Cum va arata soseaua de coasta a Constantei

Februarie 2014, Adrian Nicărel

Actualitate

Lansare

Intoarcerea orasului Constanta cu fata spre mare nu este o idee noua. Regele Ferdinand a dorit sa puna in valoare aceasta parte a orasului, insa greutatile vremii si razboaiele au facut imposibil acest lucru. Comunistii au constientizat si ei ca amenajarea unei sosele de coasta la Constanta ar creste mult atractivitatea din punct de vedere turistic. Chiar s-au apucat de treaba, dovada fiind drumurile de exploatare existente, insa proiectul a fost din nou abandonat.
In anul 2005, Primaria Constanta a readus in discutie realizarea soselei de coasta care sa faca legatura intre portul turistic Tomis si statiunea Mamaia. Din pacate, proiectul municipalitatii a fost respins sistematic, si nu din cauze financiare, ci din pura razbunare politica. Daca in 2005 se vorbea despre realizarea intregii sosele de aproximativ opt kilometri, in 2014 se vorbeste despre un proiect in etape. "Nu am renuntat la acest proiect. L-am regandit si am ajuns la varianta impartirii proiectului in trei etape, avand in vedere costurile foarte ridicate. In 2011 a fost depusa toata documentatia, cu toate avizele necesare, insa abia la sfarsitul lui 2013 am semnat contractul de finantare", a declarat directorul executiv al Directiei Programe si Dezvoltare din cadrul Primariei Constanta, Ani Merla.
Proiectul lansat saptamana trecuta, "Amenajarea integrata a zonei de acces in portul turistic Tomis si plaja Modern", are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro si o durata de implementare de 18 luni. Cu alte cuvinte, din iulie 2015, primul tronson al soselei de coasta, care va avea o lungime de 2,6 kilometri, va fi functional si va fluidiza traficul in zona peninsulara.

Deschidere spre mare

Proiectul nu presupune doar realizarea soselei de coasta, ci si amenajarea intregii zone din punct de vedere turistic si peisagistic. Punctul de plecare al primului tronson al soselei de coasta este strada Remus Opreanu, in apropierea Comandamentului Fortelor Navale. Soseaua se continua in portul turistic Tomis pe actuala infrastructura rutiera, care va fi complet reabilitata.
In dreptul plajei Modern, cele doua sensuri de mers vor ocoli pe cele doua laturi (cate un sens pe fiecare latura) terenul proprietate privata pe care se afla, in prezent, o serie de constructii. Soseaua va continua la nivelul plajei pana in dreptul strazii Mihai Eminescu, acolo unde va fi amenajat un sens giratoriu. De aici, soseaua va urca in serpentine pana la strada Mihai Eminescu, de unde se va face legatura cu strada Mircea cel Batran.
Accesul pe plaja Modern se va face prin doua locuri: scarile ce vor fi amenajate in dreptul bisericii grecesti si scarile ce vor fi complet reabilitate din dreptul blocului "Creion". Aici va fi amenajat un funicular pentru a permite mai usor accesul pe plaja al persoanelor varstnice si al persoanelor cu dizabilitati. Pentru a nu bloca traficul prin amenajarea unei treceri de pietoni, in dreptul funicularului este prevazuta o pasarela pietonala care va supratraversa soseaua de coasta.
Din punct de vedere imagistic, zona de taluz dintre Biserica Greaca si blocul "Creion" va fi complet reamenajata. In partea superioara, municipalitatea va reabilita complet zona de promenada, denumita Bellevue, care va fi regandita si dotata cu mobilier urban adecvat, oferind constantenilor si turistilor o vedere de ansamblu asupra plajei Modern si a portului turistic Tomis.
Strada Mircea cel Batran va fi in continuare cu sens unic, numai ca, in locul trotuarului existent, municipalitatea va amenaja locuri de parcare in pieptene. De altfel, in cadrul proiectului sunt prevazute 326 de locuri de parcare pe toata lungimea soselei de coasta. "Proiectul lansat vine in completarea proiectelor pe care Primaria Constanta le deruleaza deja in zona peninsulara, care in anul 2015 va fi pusa cu adevarat in valoare. Noi speram ca in toamna acestui an sa putem demara lucrarile, pe care va trebui sa le corelam cu cele ale Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral (ABADL) de reamenajare a plajei. Exista deja discutii cu cei de la ABADL pentru a vedea cum putem corela cele doua proiecte astfel incat nici noi si nici ei sa nu distrugem ceea ce se face", a spus Merla.

Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2014

 • Senatul a respins reexaminarea OUG privind producerea energiei din surse regenerabile

  Actualitate
 • Lucrari reluate in primavara acestui an la Centrul social din Nicolae Balcescu

  Actualitate
 • Cum va arata soseaua de coasta a Constantei

  Actualitate
 • Studentii le cer candidatilor la alegerile europarlamentare sa sustina educatia in mandatele pe care le vor obtine in PE

  Actualitate
 • Ministrul Educatiei promite investitii de 200 milioane de euro in infrastructura scolara in 2014

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771