Proiect de istorie locala si orala intitulat "Scolarii din Mereni"

Februarie 2014, Iulia Flfan

Social

Conform declaratiilor directorului scolii gimnaziale cu clasele I-VIII "Nichita Stanescu" din localitatea Mereni, proiectul a fost demarat in anul 2012 si a continuat si pe parcursul anului trecut, implicati fiind elevii din clasele IV-VIII.

Institutiile partenere sunt Primaria Comunei Mereni, Biblioteca comunei Mereni filiala a Bibliotecii Judetene "I.N.Roman" Constanta si Biserica cu hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva" Mereni.
Pentru buna derulare a proiectului s-au avut in vedere urmatoarele obiective, deprinderi si abilitati precum: cunoasterea unor aspecte ale istoriei locale; participarea directa la scrierea istoriei locale; formarea si dezvoltarea deprinderilor de cercetare, documentare, organizare si transmitere a informatiei de istorie clasica si orala; dezvoltarea si exersarea abilitatilor de comunicare deschisa si eficienta; cultivarea independentei in gandire si exprimare; dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiei); formarea deprinderii de realizare a unor produse originale; utilizarea eficienta a timpului si a resurselor; dezvoltarea deprinderii de a muncii in echipa, de a coopera cat si de realizare a unei punti de legatura intergenerationala.
Obiectivele au fost concepute pe baza metodologiei istoriei locale si orale, a analizei de nevoi si interese ale elevilor implicati in proiect si a temei de cercetare. Stabilirea lor a reliefat si deprinderile si abilitatile pe care elevii le vor dezvolta in cadrul activitatilor de realizare a produselor finale.
Ele vor fi atinse, respectiv formate si realizate in cadrul urmatoarelor activitati : organizarea echipei proiectului; pregatirea resurselor materiale, tehnice si umane; documentarea, cercetarea si pregatirea produselor finale; prezentarea si evaluarea produselor si a activitatii proiectului; diseminare.
"Vara anului 2012 a marcat memoria celor 24 de elevi care au avut curajul de a se inscrie in echipa proiectului "Scolarii din Mereni. Studiu de caz: A fi scolar in Romania comunista". Curajul a fost necesar pentru a infrunta somnul diminetilor de vacanta, soarele zilelor de vara, ironiile colegilor care se bucurau de racoare, plaja, vacanta si neincrederea celor contactati pentru interviuri. La inceput a fost o idee prezentata la ora de Cultura civica a clasei a VII-a dupa prezentarea proiectelor cu tema "Sondajul de opinie". Popularizarea temei proiectului si mai ales a mijloacelor de realizare s-a facut prin interviuri, prin folosirea tehnologiei reportofon, modalitate ce a atras si elevi din celelalte clase. Pe parcursul proiectului, multi s-au lasat pagubasi, dar si multi altii s-au inscris. Motivele au fost variate si pentru unii si pentru ceilalti. Astfel, s-a format echipa de cercetare cu elevi ai claselor V-VIII cu varste intre 11 si 14 ani si organizati in grupe de cate doi-trei, care au identificat si au intervievat martori din randurile familiei si ale cunoscutilor", a declarat directorul unitatii de invatamant, doamna Dobrila Gabriela.
Pregatirea pentru desfasurarea proiectului s-a facut in cadrul intalnirilor frontale in scoala si la Biblioteca comunala. Temele au fost numeroase si anume: responsabilitatile in cadrul echipelor, contactarea posibililor intervievati, pregatirea ghidului de interviu, pregatirea documentelor, desfasurarea interviurilor, modalitatile de transcriere, analiza si contextualizarea interviului, relationarea cu membrii echipei dar si cu intervievatii etc. Cele mai frumoase activitati ale etapei de pregatire au fost simularile pentru contactarea posibililor intervievati si interviurile in conditii date (intervievatul morocanos, intervievatul volubil, intervievatul apatic, etc).
Partea cea mai atractiva a fost insa cea legata de desfasurarea interviurilor. Dintre posibilii subiecti, 16 au intrunit conditiile temei: sa fi fost elevi, cadre didactice si nedidactice ale scolii in perioada predecembrista si sa apartina cercului familial.
Printre inregistrarile audio (cu reportofonul) s-au numarat interviuri cu doamna Lungu Constantina (in calitate de eleva, in prezent secretara Scolii Gimnaziale "Nichita Stanescu" Mereni), realizat de Lungu Alexandru (intervievator principal); interviu cu Jitaru Florentin (in calitate de fost elev, in prezent economist si antreprenor local), realizat de Jitaru Andrei; interviu cu Niculae Doina (in calitate de elev, in prezent fuctionar public la Primaria Mereni), realizat de Niculae Anamaria; interviu cu Iancu Maria (in calitate de fost elev), realizat de Niculae Anamaria; interviu cu Chiriac Gheorghe (in calitate de elev, in prezent primar al comunei Mereni), realizat de Niculae Anamaria (intervievator principal) si Boureanu Valentina (asistent) cat si doamnei Gheordunescu - Caprioara I. Daniela (in calitate de eleva, in prezent profesor universitar la Universitatea "Ovidius"), realizat de Dobrila Gabriela (intervievator principal).
De asemenea, au fost luate de elevii participanti la proiect si interviuri scrise urmatoarelor persoane: domnului Avramescu Emilian (in calitate de elev, in prezent jurist al Sindicatului Invatamantului Constanta), realizat de Dobrila Gabriela (intervievator principal) si Mardari Iulian (asistent); doamnei Chiriac Florica (in calitate de invatator, invatatoarea elevei intervievator), realizat de Dobrila Gabriela (intervievator principal) si Mardari Maria Magdalena (asistent); doamnei Avramescu Elena (in calitate de eleva, secretara, bibliotecar si parinte, in prezent pensionara), realizat de Dobrila Gabriela (intervievator principal) si Grigore Andreea (asistent) cat si doamnei Cherim Maria (in calitate de eleva, in prezent lucrator la Posta Mereni), realizat de Airinei Madalina (intervievator principal) si Jitaru Andrei (asistent).
"Proiectul a fost si va fi o amintire placuta de care imi voi aminti mereu cu drag. A inceput dintr-o joaca, care cu timpul a devenit un lucru serios si totodata si interesant. In calitate de lidera a echipei, am incercat sa trag tare pentru a avea cele mai bune si mai interesante interviuri. Primul interviu al meu, al echipei mele si al proiectului a fost cel luat mamei mele. In timpul interviului asistentul fotograf colega mea Alexandra, a cazut din pat. Zgomotul caderii, exclamatiile si rasetele inregistrate au fost "gustate" de echipa atunci cand am facut analiza interviului. Asemenea intamplari si amintiri sunt numeroase. Am intampinat si mici probleme, care insa si-au gasit rezolvarea. Una a fost atunci cand am primit reportofonul si nu stiam sa-l folosim. Ma bucur ca a existat acest proiect care a facut sa am o vara mult mai frumoasa. Si la final vreau sa-i multumesc si doamnei profesoare, care si-a pierdut vremea cu noi incercand sa ne invete multe lucruri, care ne-ar fi de folos pe viitor", a spus legat de acest proiect, eleva Alexandra Mariana Macarie.

Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2014

 • Fostul cinematograf Republica din Constanta este in curs de transformare

  Social
 • Ponta: Basescu vorbeste niste tampenii pe care nici un om cu trei clase nu ar trebui sa le spuna

  Social
 • Proiecte noi pentru orasul Navodari

  Social
 • Nicolae Matei prezent la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania

  Social
 • 10 kilometri de strazi din Harsova vor fi reabilitate

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771