Ministrul Teodorovici promite finalizarea reformei fondurilor europene in 2014

Ianuarie 2014, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a pledat marti, la Bruxelles, pentru o simplificare a programelor operationale pentru perioada 2014 - 2020 si pentru incheierea perioadei de reforme pe fondurile europene.

"Eu sper foarte mult sa fie mult mai simple (n.r. - programele operationale) si trebuie sa fie o concentrare tematica, cum spunea si Comisia Europeana, deci nu sa ne propunem sa finantam foarte multe, pentru ca nu vom putea si nu vom vedea impactul pe care noi ni-l dorim cu totii si nici Comisia nu poate sa constate foarte usor sau bine impactul financiar. Deci, mult mai simplu ca zona de finantare. Adica, mai restranse ca zona de finantare si cu reguli cat mai simple, cat mai putine structuri, sa nu simta beneficiarul ca sunt multe structuri, ca sunt multe lucruri de depus, ca sunt multe reguli de respectat. Cat mai simplu pentru cei carora li se aplica Ś eu tin foarte mult la acest lucru", a declarat ministrul Teodorovici la Bruxelles, unde s-a intalnit cu comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.
Ministrul a subliniat ca nu doreste schimbarea 'structurilor doar de dragul de a le schimba' si a afirmat ca Romania a avut si exemple de succes, precum Programul Operational Regional, care a conlucrat foarte bine cu structurile locale. "Ceea ce vrem sa pastram pe mai departe Ś nu sa schimbam structurile numai de dragul de a le schimba, ci doar sa simplificam foarte mult acest sistem de implementare. E adevarat, abordarea se schimba acum, ar trebui sa urmarim foarte mult rezultatul pe fiecare proiect in parte. Si este o chestiune normala Ś nu trebuie sa vina Comisia sa ne spuna acest lucru, e o chestiune normala ca Romania sa aiba din punct de vedere al imaginii europene un cat mai mare castig in economie", a completat Eugen Teodorovici.
Ministrul fondurilor europene a subliniat totodata ca zona IMM-urilor va avea un suport financiar considerabil, cu referire la zona de productie, zona de comert intracomunitar si cea de export in afara spatiului european.
"Vom veni foarte mult catre aceasta zona (...), cu pachete foarte atractive pentru mediul privat, ca sa fie stimulat, si daca putem sa ajutam inclusiv in partea de procente pe care le acordam unor proiecte pentru a directiona sumele pe zone poate mai putin dezvoltate din Romania sau catre anumite sectoare din economie, astfel incat partea de productie sa indeplineasca maxim de finantare europeana, iar alte zone poate o finantare europeana mai mica. La fel cum vom face si in partea publica, la fel catre proiectele pe care le dorim cu adevarat sa fie primele implementate, cum ar fi cele de mediu Ś unde daca nu ne conformam acum putem sa avem din partea Comisiei Europene penalitati destul de substantialeŚ, vom creste foarte mult partea de finantare, va fi o finantare maxima astfel incat sa incurajam foarte mult aceste proiecte. Va fi o schimbare de abordare foarte pragmatica, asta e foarte important", a explicat Teodorovici.
Pe de alta parte, acesta sustine ca sunt structuri care nu-si justifica rolul si a adaugat ca tine sa existe structuri cat mai putine, putand in acelasi timp sa fie angajate companii care sa deruleze un rol de structura intermediara.
Ministrul fondurilor europene a anuntat ca, potrivit calendarului, la finalul lunii ianuarie programele operationale vor fi publicate cel mai probabil pe site-ul ministerelor de resort cu autoritate de management Ś Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii si Ministerului Agriculturii si vor fi pastrate pentru consultare publica, intr-un prim pas.
'Dupa ce vom consulta si public toate structurile implicate, ministere si nu numai, absolut toti partenerii de dialog, trimitem Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie fondurile operationale din punctul nostru de vedere gata sa fie aprobate Ś ceea ce va fi fezabil pentru ca oricum noi vom purta discutii la CE si in aceasta perioada, nu inseamna ca doar vom posta si pe site si doar la final de martie le vom trimite Comisiei Europene', a adaugat Eugen Teodorovici.
Ministrul roman a mai spus ca 2014 este anul in care trebuie finalizata reforma pe fonduri europene. '(...) 2014 este anul in care trebuie sa incheiem aceasta discutie. Va fi penibil sa stam si in 2015 si sa discutam din nou despre un sistem de simplificare si de altele. Nu, 2014 reprezinta anul de capatai sau de definire a ceea ce am inceput in 2012', a aratat ministrul roman.
In ceea ce priveste regionalizarea, acesta a aratat ca daca aceasta se va produce, sistemul regiunilor de dezvoltare va fi adaptat pentru celelalte noi regiuni.
'Noi avem cele opt ADR-uri astazi, daca se vor infiinta inca doua sunt la nivel de judet structuri care pot prelua acest rol de ADR la nivel de regiuni nou create. Deci nu este asta problema, vreau sa se mearga cat mai repede pentru ca banii si decizia sa se duca catre nivelul regional si nivelul local pentru ca acolo s-a vazut. POR /Programul operational regional/ de ce merge bine acolo? Pentru ca cei de acolo sunt interesati in a duce politica la bun sfarsit, de a gasi solutii la problemele pe care le intampina', a detaliat ministrul Teodorovici.
(Sursa: Agerpres)


Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare CU EXECUTARE

  Fonduri Europene
 • Zapada abundenta continua sa creeze probleme in judetul Constanta

  Fonduri Europene
 • Producatorii constanteni de legume se tem de DNA

  Fonduri Europene
 • Masuri ale Comandamentului de iarna din Mangalia

  Fonduri Europene
 • Guvernul are in vedere relansarea schemei privind acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul ÔÇ×Little Energy Super StarsÔÇŁ (ÔÇťMicii Super Eroi ai EnergieiÔÇŁ) implementat de Prim─âria Lumina

  Fonduri Europene
 • ÔÇťFORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vod─â - transformarea unei comunit─â╚Ťi marginalizate ├«ntr-o comunitate prosper─âÔÇŁ se apropie de final. Retrospectiv─â perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • ├Änc─â 9 locuin╚Ťe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucr─âri de reabilitare a locuin╚Ťelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de munc─â din Satu Nou a ajuns la cea de-a ╚Öaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771