Non-violenta, promovata in scoala dar si in afara ei

Martie 2014, Iulia Fţlfan

Social

Scoala Gimnaziala "Nichita Stanescu" din localitatea Mereni a organizat in ziua de vineri, 14 martie 2014, intre orele 11.30 si 12.20 activitatea - lectorat "Promovarea non-violentei in scoala", din cadrul proiectului cu acelasi titlu.

Scopul activitatii cat si al proiectului este acela de a identifica cauzele violentei scolare, de a promova non-violenta si educatia in realizarea unui mediu de convietuire armonioasa in cadrul scolii dar si in afara ei.
In cadrul proiectului "Promovarea non-violentei in scoala" ce se va desfasura pe tot parcursul semestrului al II-lea, implicati ca si parteneri sunt reprezentantii institutiilor locale si anume Primaria Mereni, Politia Mereni, Biserica cu hramul "Sf. Cuv. Parascheva" Mereni, Biblioteca Mereni su Dispensarul din localitate.
"Scoala este mediul social in care copiii si tinerii isi formeaza, dezvolta si desavarsesc personalitatea si caracterul. Scoala ideala doreste sa formeze caractere pozitive, viitori adulti responsabili, oameni. Atunci cand acest rol incepe sa paleasca, cand din ce in ce mai multi dintre elevi dovedesc comportamente violente (enumerate in cadrul articolului "Violenta scolara" ), este un semnal pentru cadrele didactice, pentru parinti si pentru autoritatile locale. Atunci noi, trebuie sa conlucram pentru a preintampina si corecta aceste comportamente negative", a declarat Director, Profesor Gabriela Dobrila.
Violenta scolara in ansamblul ei se manifesta prin urmatoarele tipuri de comportamente: jigniri si adresari nepotrivite catre un alt copil (tachinare, hartuire, injuraturi); impingeri, lovituri, bruscari; comportamente care se pedepsesc legal (violul, consumul sau comercializarea de droguri, vandalisme); ofense aduse cadrelor didactice; comportamente scolare neadecvate (intarzierea la scoala, chiulul, fumatul in scoala etc.).
Mediul familial are o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii copilului. El reprezinta spatiul in care copilul invata cum sa relationeze si cum sa se comporte. Prin invatare observationala, copilul adopta comportamentele pe care parintii sau cei apropiati le manifesta. Daca bataia este ceva obisnuit, atunci si el va invata ca in situatii in care stresul este ridicat, o modalitate de a reactiona o reprezinta tocmai violenta.
De asemenea, mediul social, prin apartenenta la diverse grupuri poate sa favorizeze aparitia si manifestarea comportamentelor violente. Faptul ca un copil este agresat la iesirea din scoala de catre colegii mai mari il va determina sa apeleze la randul sau la violenta pentru a-si rezolva problemele.
Care este rolul scolii? Scoala este un loc unde se realizeaza procesele de predare - invatare, dar este si sediul formarii unor valori, atitudini si comportamente. Primele relatii sociale mai complexe se formeaza aici, primele modele de comportament si conduita sunt invatate de la profesori si de la colegii de clasa. Dezvoltarea afectiva, comportamentala, sociala, dar si dezvoltarea normelor si a valorilor morale sunt influentate si modelate de experienta pe care copiii o dobandesc din acest spatiu de-a lungul anilor.
Si rolul familiei este foarte important fiind spatiul in care copilul invata cum sa relationeze si cum sa se comporte. Cum poti sa-ti ajuti copilul sa nu cada victima violentei? Ofera-i incredere, pastreaza o relatie deschisa de comunicare in care sa-ti poata spune despre momentele lui de slabiciune si experientele jenante sau mai putin placute prin care trece la scoala, ajuta-l sa se simta in siguranta, asculta intrebarile si nemultumirile lui pentru ca numai asa vei sti cand ceva nu e in regula si de asemenea, ofera-i suport si intelegere.


Articole din editia din data de Martie 2014

 • CRESC PENSIILE - Plumb: 234.000 de pensionari primesc pensii mai mari in medie cu 63 lei, pana la sfarsitul lui martie

  Social
 • Judecatoria si Parchetul Harsova, la un pas de mazilire

  Social
 • Primaria Navodari sustine sportul, proiectele pentru tineri si turismul

  Social
 • Decebal Fagadau, despre lucrarile in Zona Peninsulara: "Vom reda inima orasului"

  Social
 • "Ziua Profesiei mele" la Tortoman

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de test─âri medicale gratuite ├«n mediul rural ÔÇ×Nu am f─âcut destulÔÇŁ ajunge ├«n Constan╚Ťa

  Social
 • Elevii premian╚Ťi din Vulturu ├«n tab─âr─â la C├ómpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu ├«n vizit─â la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani boteza╚Ťi la Cump─âna

  Social
 • Vacan╚Ť─â de vis pentru copiii din Gr─âdina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771