UDMR intra la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul guvernamental. LISTA ministrilor propusi

Martie 2014, Adrian Nicărel

Politic

Premierul Victor Ponta a anuntat propunerile pentru componenta NOULUI GUVERN, intr-o conferinta de presa, dupa ce USD a semnat un acord cu UDMR. Presedintii PSD si UDMR, Victor Ponta si, respectiv, Kelemen Hunor, au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare.

LISTA MINISTRILOR PROPUSIViceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii regionale si administratiei publice: Liviu DragneaViceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel OpreaViceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: Daniel ConstantinViceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen HunorMinistrul Finantelor Publice: Ioana PetrescuMinistrul Afacerilor Externe: Titus CorlateanMinistrul Apararii Nationale: Mircea DusaMinistrul Justitiei: Robert CazanciucMinistrul Educatiei Nationale: Remus PricopieMinistrul Fondurilor Europene: Eugen TeodoroviciMinistrul Sanatatii: Nicolae BanicioiuMinistrul Economiei: Constantin NitaMinistrul Transporturilor: Dan SovaMinistrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: Rovana PlumbMinistrul Mediului si Schimbarilor Climatice: Korodi AttilaMinistrul pentru Societatea Informationala: Razvan CotoveleMinistrul Tineretului si Sportului: Gabriela SzaboMinistrul pentru Relatia cu Parlamentul: Eugen NicoliceaMinistrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni: Bogdan StanoeviciMinistrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura: Doina PanaMinistrul delegat pentru Buget: Liviu VoineaMinistrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism: Florin JianuMinistrul delegat pentru Energie: Razvan NicolescuMinistrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica: Mihnea CostoiuMinistrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia CristeaAcordul semnat de liderii USD si UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, prin legislatie adecvata, reprezentarea proportionala a maghiarilor in institutii si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare la UMF Targu-Mures.
Dupa semnare, Ponta a precizat ca intotdeauna a apreciat "competenta si seriozitatea" la UDMR, si cand au fost impreuna la putere, si cand au fost in opozitie
Premierul a mai spus ca in Romania tensiuni interetnice exista doar in declaratiile de la televizor.
Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentala si isi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul Romaniei in data de 21 decembrie 2012.
Articolul 2 arata ca, pentru aducerea la indeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri in Guvernul Romaniei la nivel de ministri si secretari de stat, conform ponderii in cadrul majoritatii parlamentare.
Articolul 3 prevede ca deciziile de actiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens intre liderii partidelor si formatiunilor politice din cadrul coalitiei de guvernare.
Acordul este semnat de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, si premierul Victor Ponta si este valabil pana la urmatoarele alegeri parlamentare.
Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentata de Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, si UDMR, reprezentata de Kelemen Hunor, Uniunea se angajeaza sa sustina Guvernul Romaniei asigurand majoritatea parlamentara.
Cele doua parti se angajeaza sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara a UDMR in cadrul coalitiei de guvernare.
Partile se angajeaza, de asemenea, sa promoveze, in perioada 2014-2016, doar in baza acordului comun, initiativele politice referitoare la modificarea Constitutiei, problema reorganizarii administrative teritoriale a Romaniei, tinand cont de traditiile, cultura si istoria diferitelor zone ale tarii, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, printr-o legislatie adecvata.
Acordul mai prevede reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferitele institutii, structuri deconcentrate si institutii la nivel judetean si local, dar si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures.
Partile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, in legatura cu toate problemele care tin de identitatea culturala, lingvistica, educationala a minoritatilor maghiare.
In privinta oricarei modificari a legii invatamantului, se precizeaza ca partile se vor consulta si nu vor modifica legea decat cu acordul celor doua parti, in special capitolele privind minoritatile nationale.
In conformitate cu program de guvernare 2013-2-16, adoptat de Parlament, se mai arata ca se vor lua masuri guvernamentale inclusiv prin acte normative, pentru punerea in aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.
In plus, acordul mentioneaza ca Guvernul va sprijini in continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania, iar in ceea ce priveste aspectele institutionale, Guvernul va sprijini financiar, in mod corespunzator, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN).
Acordul mai prevede ca se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.
Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, incepand din 2011, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede Legea educatiei 1/2011, iar cele romanesti, ca se vrea "scindarea".
O Hotarare de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studiu la UMF Targu Mures a fost aprobata, la sfarsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.
Aplicarea HG a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea.
Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.
In luna aprilie 2013, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures.


Articole din editia din data de Martie 2014

 • Mazare: Nu am fost consultat la formarea Guvernului. Nu-i cunosc pe noii ministri

  Politic
 • UDMR intra la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul guvernamental. LISTA ministrilor propusi

  Politic
 • Liceenii isi testeaza cunostintele

  Politic
 • Senatul a RESPINS proiectul noului Cod rutier, propus de Radu Stroe

  Politic
 • Declaratie SOC a unui oficial BNR: Romanii nu stiu sa faca bani"

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771