Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite.

Februarie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015. Bruxelles-ul a mai atras atentia ca tara va trebui sa se grabeasca si cu depunerea de noi proiecte, pentru a acoperi alocarile oferite de Uniunea Europeana. Pentru a evita aceste riscuri, Comisia a cerut Ministerului Fondurilor Europene sa revizuiasca Planul de Actiuni Prioritare pentru absorbtia fondurilor europene. Punctual, pe programe operationale, Comisia face o serie de observatii.

Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.
Potrivit scrisorii, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie.
"Ambele parti - Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici.
De mentionat ca fondurile structurale si de coeziune rambursate Romaniei pana in prezent ajung in jurul sumei de 6 miliarde de euro.
Pentru a preveni aceste riscuri la adresa bugetului tarii, DG REGIO indeamna autoritatile de management pentru programele operationale de la ministere ca, in anul 2014, sa decida care sunt proiectele cele mai fezabile pentru a fi continuate sau incepute si care vor fi ajustate sau eliminate progresiv.
In cele din urma, autoritatile guvernamentale trebuie sa decida ce proiecte nu mai sunt fezabile si "trebuie sa fie abandonate in favoarea proiectelor mai bine dezvoltate".
Astfel, pana la sfarsitul lunii februarie 2014, "Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa faca un sistem de monitorizare pentru proiectele majore, pe criterii clare, pentru a evita acumularea de intarzieri in continuare", arata directoarea din Comisia Europeana.
Prin acest sistem, vor fi monitorizate progresele inregistrate pentru fiecare proiect in parte, de la contractare la executia lucrarilor si absorbtia fondurilor, Comisia urmand sa fie informata regulat. Autoritatile de Management de la ministerele de linie si Ministerul fondurilor europene vor trebui sa identifice cauzele intarzierilor si sa aplice masuri de corectie, se mai arata in document.
Din banii europeni din perioada de programare 2007-2013, Romania mai poate absorbi pana la finele anului 2015, insa Vittoria Alliata di Villafranca il avertizeaza pe Teodorovici ca tara trebuie sa se grabeasca in 2014 sa depuna si ultimele proiecte, daca vrea sa aiba sanse de absorbtie pe ele.
"Formal, termenul-limita de depunere este mijlocul anului 2015, dar proiectele nedepuse inca in 2014 nu au nici o posibilitate reala de implementare. Va fi important ca acestea sa fie trecute pe aceeasi lista a proiectelor care vor fi anulate, amanate, esalonate sau completate cu bugetul de stat, in special pentru a sti din ce perioada de programare vor fi finantate proiectele", arata directoarea din DG Regio.
"2014 trebuie sa fie un an al livrarii si al implementarii, pentru ca Romania are inca disponibile 65% din fondurile structurale", mai insista ea.
Oficialul CE subliniaza ca Romania trebuie sa se dedice finalizarii lucrarilor si sa accelereze implementarea proiectelor in teren, "cu accent pe rezultate in lunile urmatoare".
In context, directoarea din DG REGIO cere autoritatilor romane o comunicare mai clara cu Comisia Europeana, pentru ca aceasta sa poata acorda sprijinul adecvat.
"V-as incuraja sa cautati mai multa transparenta intre beneficiari si autoritatile de management, precum si o comunicare clara fata de DG REGIO, astfel incat sa putem oferi feedback si asistenta adecvate, la nevoie", ii mai scrie Vittoria Alliata di Villafranca lui Eugen Teodorovici.
(Sursa: Hotnews)


Articole din editia din data de Februarie 2014

 • Salariile primarilor VOR CRESTE. Camera Deputatilor a aprobat majorarea de la 1 iulie. Dragnea: Este un act de dreptate pentru alesii locali, indiferent de culoarea politica

  Fonduri Europene
 • Dragnea, intrebat ce le transmite liberalilor pentru Delegatia Permanenta: "Ganduri bune! "

  Fonduri Europene
 • 150 de joburi disponibile pentru someri

  Fonduri Europene
 • Contract de peste un milion de euro pentru master-planul Portului Constanta

  Fonduri Europene
 • Mangalia se intoarce cu fata la mare

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771