POSTUL MEDITATIE SI PURIFICARE TRUPEASCA

Martie 2014, Tamara Nichita

Psihologie


  Postul e vechi si incepe odata cu omul, iar Invierea, un eveniment de importanta majora pentru fiecare om in parte. Decizia de a tine post e prima porunca de stapanire de sine, este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de dorinta!
  Prin cuvantul "post" noi intelegem o infranare de la mancaruri, dar si de la toate dorintele rele pentru ca omul crestin sa-l impace pe Dumnezeu.
  Purificarea, reprezinta procesul dobandirii starii de curatare psiho-fizica necesara credinciosului care se prezenta in fata unei divinitati pentru a o invoca. Pastele la romani reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori religioase de peste an. In acelasi timp, Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare a intregii lumi crestine. Postul Pastelui este postul cel mai lung si cel mai dur dintre toate posturile. Intins pe durata a 48 de zile, mai este numit si Postul Mare sau Postul Patruzecimii. Durata de 40 de zile a Postului Pastilor se intemeiaza pe o traditie veche testamentara, potopul, care trebuia sa spele Pamantul de pacate, a tinut 40 de zile si 40 de nopti; 40 de ani au mancat evreii mana in pustie, inainte de a ajunge in pamantul fagaduintei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocai; Iisus a postit in munte 40 de zile si 40 de nopti inainte de inceperea activitatii publice.
  Postul se tine cu inima, sufletul, mintea, dar si cu corpul. Daca stam un pic si analizam, toate aceste elemente ale fiintei sunt interconectate. Doar daca tii post cu mintea si cu sufletul, realizezi utilitatea postului alimentar.
  Dincolo de normele religioase consacrate, postul este o perioada strict necesara pentru detoxifierea organismului, purificarea acestuia ajutand atat din punct de vedere medical, cat si spiritual.
  Rostul postului este folosul trupului si al sufletului, pentru ca intareste trupul si curata sufletul, pastreaza sanatatea trupului si da aripi sufletului. Postul, o perioada de curatire, de detoxifiere, o perioada de introspectii si o analiza a starii personale. Tinerea postului nu este o cale prin care am putea sa parem mai spirituali fata de alte persoane, ci este un prilej de a ne simti partea spirituala, frumusetea din noi.
  Foarte adesea, in practicarea postului se pune accentul pe lipsa mancarii, dar scopul postului ar trebui sa fie indepartarea privirii de la lucrurile lumesti catre interior si catre propria existenta. Si sa ne aratam noua insine ca luam in serios relatia noastra cu "noi"! Pastele este perioada necesara omului de a se transforma, de a trece de la o stare a constiintei, la una superioara, bazata pe intelegere, in sensul de intelepciune.
  Postul te ajuta sa capeti o noua perspectiva asupra lucrurilor si sa reinnoiesti increderea ta in tine, in ce inseamna "Dumnezeu" pentru fiecare dintre noi.
  Trebuie sa primim postul cu bucurie, nu cu frica si parere de rau!
  Simbolistica psihologica a Invierii este una foarte profunda si presupune renasterea naturii odata cu venirea primaverii. Pentru oameni, renasterea naturii presupune o mai mare libertate de miscare, zambesc mai mult, se simt mai vii, mai puternici, mai liberi.Din punct de vedere medical, postul reprezinta o schimbare a regimului alimentar. Are loc o trecere de la alimentatia grea, bogata in alimente conservate de origine animala, la o alimentatie vegetariana, cu o bogata oferta de legume din partea naturii, ce aduc un important aport de minerale si vitamine.
  Postul este mecanismul de vindecare cel mai vechi si mai natural din lume. In timpul postului, in organism se declanseaza un miraculos proces de curatare care afecteaza fiecare celula si tesut din organism in parte. Toate organele si glandele au parte de o perioada de odihna, in timpul careia tesuturile sunt purificate si intinerite, iar funtiile lor sunt echilibrate si reglate. Daca inainte de post, erau suficiente 3-4 mese principale datorita grasimilor si proteinelor de origine animala, acum se poate ajunge la 4-5 mese pe zi. Multi oameni aleg sa manance tot felul de lucruri "de post" complet nesanatoase: margarina, snitele, burger si crenvursti de soia, care au un gust cat de cat asemanator cu carnea, pateuri si salam vegetal. Scopul postului este sa ne curete corpul de toxine, nu sa ne umple de alte toxine. In principal, dieta va fi compusa din fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci si seminte. Fibrele vegetale sunt ca niste "capcane" pentru sarurile biliare si colesterol, ca si pentru elementele toxice care, daca raman mai mult timp in intestin, pot deveni cancerigene.
  Este bine sa tinem post, la modul general pentru fiecare "parte" a fiintei noastre, apoi pentru cei apropriati, pentru cei aflati in nevoi, pentru neamul nostru, etc.
  Dar invatarea postului ca si a Iubirii trebuie sa inceapa cu noi insine. Nu-i putem iubi pe altii, nu putem ierta daca nu avem capacitatea de a ne iubi si ierta pe noi insine.
  Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Postesti? Dovedeste-mi asta prin lucrarile tale. Daca vezi un om sarman, miluieste-l. Daca vezi ca un prieten este laudat, nu-l invidia. Nu posti doar cu gura, ci si cu ochii si urechile si picioarele si mainile si cu toate madularele trupului tau. Posteste cu mainile, lepadandu-te de lacomie. Posteste cu picioarele, incetand sa mai alergi dupa pacate. Posteste cu ochii, disciplinandu-i pe acestia sa nu mai priveasca la ceea ce este pacatos. Posteste cu urechea, ne mai ascultand vorbele desarte si barfele. Posteste cu gura ne mai vorbind cuvinte netrebnice si critici nedrepte. Pentru ca ce vom folosi daca ne abtinem de la pasari si peste, dar ne muscam si devoram semenii?"
  Fiecare dintre noi simte, stie, intelege Avem cateva saptamani de evolutie, de inaltare, de schimbari si de bucurieasa sa ne ajute Dumnezeu!


Articole din editia din data de Martie 2014

 • Romania a avut anul trecut un excedent comercial agroalimentar, prima data in ultimii 20 de ani

  Psihologie
 • Turistii israelieni vin din mai cu 4 chartere pe saptamana in Romania, la Constanta si Bucuresti

  Psihologie
 • Simona Halep a devenit cetatean de onoare al judetului

  Psihologie
 • Manuale noi, digitale si tiparite, din septembrie

  Psihologie
 • 10 oboare care scad preturile la taraba

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771