Cum se vor putea cheltui cele 8 miliarde de euro destinate agriculturii

Martie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) dispune de o alocare financiara in perioada 2014-2020 de peste opt miliarde de euro.

Fondurile vor fi orientate catre 14 masuri principale structurate pe trei directii, sectorul de reproductie si dezvoltarea fermelor fiind prioritare. Deocamdata, PNDR este in stadiu de proiect, forma finala a documentului care va fi trimis spre aprobare Comisiei Europene luna aceasta urmand sa fie gata in curand. In noua varianta vor fi cuprinse recomandarile fermierilor, formulate in cadrul conferintelor regionale organizate de Ministerul Agriculturii. "Vom finaliza in curand programul si il vom trimite Comisiei. Ar putea sa apara usoare modificari in ceea ce priveste alocarile pentru masurile finantate", spune ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

60.000 de euro pentru tineri

Prin noul program se doreste incurajarea tinerilor care vor sa dezvolte afaceri in zona rurala. Potrivit draftului publicat de minister, acestia pot primi o finantare de cel mult 60.000 de euro, iar sprijinul va fi acordat in doua transe. Prima parte, reprezentand 70% din fondurile nerambursabile, va fi incasata la primirea deciziei de finantare. Restul de 30% se va acorda in cei trei ani de la primirea deciziei de finantare. Primirea acestei parti din fonduri este conditionata de implementarea si indeplinirea planului de afaceri depus la solicitare. In cazul in care termenii acestui plan nu vor fi respectati, beneficiarul va fi obligat sa returneze prima transa, proportional cu obiectivele nerealizate. Pentru a primi fondurile, un fermier trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care aceea de a fi implinit cel mult 40 de ani in momentul depunerii cererii de finantare. Totodata, tanarul trebuie sa aiba domiciul stabil in comuna pe teritoriul careia se afla exploatatia. Valoarea economica a acesteia poate fi de minimum 15.000 si maximum 50.000 de euro. Nu pot primi finantare decat tinerii care lucreaza efectiv in agricultura si nu detin concomitent alt loc de munca in afara comunei in care este situata exploatatia sau in zonele limitrofe.
Prin acordarea acestui tip de finantari se doreste atragerea tinerilor in agricultura, in conditiile in care una dintre problemele cu care se confrunta nu doar agricultura romaneasca, ci si cea europeana este varsta inaintata a proprietarilor de terenuri agricole. La nivelul Uniunii Europene, doar 6% din agricultori au mai putin de 40 de ani.

Fonduri pentru ferme mici si mari

Pe lista prioritatilor se mai afla si sustinerea proprietarilor de ferme mici. Alocarea financiara pentru submasura specifica este de 150 de milioane de euro in perioada 2014-2020, fata de cele peste 445 de milioane de euro, cat a fost bugetul pentru intervalul 2007-2013. Finantarea nerambursabila acopera intreaga valoare a proiectului, limita maxima fiind de 15.000 de euro. Fondurile se vor acorda tot in doua transe. Beneficiari pot fi fermierii care detin in proprietatre sau in folosinta o exploatatie agricola cu o valoarea a productiei cuprinsa intre 8.000 si 14.999 euro.
Proprietarii fermelor mari vor avea la dispozitie un buget mai mare. Alocarea estimativa se ridica la peste 757,9 milioane de euro, la care se adauga cele 260 de milioane de euro destinate subprogramului pomicol. Fondurile pot fi accesate de fermieri, grupuri de producatori si cooperative, institute sau statiuni de cercetare-dezvoltare. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maxima a acestuia nu va depasi un milion de euro, in cazul activitatii de productie, si 1,5 milioane de euro, pentru investitiile care vor scurta lantul de aprovizionare, adica cele care includ productia, procesarea si comercializarea produselor agricole.

Afaceri la tara

Un alt punct important din lista de prioritati il reprezinta fondurile alocate pentru dezvoltarea, la tara, a afacerilor care nu au caracter agricol. Astfel, submasura "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale", cum sunt cele de servicii sau mestesugarit, are o alocare financiara estimativa de 100 de milioane de euro. Pot fi finantate proiecte cu o valoare maxima de 70.000 de euro in cuantum de 100%. De aceste finantari pot beneficia si micro-intreprinderile si intreprinderile nou-infiintate. Fondurile se vor acorda in doua transe, de 70% si, respectiv, 30%. Prima transa va fi virata in contul beneficiarului la primirea deciziei de finantare, iar cea de a doua in cel mult trei ani din acest moment.
Prin submasura "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole", care beneficiaza de fonduri in valoare de 150 milioane de euro, vor putea primi finantare in cuantum de pana la 90% proiecte cu o valoare de maximum 200.000 de euro. Finantarea se va acorda dupa principiul schemelor de minimis, pentru activitati non-agricole, servicii si activitati mestesugaresti, turism rural si producer de biocombustibili din biomasa, in spatiul rural. Beneficiarii sunt antreprenori care deja au o afacere, respectiv microintreprinderi si intreprinderi mici existente, fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea de baza prin infiintarea sau dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente.

Edilii, pusi la treaba

De un buget consistent vor beneficia autoritatile locale. Pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, de la constructia de drumuri, sisteme de apa si canalizare la scoli si gradinite, primariile de comuna pot atrage fonduri substantiale. De exemplu, pentru a construi un singur drum sau sistem de canalizare, sprijinul nerambursabil poate ajunge la un milion de euro. Daca primariile de comuna se asociaza si construiesc in comun, pot accesa si patru milioane de euro/proiect.
De asemenea, sume importante se vor duce si pe masurile de buget si clima, respectiv 2,38 miliarde de euro. In aceasta categorie intra submasurile privind impadurirea si crearea de suprafete impadurite si perdele forestiere (105,6 mil. euro), agromediu si clima (849,9 mil. euro), agricultura ecologica (200 mil. euro) si delimitarea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale (1,23 mld. euro).
Fata de vechiul PNDR, noul program aduce si fonduri pentru actiuni de informare (25,3 mil. euro), servicii de consiliere (25,3 mil. euro), cooperarea grupurilor operationale pentru inovare (13 mil. euro) si infiintarea si functionarea fondurilor mutuale (200 mil. euro).
(Sursa: Capital)


Articole din editia din data de Martie 2014

 • CRESC PENSIILE - Plumb: 234.000 de pensionari primesc pensii mai mari in medie cu 63 lei, pana la sfarsitul lui martie

  Fonduri Europene
 • Judecatoria si Parchetul Harsova, la un pas de mazilire

  Fonduri Europene
 • Primaria Navodari sustine sportul, proiectele pentru tineri si turismul

  Fonduri Europene
 • Decebal Fagadau, despre lucrarile in Zona Peninsulara: "Vom reda inima orasului"

  Fonduri Europene
 • "Ziua Profesiei mele" la Tortoman

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771