18 Martie 2014, Iulia Fîlfan
Administratie locala
Pe data de 12 martie, incepand cu ora 11.00, la sediul Casei de Cultura din comuna Topalu a avut loc conferinta finala de presa unde s-au prezentat rezultatele proiectului "Common Roots - International Festival of Folkloric Dance".
Acest important proiect a fost finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013, Axa prioritara nr.3:Dezvoltare Economica si Sociala, Domeniul major de interventie nr.3.3: People-to-people cooperation. Lider de proiect a fost Consiliul Local Negru Voda, urmat de ceilalti parteneri Consiliul Local Topalu, Municipalitatea General Tochevo Bulgaria si Municipalitatea Tervel tot din Bulgaria.
Printre obiectivele importante ale acestui proiect s-au numarat: cresterea cooperarii romano-bulgare in domeniul cultural; cresterea calitatii vietii populatiei din zona transfrontaliera; cresterea vizibilitatii zonelor transfrontaliere; transfer de bune practici pentru grupurile folclorice romanesti si bulgaresti; revigorarea culturala si economica dar si eliberarea barierelor din zona transfrontaliera prin promovarea culturii si a traditiilor folclorice din Regiunea Dobrogea cat si dezvoltarea infrastructurii informationale si de comunicare.
Totodata, importante activitati au avut loc in cadrul proiectului "Radacini Comune" Festival International de Dansuri Folclorice si anume: achizitionarea de echipamente si costume populare; cartea festivalului ( cuprinde informatii despre ansamblurile folclorice, despre parteneri si prezentarea celor patru localitati partenere); organizarea unei expozitii folclorice permanente; desfasurarea festivalului din perioada 22-24 noiembrie 2013, la care au participat 14 ansambluri cu peste 650 de dansatori, 500 de spectatori si reprezentanti ai presei cat si conferinta finala.
De asemenea, printre rezultate acestui proiect se numara dezvoltarea bazei materiale a Caselor de Cultura, schimbul de bune practici in domeniul cultural si imbunatatirea colaborarii dintre partenerii proiectului.
Ansamblurile de dansatori participante la festival au fost din Negru Voda, Topalu, General Toshevo, Tervel, Krusan,Dobrich Selska, Ghindaresti, Cogealac, Harsova, Albesti, Chirnogeni si Techirghiol.
Valoarea proiectului ce a urmarit promovarea dezvoltarii durabile prin conservarea si transmiterea traditiilor folclorice cat si sustinerea actului cultural in zona transfrontaliera, s-a ridicat la suma totala de 236.500 Euro.