Producatorii constanteni de legume se tem de DNA

Ianuarie 2014, Adrian Nicărel

Administratie locala

Programul care a dat sperante

O statistica realizata la nivelul judetului Constanta in anul 2010 indica faptul ca peste 60% din legumele existente in piete proveneau din import. Din pacate, prea putini constanteni se incumetau sa se orienteze spre agricultura, pentru simplul fapt ca statul nu se arata deloc interesat sa sprijine acest sector.
Consiliul Judetean Constanta (CJC) a considerat ca legumicultura poate fi o solutie viabila din punct de vedere economic, motiv pentru care, la sfarsitul lui 2010, a adoptat o hotarare in premiera la nivel national: achizitionarea si distribuirea gratuita de solarii la nivel judetean, in vederea impulsionarii legumiculturii. Asa a luat nastere programul "Consumam produse romanesti", care la inceput prevedea achizitionarea si distribuirea a 500 de solarii gospodarilor din judet.
"In momentul in care CJC a pus bazele acestui program, in judetul Constanta existau aproximativ 2.000 de solarii particulare. Am discutat cu primarii din judetul Constanta si le-am solicitat sa ne indice cativa gospodari din fiecare localitate carora sa le oferim aceste solarii cu titlu gratuit, pentru a le oferi sprijinul in vederea dezvoltarii unei potentiale afaceri in legumicultura. Evident ca la inceput au fost multi sceptici in privinta reusitei programului, insa acest scepticism a fost foarte repede spulberat. Dupa numai cateva luni de la demararea programului, pe adresa CJC au venit tot mai multe solicitari pentru solarii, chiar si din alte judete ale tarii. Au venit primari si reprezentanti ai consiliilor judetene din alte zone pentru a prelua si ei programul. Ceea ce m-a bucurat la sfarsitul primului an de implementare a proiectului a fost faptul ca numarul solariilor particulare a crescut la aproximativ 4.000. Oamenii care au vazut cum se descurca cei care au primit de la CJC solarul si-au achizitionat singuri toate cele necesare pentru a-si produce legumele. Ulterior, cei care au plecat de la ideea cultivarii de legume pentru consumul propriu au dorit mai mult si s-au extins, astfel ca, dupa trei ani de la demararea programului "Consumam produse romanesti", in judetul Constanta sunt peste 10.000 de solarii particulare, lucru care a condus la scaderea considerabila a importurilor", a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu. Un aspect foarte important al acestui program este acela ca din fiecare solar distribuit gratuit de catre CJC, dupa fiecare recolta, 15% din legumele produse erau colectate de CJC si directionate catre persoanele nevoiase, centrele de plasament si azilurile de batrani.

Program unicat, anchetat

Despre reusita programului vorbesc de la sine cifrele: 1.600 de solarii distribuite gratuit si aproximativ 2 tone de legume, adica cei 15% din recolta care au ajuns la persoanele defavorizate, centrele de plasament si azile de batrani. Mai mult decat atat, programul CJC le-a oferit unor tineri din judet toate motivele sa investeasca in agricultura. Unul dintre fermierii sprijiniti de CJC este Marius Boroi, care in prezent este furnizorul de rasaduri pentru programul CJC "Consumam produse romanesti". "La inceput mi-a fost foarte greu. Venisem din ultimul voiaj, mai multi ani fiind obligat sa navighez pentru a castiga bani, si eram hotarat sa investesc banii pe care ii adunasem intr-o afacere si sa nu mai fiu nevoit sa plec departe de familie. Am considerat ca agricultura este un domeniu in care pot sa reusesc. Asa am pus bazele primului solar, unde am inceput sa produc rasaduri pe care le vindeam. La o intalnire cu fermierii am intrat in contact cu reprezentantii CJC, care pregateau programul de solarii. M-am oferit sa particip si eu in acest program. Simpla mea participare s-a transformat intr-o colaborare foarte stransa cu CJC. Am obtinut finantare pentru un proiect european, prin care mi-am dezvoltat afacerea. A fost imboldul de care aveam nevoie. Toata lumea a apreciat rasadurile pe care le-am facut, mai ales ca am explicat fiecaruia in parte si o serie de lucruri despre cresterea legumelor in solar", a spus Boroi.
Practic, prin programul CJC "Consumam produse romanesti", suprafata protejata cultivata, adica suprafata cultivata in solarii, a crescut la aproximativ 100 de hectare, ceea ce a determinat ca, in acest an, in pietele din Constanta sa avem sute de mii de tone de legume produse in Constanta.
Din pacate, reusita acestui program nu este apreciata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care l-au inclus pe lista proiectelor anchetate. Drept urmare, am intalnit un fenomen cel putin ciudat in judet, fermierii refuzand sa faca orice declaratie de teama ca urmeaza sa fie si ei anchetati.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare CU EXECUTARE

  Administratie locala
 • Zapada abundenta continua sa creeze probleme in judetul Constanta

  Administratie locala
 • Producatorii constanteni de legume se tem de DNA

  Administratie locala
 • Masuri ale Comandamentului de iarna din Mangalia

  Administratie locala
 • Guvernul are in vedere relansarea schemei privind acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Locuitorii din Floriile vor avea rețea de apă

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771