Social

Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita la Cumpana

Consiliul Local si Primaria localitatii Cumpana, reprezentata legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gaju, au organizat pe data de 24 ianuarie 2014 manifestari prilejuite de aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

Manifestarile au inceput la ora 11.00 cu intonarea Imnului de Stat, urmata de slujba religioasa oficiata de preotii parohi din comuna Cumpana. De asemenea, intre orele 11.20-11.35 a avut loc o scurta alocutiune sustinuta de catre edilul sef al comunei Cumpana, ec. Mariana Gaju.
Sirul evenimentelor a continuat prin depunerea unor coroane de flori de catre primarul si reprezentantii Consiliului Local al comunei Cumpana, ai Parohiilor unu si doi din localitate, ai Liceului Tehnologic „N. Dumitrescu” Cumpana, Gradinitelor „Florilor” si „Sfanta Maria”, ai Postului de Politie Nationala si Politiei Locale Cumpana cat si din partea formatiunilor politice locale. Totodata, intre orele 12.00 – 12.10 a avut loc defilarea garzii de onoare sustinuta de o subunitate de onor din cadrul U.M. 01375 Constanta.
In cadrul manifestarilor a avut loc premierea veteranilor de razboi dar si un spectacol pregatit de prescolarii si elevii din localitate. Elevii de la Liceul „Nicolae Dumitrescu” au prezentat un montaj literar – artistic dedicat Unirii Principatelor Romane. Membrii Ansamblurilor folclorice „Romancuta” si „Mugurasii” Cumpenei au incheiat frumoasele manifestari cu un minunat spectacol.
Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire din 1859 a fost marcata si de reformele lui Alexandru Ioan Cuza, iar de atunci, in fiecare an, la 24 ianuarie, ne amintim cu emotie si mandrie de maretul act prin care s-au pus temeliile statului roman modern. Prin Unirea Moldovei cu Muntenia se implinea un vis, un ideal pe care poporul nostru il nutrea dintotdeauna, fiindca Unirea, visul tuturor romanilor, vis scump venind din vechimea secolelor din vremea lui Burebista si Decebal. Era dupa spusele lui Balcescu „visarea iubita” a marilor nostri voievozi, Mircea cel Batran si Stefan cel Mare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*