"Festivalul pescarilor Eforie"

Martie 2014, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Turismul din Eforie se bazeaza, printre altele, si pe doua aspecte ce tin direct de domeniul pescuitului, consumul de peste proaspat, provenit din Marea Neagra, preparat dupa retete traditionale din zona Dobrogei cat si pescuitul sportiv in apele Marii Negre, in scop de agrement si recreere.

Pentru a sublinia importanta pescuitului in economia locala din orasul Eforie, se impun: demersuri pentru imbunatatirea perceptiei in randurile comunitatii cu privire la importanta economica si culturala - ca si componenta a identitatii locale - a pescuitului; demersuri pentru promovarea pescuitului si a artei culinare traditionale la nivel national, ca resurse turistice ale orasului Eforie; demersuri pentru informarea si educarea publicului cu privire la particularitatile pescuitului in zona si amenintarile la adresa dezvoltarii durabile a zonei.
Proiectul depus in luna decembrie 2013 pe Programul Operational pentru Pescuit (POP) ce a trecut de primele doua etape de evaluare isi propune sa organizeze si sa deruleze importante evenimente precum: o campanie de informare si constientizare la nivel national; un eveniment cu specific de pescuit si arta culinara editia 2014; un alt eveniment cu specific de pescuit si arta culinara editia 2015 dar si realizarea si distribuirea studiului cu privire la importanta pescuitului pentru comunitate, in cadrul evenimentului cu specific de pescuit si arta culinara editia 2015.
Primul obiectiv si anume, realizarea unei campanii de informare si constientizare la nivel national isi propune evidentierea importantei pescuitului in viata comunitatilor de la tarmul Marii Negre in vederea unei mai bune asocieri intre activitatea de pescuit si comunitate, totul pentru sublinierea necesitatii practicarii unui pescuit rational. De asemenea, se urmareste asigurarea unei dezvoltari durabile a zonei cat si promovarea celor doua editii ale festivalului de pescuit.
Totodata, in cadrul proiectului, prin initierea unui eveniment anual in orasul Eforie, prin intermediul caruia sa fie promovate pescuitul si arta culinara, se urmareste organizarea a doua eveniment pentru ca mai apoi, festivalul urmand a fi continuat de catre Primaria orasului Eforie in perioada de sustenabilitate. Evenimentul se va numi "Festivalul pescarilor - Eforie" (urmat de anul in care se organizeaza fiecare eveniment).
Conform Ordinului nr. 400 din 15 martie 2013, privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2013, emis de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, alaturi de o serie de reglementari generale, care impun prohibitie pe tot parcursul anului pentru anumite specii, se instituie prohibitie pentru: Art. 5, alin. (2), lit. b) pescuitul guvizilor, pe o durata de 30 de zile, in perioada 1 mai - 30 mai, inclusiv. Avand in vedere faptul ca guvidul reprezinta unul dintre pestii preferati de catre pescarii sportivi de la Marea Neagra, se propune ca "Festivalul Pescarilor" sa aiba loc in luna iunie, dupa finalizarea perioadei de prohibitie.
Realizarea unui studiu care va trata subiectul importantei pescuitului din punct de vedere economic, social si cultural pentru comunitatea din Eforie, precum si impactul festivalului de pescuit la nivelul publicului tinta si al turistilor care viziteaza Eforie Nord si Eforie Sud.
Valoarea totala estimata a proiectului este de 1.251.680,80 lei, valoarea eligibila estimata de 1.009.420,00 lei iar valoarea neeligibila estimata de 0,00 lei.


Articole din editia din data de Martie 2014

 • Sectiile de Chirurgie si Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean Constanta au fost inaugurate

  Administratie locala
 • Presedintele Consiliului Judetean Constanta: Filmuletul in care apar gandaci la Spitalul Judetean este trucat

  Administratie locala
 • Ponta, despre situatia Portului Constanta: Ori privatizam macar o treime, ori daca nu, nu

  Administratie locala
 • A.J.O.F.M. redeschide punctul de lucru de la Navodari

  Administratie locala
 • Primaria Navodari nu a lasat sa treaca neobservata ziua de 8 Martie

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUN╚Ü COMUNA ALBE╚śTI

  Administratie locala
 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771