiei ei. Se speculeaza ca Ziua Pacalelii dateaza din anii 1600, cand marii astrologi citeau in stele moartea personalitatilor politice antipatice.In calendarul Iulian, 1 Aprilie reprezinta prima zi a anului nou si a fost celebrata avand aceasta semnificatie pana in anul 1582. Atunci a hotarat Papa Gregor al XIII-lea adoptarea noului calendar, cel Gregorian, care facea ca 1 ianuarie sa fie prima zi a anului nou. Cu toate acestea, din cauza unei comunicari deficitare si a impotrivirii oamenilor la schimbarea traditiilor, multi au continuat sa sarbatoreasca Anul Nou ca inainte, pe 1 Aprilie. Scotienii au adoptat noul calendar abia in 1660, nemtii, danezii si norvegienii in 1700, iar englezii abia in anul 1752. Multi francezi au rezistat valului de schimbare, insa ceilalti ii desconsiderau din acest motiv si le jucau farse. Au inceput sa le trimita invitatii false la petreceri si i-au pacalit sa creada lucruri neadevarate.
  In Evul Mediu, Anul Nou era sarbatorit pe 25 martie, in multe orase europene, iar in unele zone din Franta, Anul Nou era o sarbatoare care tinea o saptamana si se termina pe 1 aprilie, motiv pentru care se speculeaza ca cei care au sarbatorit pe 1 ianuarie radeau de cei care sarbatoreau in alte zile. Victimele erau numite "Peste de Aprilie", dat fiind ca numai pestele naiv se lasa prins repede, iar copii lipeau foarte des o poza cu un peste pe spatele lor. Toate acestea din cauza faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al "Pestilor".
  1 aprilie este este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii, ziua in care se fac diferite farse, pacaleli, ziua in care se joaca feste celor dragi. In Peru si Columbia, Ziua Pacalelii are loc pe 28 decembrie si poarta numele de "Ziua celor naivi" (Dia de los inocentes). In Polonia, ziua de 1 aprilie este una in care oamenii fac glume si farse, iar "activitatile serioase" sunt de evitat. In Danemarca, 1 mai este cunoscuta ca "Maj-kat" o zi a glumelor. In Marea Britanie, cei care ramaneau pe calendarul vechi erau numiti "april fools" (prostanacii de aprilie).
  Obiceiul de a pacali dateaza din timpuri imemoriale, in vremea romanilor fiind o traditie a serbarilor Hilaria, care erau organizate pe 25 martie. Razand si glumind, romanii celebrau echinoctiul de primavara si instalarea primaveriii, dar si revenirea la viata a lui Attis, zeul vegetatiei si al naturii.
  In traditia romaneasca semnificatia zilei vine de la maestrul farselor, celebrul Pacala. O alta ipoteza este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute pamant uscat dupa ce potopul s-a retras de pe uscat pe 1 aprilie. La noi, sarbatoarea se afla sub semnul fertilitatii. Un obicei al sarbatorii era pastrat de barbatii care se deghizau in aceasta zi si se straduiau sa le impresioneze pe fete. Potrivit credintei, fetele care isi aleg sotii in aceasta zi, vor avea parte de noroc si fericire in viata. Se spune ca in ziua de 1 aprilie pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului, farsele care sunt facute dupa ora 12 ar aduce ghinion celui care pacaleste.
  In ultimii ani, Ziua Pacalelilor a fost un prilej pentru presa si site-urile internationale sa descreteasca fruntile cititorilor ingrijorati de criza economica si de problemele cu care se confrunta zilnic.
  Pacalelile de 1 Aprilie sunt o ocazie buna pentru a savura o portie sanatoasa de ras in sanul familiei si nu numai. Poantele trebuie sa respecte cateva reguli esentiale, astfel incat sa nu fie pusa in pericol siguranta copiilor, sa nu fie jignitoare sau sa supere pe cineva. Pacalelile trebuie adaptate varstei. Nu poti pacali un copil asa cum ai pacali un adult. Fiecare farsa trebuie adaptata varstei fiecarei persoane si suficient de creativa pentru a fi inteleasa, a avea efect si mai ales pentru a avea succesul asteptat!
  Una dintre cele mai importante reguli in privinta farselor de sezon este ca sa nu apelati niciodata la pacaleli care ar putea jigni persoana care urmeaza sa fie pacalita.
  Scopul poantelor este sa starneasca rasete, nu sa jigneasca prin apelative, apropouri sau sa insulte o persoana. Atunci cand vom face farse sa alegem si persoana potrivita, sa fie un om spiritual si nu foarte susceptibil, pentru ca "soarta unei glume nu depinde de gura care o spune, ci de urechea care o aude."
  Se pare ca lumea e mai trista, cu mai putin umor, mai incrancenata, mai suspicioasa, cu mai putine zambete si cu prea multa seriozitate.
  E o perioada critica, cu adanci implicatii sociale si parca nu mai avem timp de glume... ceea ce e rau. Totusi, bucurati-va impreuna cu cei dragi de 1 aprilie ziua pacalelilor, profitand de ocazia de a face mici farse, iar in restul anului fiti sinceri unii cu altii, respectati-va promisiunile. Dupa cum spunea Mark Twain: "Ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului."
  

  "Cea mai mare pacaleala pe pamantul acesta va ramane mereu Naivitatea."Honore de Balzac

Articole din editia din data de Aprilie 2014

 • Ponta: Nu vom fi niciodata de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita si Covasna primesc mai mult din buget decat dau

  Psihologie
 • Ponta: Romania avea cel mai mic pret din UE la carburant, dar acciza asigura finantare pe termen lung

  Psihologie
 • Atentie, soferi! Restrictii de trafic rutier in Mamaia

  Psihologie
 • Case de tip ANL, la pachet cu un lot de teren

  Psihologie
 • Daniel Constantin: Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip prin noul PNDR

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771